HAID – Perkara Wajib Yang Wanita Perlu Tahu Dan Elakkan

Kedatangan haid setiap bulan atau kitaran adalah benda penting bagi setiap wanita. Namun begitu ketidak stabilan hormon menyebabkan haid tidak teratur kitarannya malah ada yang tidak datang haid berbulan bulan lamanya. Haid tidak teratur ini akan mempengaruhi hormon, kesuburan dan menyukarkan wanita untuk tahu waktu subur mereka. Ini akan menyebabkan sukar hamil. Produk shaklee terbaik ialah VIVIX, GLA COMPLEX, OSTEMATRIX

1. Kegemukan – berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.
2. Kehamilan – haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini kerana ovum yang dikeluarkan pada kitaran haid sebelumnya telah disenyawakan.
3. Berlebihan hormon prolaktin – hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.
4. Terlalu kurus – tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.
5. Masalah kesihatan – sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.
6. Menopause – ia berlaku kepada wanita yg berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.
7. Pil pencegah hamil – pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
8. Tekanan/stress – stress atau tekanan dalam bentuk fizikal dan mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.
9. Penyusuan badan – sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yg langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!
10. Tersilap pengiraan – 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke ‘hari subur’ dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.
11. Masalah tiroid – hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
12. Ubat-ubatan – jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

FUNGSI GLA DALAM MEMBANTU HAID TIDAK TERATUR

  1. GLA juga memperbetulkan dan memperbaiki keadaan haid yang tidak teratur jika diambil secara konsisten setiap hari. Apabila period teratur mudah untuk merancang kehamilan kerana mudah mentukan hari subur.
  2. Meningkatkan kesuburan pada wanita
  3. GLA complex mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama bagi meningkatkan kesuburan. Selain itu, GLA complex membantu tubuh menghasilkan sejenis mukus yang dipanggil ‘cecair kesuburan’ di dalam rahim. Bagi untuk merancang tidak hamil “tanda” ini dapat memberi isyarat kepada anda bahawa anda sedang subur. Jadi elakkan sperma menembus masuk!
  4. Memelihara kesihatan – borage merupakan herba tradisi kegemaran orang Barat. Fungsi borage merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina
  5. Mengawal hormon estrogen dan testosteron.
  6. GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita yang mana prostaglandin ini melegakan simptom PMS (simptom pra-haid) seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan rasa sakit pada payudara.
  7. Melambatkan menopause (putus haid) Memperbaiki keadaan menopaus seperti berpeluh-peluh , insomnia, dada berdebar-debar, ketidakhadaman, depresi dan rasa cepat marah. Pengambilan GLA jangka panjang juga mampu melambatkan proses penuaan, mengetatkan uterus dan menjadikan kulit kelihatan kulit lebih muda.

BONUS BILA KONSISTEN AMALKAN GLA

  1. Mencantikkan kulit – Memperbaiki inflamasi kulit seperti ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, bintik penuaan, fungus dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis.
  2. Mencantikkan rambut – Memperbaiki tekstur rambut, rambut kering dan masalah rambut gugur.
  3. Pelangsingan kolesterol– Merendahkan kolestrol LDL, menghalang penambahan berat badan, memberi tona pada kulit dan otot wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.
  4. Menentang kanser – GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
  5. Menghalang komplikasi diabetes
  6. Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh paras gula dalam darah yang tinggi.
  7. Menghalang tekanan darah tinggi – Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, mengembangkan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti Arteriosklerosis (pengerasan arteri – dinding arteri menjadi keras dan kurang lentur kerana bahan lemak terkumpul dibawah lapisan sebelah dalam dari dinding arteri) dan myocardial infarction (blood clot – salur darah tersumbat lantas menghalang pengaliran darah pada otot jantung).
  8. Memperbaiki masalah prostat dan kerap kencing pada golongan lelaki.

Menorrhagia, lazimnya keluar darah period tak berhenti ketika haid yang normal adalah sekitar 7 hari namun tetapi berwaspadalah jika berlaku pendarahan yang melebihi tempoh 7-15 hari atau sering juga dikatakan sebagai haid berpanjangan.

Agak sukar untuk menentukan pendarahan berlebihan secara objektif, akan tetapi jika pendarahan haid itu menyebabkan kualiti hidup seseorang wanita itu terjejas, wajah pucat dan lesu, lebih memburukkan lagi keadaan apabila rutin hidup baik di rumah mahu pun di pejabat juga terjejas apabila terpaksa kerap ke bilik air untuk menukar tuala wanita yang basah dengan darah haid.

MASALAH KEHILANGAN DARAH

Remaja yang menghadapi masalah ini pula akan menjejas pembelajaran di sekolah disebabkan kehilangan darah yang banyak dan berpanjangan, menjadi pucat dan letih sehingga mengganggu focus pembelajaran.

Terdapat beberapa kaji selidik yang membuktikan, jika seseorang wanita kehilangan darah lebih dari 80cc setiap bulan akan mengalami masalah anemia(kurang darah).

Adapun dalam keadaan normal jumlah darah yang turun semasa haid kebiasaannya adalah 30 cc dalam seminggu.

Definisi yang hampir tepat bagi menorrhagia ialah perdarahan yang terlalu banyak melebihi 80cc dalam seminggu.

Ini juga bermaksud jika seseorang wanita itu mengalami pendarahan darah haid yang melebihi 80cc pada setiap kitaran haid boleh diklasifikasi sebagai mengalami simptom menorrhagia.

Rawatan untuk masalah menorrhagia bervariasi dan bukan hanya tertumpu kepada satu rawatan sahaja,ianya bergantung kepada punca, umur dan kehendak pesakit.

Justeru itu,berbincang dengan doktor ginekologi bagi mendapatkan rawatan yang sesuai dan terbaik amat disarankan.

Remaja yang menghadapi masalah ini pula akan menjejas pembelajaran di sekolah disebabkan kehilangan darah yang banyak dan berpanjangan, menjadi pucat dan letih sehingga mengganggu focus pembelajaran.
Terdapat beberapa kaji selidik yang membuktikan, jika seseorang wanita kehilangan darah lebih dari 80cc setiap bulan akan mengalami masalah anemia(kurang darah).

Dari sudut agama pula, masalah haid yang berpanjangan atau berlanjutan turut membimbangkan, khususnya bagi wanita Islam apabila keraguan timbul untuk melakukan solat dengan sempurna.
Walaupun telah dibolehkan bersolat selepas tempoh 15 hari , namun keraguan boleh menjadikan seseorang itu was-was beribadah disebabkan perasaan tidak pasti akan status sebenar darah tersebut.
Jika ini berlaku,maka langkah yang terbaik sekali adalah dengan melakukan pemeriksaan untuk mengdiagnosis masalah sebenar di hospital berhampiran,dikhuatiri ianya adalah apa yang disebut sebagai MENORRHAGIA.

PUNCA MENORRHAGIA

Menorrhagia boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai punca. Walaupun kebanyakkan kes tidak mempunyai sebab-sebab tertentu. Namun terdapat beberapa kaitan simptom yang telah dikenal pasti seperti:

  • Gangguan hormon menyebabkan pendarahan rahim
  • Polip pangkal rahim atau rahim (ketumbuhan bukan kanser dari selaput rahim atau serviks)
  • Endometriosis (selaput dalam rahim yang terdapat di luar rahim secara tidak normal)
  • Fibroid (ketumbuhan dari otot rahim)
  • Kekurangan atau berlebihan rembesan hormon tiroid dari kelenjar tiroid
  • IUCD (Alat mencegah kehamilan di dalam rahim)
  • Cystic glandular hyperplasia (masalah selaput rahim yang tebal)
  • Penyakit radang pelvis (PID) yang kronik (Hyperlink PID)
  • Sindrom Polycystik ovari (PCOS)

Secara protokol,doktor akan melakukan pemeriksaan ultrabunyi untuk melihat sistem reproduktif wanita yang mengalami masalah darah period tak berhenti. Tujuannya adalah untuk meneliti rahim bagi masalah seperti fibroid dan kemungkinan wujudnya cyst dalam ovari.

Bagi wanita yang melebihi usia 40 tahun disyorkan histeroskopi dan D&C (Dilation & Curretage) untuk mencari punca dalam rongga rahim. D&C digunakan bagi mendapatkan sampel dinding rahim bagi tujuan histologi.

Apa yang penting, adalah untuk melihat jika wujudnya masalah seperti barah atau kanser rahim. Kaedah paling konservatif pula adalah dengan menggunakan ubatan hormon dan transamine pada setiap bulan.

Antara pilihan pembedahan yang kurang radikal adalah seperti endometrial ablation iaitu dengan memusnahkan lapisan endometrium menggunakan pembedahan krio, laser atau gelombang mikro, serta resection (kaedah yang mana lapisan endometrium dikikis atau dipotong).

Kemuncak rawatan adalah histerektomi (pembuangan rahim). Ini semua adalah beberapa pilihan yang ada dan semua rawatan dijalankan selepas pemeriksaan manakala setiap rawatan adalah bersifat individu.

  • Pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi untuk mengekalkan tahap hemoglobin yang baik
  • Mengurangkan pengambilan teh, kopi, alkohol, susu, dan produk susu ( hormon)
  • Memakan banyak sayur-sayuran /ulam 
  • Kalsium/magnesium untuk menghentikan/mengurangkan kekejangan otot rahim
  • Melakukan senaman ringan 30 minit setiap hari tetapi elakkan sehingga keletihan.
  • Sapukan minyak jarak pada perut untuk mengendurkan otot.

Semasa peralihan menopause, ovari mula mengeluarkan kurang estrogen dalam persediaan untuk pemberhentian haid (iaitu, putus haid). Penurunan dalam estrogen adalah punca utama kekeringan faraj semasa menopaus, yang biasanya bermula pada usia 40-an atau 50-an wanita.
tahap estrogen yang perlahan biasanya menyebabkan vulva dan tisu faraj menjadi nipis, kering, dan kurang elastik, keadaan yang dipanggil atrofi.
Pada masa ini, cecair faraj juga berkurangan, dengan penurunan menghubungkaitkan dalam pelinciran. Titis dalam estrogen juga menukar tahap pH faraj, menjadikan persekitaran berasid sekali lebih beralkali, yang boleh meningkatkan kerengsaan dan kemungkinan jangkitan faraj.
Selain sebab-sebab hormon, fisiologi yang lain, alam sekitar, dan faktor-faktor emosi boleh menyebabkan atau menyumbang kepada kekeringan faraj.

  1. Penyakit autoimun (contohnya, sindrom Sjogren)
  2. Jangkitan (bakteria, virus, atau kelamin)
  3. Ubat-ubatan tertentu (contohnya, antihistamin, ubat sejuk, antidepresan)
  4. rawatan kanser
  5. Merokok dan pengambilan alkohol
  6. douching
  7. Reaksi alahan kepada bahan kimia dalam sabun, detergen, dan lain-lain

Tekanan adalah faktor utama yang boleh menyebabkan atau meningkatkan tahap kekeringan faraj. masalah emosi lain, termasuk keresahan dan kemurungan, boleh membawa kepada kekurangan rangsangan dan kekeringan faraj. masalah hubungan tidak dapat diselesaikan juga boleh menyebabkan pelinciran faraj menurun semasa aktiviti seksual, kehilangan libido, dan masalah dengan rangsangan.

Sebagai permulaan, terdapat perubahan gaya hidup yang boleh dilaksanakan, seperti pelarasan diet atau program senaman yang berbeza. teknik pengurangan tekanan – seperti meditasi atau yoga – boleh membantu wanita untuk berehat jika kekeringan faraj mereka yang berpunca daripada sebab-sebab emosi. Komunikasi dengan rakan kongsi seseorang adalah juga sangat penting.

Untuk mengurangkan gejala fizikal, product seperti vitamin E, pelembap faraj, atau berasaskan air pelincir faraj – boleh membantu dalam memberi keselesaan seksual.

Walau bagaimanapun, sebagai punca utama kekeringan faraj pada wanita adalah penurunan semula jadi dalam tahap estrogen .

kaedah yang paling logik untuk mengembalikan pelinciran faraj adalah untuk menangani ketidakseimbangan hormon yang menjadi punca . Makanan tambahan semula jadi boleh menjadi satu pilihan rawatan yang mudah, selamat, dan berkesan.

haid
haid

ESP

menopause

Fitoestrogen adalah sebatian yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang kimia yang serupa dengan hormon estrogen. Biasanya dianggap sebagai terlibat dalam pembiakan wanita, sebenarnya estrogen mengawal banyak aspek penting bagi tubuh pada lelaki dan wanita: metabolisme, tulang dan kesihatan saluran darah, warna kulit, tahap kolesterol, keseimbangan cecair dan keinginan seksual.

Soya adalah salah satu sumber yang kaya dengan phytoestrogen, yang mengandungi tahap tertinggi isoflavon dalam makanan.

isoflavon soya mengaktifkan reseptor estrogen badan anda, protein yang mengesan kehadiran estrogen dan menjalankan kesan seperti perubahan dalam gen.

ESP Shaklee yang mengandungi phytoestrogen semulajadi yang membantu seimbangkan hormon wanita

GLA COMPLEX

gla complex

GLA merupakan bahan binaan bagi prostaglandin.

Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal.

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

TESTIMONI VIDEO MASALAH HAID TIDAK TERATUR

VITAMIN UNTUK HAID TIDAK TERATUR

haid tidak teratur

haid tidak teratur

haid tidak teratur

masalah haid wanita
Assalamualaikum. Nama saya Rozila bt Ramli,berumur 32 tahun & saya adalah pengguna tegar produk Shaklee. Bermacam-macam produk Shaklee telah saya gunakan seperti AlfafaGLAOmegaB-Complexvitamin CVitalea dan kalau boleh disenaraikan semua laa.
Masalah yang saya hadapi sejak dari bujang lagi ialah masalah haid tidak teratur. Kadang berpanjangan dan kadang langsung tak datang berbulan-bulan. Kalau yang berpanjangan pula bukan seminggu lebih tetapi kadangkala sebulan lebih haidnya. Dalam waktu yang sama saya sedang berusaha untuk hamil, dan bagaimana untuk hamil kalau haid pun tidak teratur. Kalau haid tidak teratur, nak tahu waktu subur pun susah.
Masalah ini memang mengganggu saya dan suami, maklumlah umur semakin meningkat. Usia perkahwinan pun sudah memasuki 6 tahun & masih belum dikurniakan zuriat. Segala usaha telah dilakukan oleh kami berdoa, perubatan moden, perubatan tradisional, perubatan Islam dan segala jenis ubat telah saya telan.
Emosi juga sedikit terganggu. Tipu la kalau tidak terasa bila melihat kawan-kawan, saudara mara dengan anak-anak mereka. Tapi saya harus kuatkan diri sendiri,selalu berkata dalam hati “Allah belum kurniakan aku rezeki anak mungkin kerana Dia merasakan kami belum bersedia ataupun Dia akan memberikan kami rezeki lain dahulu”.
Dulu saya pernah mengandung, tapi Allah lebih sayangkan anak syurga saya itu. Baby boy yang sangat comel & kalau ada dia sudah berumur 5 tahun. Redha dengan kehilangan nya dalam hati hanya Allah yang tau.
Tapi apa yang saya nak share ni adalah cerita yang berlaku pada tahun ini dan pilihan yang telah saya buat setelah sekian lama mengetahuinya. Saya telah mengambil keputusan utk mencuba VIVIX produk yang paling hot keluaran Shaklee. Bermula pada awal tahun 2016,saya telah mengamalkan Vivix setiap hari sebelum tidur tanpa skip walaupun sehari. Sebelum ni pun memang saya mengamalkan ViVix tapi tidak konsisten la.
Pada bulan Januari saya telah period selama sebulan dari 14.1.2016 sehingga 16.2.2016(35 hari) mungkin darah-darah lama yang tertinggal didalam. Amat merisaukan juga sebab terlalu lama dan saya telah pergi berjumpa doctor. Melalui scan doktor memberitahu cyst telah timbul kembali sebesar 2.5cm dan beliau memberikan ubat berhentikan darah.
Selalunya apabila doctor memberikan ubat, saya memang TIDAK AKAN makan ubat tersebut. Tetapi setelah dipaksa, saya hanya makan 1 hari sahaja dan haid berhenti, kuat sungguh ubat ni kan. Saya percaya,sangat tak bagus kalau ubat yang bagi kesan yang sangat segera ini. Selepas itu, saya terus tak nak ambil apa-apa ubat sintetik lagi dan let see the next flow.
Pada 9.3.2016 haid kembali hadir dengan banyaknye dan stop setelah 7 hari. Wahhh…sedikit kagum kerana tidak berpanjangan lagi. Bulan 4 masih menantikan kehadirannya tapi tiada rezeki dan haid turun semula pada 17.5.2016 dan stop pada 24.5.2016. Wahhh….so amazing cuma 8 hari, perkembangan yang baik dan senyum semakin melebar.
Kitaran haid saya dah semakin stabil dan normal & ini memang tujuan utama saya adalah untuk membetulkan kitaran haid. Bila haid sudah teratur, In Syaa Allah ada rezeki Allah akan makbulkan impian kami. Check up pada 27/5/16,cyst telah mengecut kepada 1 cm.
Alhamdulilah syukur kehadrat mu Ya Allah. Kini sedang berusaha ber OPK tuk menentukan waktu subur. Dalam masa yang sama sudah masuk botol ke-2 Vivix. Memang terbaik la Vivix ini, sangat-sangat membetulkan dalaman saya,sekurang-kurangnya saya telah berusaha untuk mencari alternatif yang lebih selamat tanpa memudaratkan diri sendiri untuk masa akan datang.
Saya sangat sarankan wanita di luar sana yang mengalami masalah haid tidak teratur untuk mencuba Vivix. Ia memang terbaik!!

alhamdulillah, hari ni kami nak share sikit karangan yang best dari Master Aishah Amin, ni memang kopi paste dari facebook dia, memang best cerita makcik kat bawah nih, jom baca kisah dia kat bawah nih, memang sempoi punye
menopause
Ni pangkat makcik ni. Makcik shimah, 60 tahun. Jadi ahli Shaklee tahun 1993 sebab nak suruh upline cepat2 blah (anti direct selling macam i ) lulz
Dari kecil dia ada masalah alergik kronik. Kalau tersentuh habuk — tangan dia akan jadi kering dan berdarah. Gusi berdarah.. Dia jarang buka mulut sebab kadangkala org akan nampak darah pada gigi dia.
Jantung dia pun ada injap bocor sejak kecil. Doktor IJN kata dia kena hidup je dgn injap tu sebab umur dah banyak, jadi nak elak komplikasi dia wajib jaga paras kolesterol. Forever.

Jalani rawatan selama 20 tahun utk alergi kronik. Datang lagi macam2 penyakit seperti buasir dan resdung. Doktor kata itu tanda2 penuaan. Masa tu umur 38 tahun, dia frust jugak lah.

Upline dia seorang doktor bagi satu buku tentang ascorbic acid flush. Untuk keluarkan toxin badan menggunakan Vitamin c dan kalsium.

Dia ambil dosage tinggi Vitamin C kali pertama (kalau nak tau berapa pm me sbb megamega dose).

Warning: vitamin C boleh megadose tetapi hanya jenis sustained release ya ..

Dan kalsium shaklee (skrg nama dia ostematrix)

Dan ada lagi beberapa produk yg diambil secara konsisten sejak 22 tahun lalu.

Sekarang semua masalah di atas dah selesai Alhamdulillah tanpa ubat ubatan dan rawatan. Kolesterol beliau sentiasa cantik dan syukur di usia 60 tahun beliau masih subur ok. Haa ternganga kami dengar.

CARA ORDER VITAMIN UNTUK LANCARKAN HAID

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya
Ainul Mustafa  013-3612717
atau klik icon di bawan ini.
e-sell
ATAU
daftar ahli shaklee
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.
Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,
Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

klinikkeputihan, healthyeating

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.