DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Khasiat Gula Merah Palm Sugar Sama Macam Madu ?

Khasiat Gula Merah Palm Sugar Sama Macam Madu ?

Palm sugar/gula merah merupakan gula dari samada pokok kelapa atau pokok sagu/rumbia. Jika berasal dari pokok rumbia, ia disebut arenga palm sugar. Jika berasal dari pohon kelapa ia disebut sebagai coconut palm sugar. Namun keduanya berasal dari keluarga pokok palma sehingga secara umum disebut Palm Sugar. Namun kepada kita orang biasa sering dikenal sebagai gula merah (atau gula semut di Indonesia).

Beza Dengan Brown Sugar

Gula ini adalah berbeda dari brown sugar; yang sebenarnya diproses dari gula pasir (gula tebu) yang ditambah dengan molases (sari tebu). Tebu sendiri berasal dari sejenis keluarga rumput-rumputan. Dengan demikian, gula merah dan brown sugar adalah dua jenis gula yang sangat berbeda.

Gula ini bermanfaat dari segi kesihatan kerana ia mengandungi kadar glukos yang amat rendah. Oleh yang demikian gula ini amat sesuai digunakan oleh pengidap diabetes/kencing manis. Begitu jua bagi mereka yang sedang melakukan program diet yakni untuk menguruskan badan. Selain itu, gula ini dapat memberi rasa kenyang di perut sehingga boleh menekan selera atau nafsu makan yang berlebihan.

Khasiat Gula Merah

Tidak seperti gula pasir, gula merah mengandungi zat-zat garam mineral terutama Iodium yang membantu proses kecerdasan minda seseorang; phosporas, magnesium, kalsium, natrium dan sebagainya yang sangat diperlukan oleh tubuh badan.

Gula ini juga mempunyai kandungan glukosa yang lebih rendah berbanding gula pasir. Selain itu gula merah kaya dengan Vitamin C, Thiamine, Nicotinic acid, Riboflavin, Ascorbic acid dan zat Protein.

Memandangkan kepada kandungan zat galian dan nutrisinya yang tinggi, maka gula merah amat sesuai bagi pengidap diabetes, lelah atau asma, anemia atau kurang darah, mereda panas pankreas, membantu pertumbuhan gigi dan tulang, menghalang kegemukan dan baik untuk proses pembesaran kanak2.

Malah mengikut satu kajian nutrisi di Amerika Syarikat baru2 ini, gula merah didapati mengandungi khasiat pemakanan yang hampir sama dengan madu lebah.

Mengandung kalori yang sedikit

Mengkonsumsi makanan yang mengandung sedikit kalori baik untuk menjaga stamina anda. Untuk itu konsumsilah gula ini sebagai alternatif untuk menjaga stamina yang termudah. Kalori memang memiliki manfaat yang banyak, termasuk manfaat kalori bagi tubuh maupun manfaat kalori bagi kesehatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.