Gula Sebabkan Susah hamil?
mix of sweet cakes, donuts and candy with sugar text

Gula Sebabkan Susah hamil?

Si Pengacau Kesuburan

Mungkin ini antara masalah yang dihadapi ramai wanita / lelaki yang mana susah sangat nak dapat zuriat atau kerap kali keguguran.

Semalam terbaca kisah ada saka menumpang dalam rahim isteri dia, sebab tu sokmo keguguran. Saya tak menolak juga keadaan ni, tapi cek dulu masalah kesihatan ok…

Diet yang mengandungi gula yang tinggi juga sebenarnya penyebab kepada masalah kesuburan atau menjadikan masalah kesuburan lebih teruk. Walaupun mungkin tak disahkan menghidap kencing manis, tapi pengambilan gula yang tinggi meningkatkan risiko masalah kesuburan.

Menurut Zita West 

eggs and embryos do not thrive in a high glucose environment.

 

1. Mengacau fungsi hormon

Makanan yang bergula tinggi bila dibebaskan dalam saluran darah akan menghasilkan insulin yang tinggi secara mendadak. Dalam masa 15-30 minit, gula akan turun mendadak kerana tindakan insulin dan kelenjar adrenal terpaksa menghasilkan adrenalin dan kortisol supaya bekalan tenaga terus disalurkan ke badan.

Jika proses ini berterusan, fungsi kelenjar adrenal akan terjejas. Kerana kelenjar2 hormon saling berkait antara 1 sama lain, jadi hormon kesuburan mungkin turut terjejas.

2. Kerintangan insulin

Bagaimana pula dengan hormon insulin? Pankreas dipaksa untuk menghasilkan hormon insulin dengan banyak & proses itu berterusan. Hormon insulin yang tinggi merencatkan ovulasi dan kerintangan insulin boleh berlaku.

Boleh terdedah kepada penyakit kencing manis pula

3. Jangkitan kulat pada vagina

Gula yang tinggi meningkatkan risiko jangkitan kulat. Walaupun tidak mempengaruhi kesuburan secara langsung, tapi jangkitan kulat mungkin boleh menghalang pergerakan sperma ke uterus.

Keputihan yang pekat2 tu, gatal pula di kawasan berkenaan. Sila buat pemeriksaan ya..

4. PMS

Pengambilan gula yang tinggi boleh menyebabkan masalah PMS atau menjadikannya lebih teruk.

5. Mengurangkan sistem imuniti badan

1 sudu gula dikatakan boleh menurunkan imuniti badan sebanyak 4 kali. Sistem imuniti yang rendah mendedahkan kepada jangkitan pada sistem pembiakan.

6. Kekurangan vitamin

Vitamin dan mineral diperlukan untuk merembeskan hormon terutamanya kortisol dan insulin. Vitamin yang terlibat ialah vitamin B, terutamanya B6, vitamin E, magnesium dan kuprum.

Cadangan kepada masalah ini

1. Banyakkan makanan dengan karbohirat kompleks atau dengan indeks glisemik yang rendah supaya pembebasan gula lebih terkawal.

2. Dapatkan alternatif kepada gula.

3. Suplemen untuk mengembalikan kesihatan sel badan & mengembalikan fungsi yang normal.

sumber : Dr Fyda

 

Supplement yang Membantu Kuatkan Ovum, Sperma Agar Cepat Hamil

 

Apa yang ada dalam set kesuburan ni?

??GLA Complex
– Supplement wajib untuk meningkatkan hormon kesuburan
– Mengurangkan sindrom PMS

??Alfalfa
– Sebagai detox
– Membersihkan rahim dari sisa2 darah yang tertinggal selepas bersalin atau period

??B complex with folic acid
– Folic acid sebagai persediaan untuk melindungi benih jika berjaya

??Vitamin E
– Bantu meningkatkan hormon seksual lelaki dan perempuan.

Harga untuk Set Kesuburan Suami isteri ini RM392

 

Banyaknya yang perlu kami makan? Jom apa kata ambil VIVIX aje. Lebih senang diamalkan suami isteri dan ianya lebih POWER !!

 

Vivix Untuk Kesuburan

Vivix Shaklee mempunyai kandungan Resveratrol yang sangat tinggi. Ia bertindak sebagai anti-oksidan yang kuat berbanding anti-oksidan yang lain. Jadi, bila anti-oksidan tinggi, semakin kuranglah “Oxidative Damage” yang menyebabkan kerosakkan sel.

Dari segi kesuburan pula, Resveratrol berfungsi untuk itu melindungi Ovum yang belum atau hampir atau sudah matang daripada rosak. Ia membantu memanjangkan jangka hayat ovum serta meningkatkan kualitinya.

Oleh itu, ia mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR dan DISENYAWAKAN. Vivix Shaklee mampu menguatkan sel dan memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.

 

Harga 1 botol VIVIX RM475

Untuk Order Vitamin Ini Sila Hubungi

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

 

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu