DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Hormon Metabolik Berat Badan

Hormon Metabolik Berat Badan

Apabila bercakap tentang metabolisme, kalori penting, tetapi hormon lebih penting. Terdapat satu set tujuh hormon metabolik yang perlu anda ketahui. Jika satu atau lebih tidak seimbang, maka ia boleh menjadi sangat sukar untuk menurunkan berat badan.

Apakah tujuh hormon metabolik?

◾Kortisol
◾Tiroid
◾Testosteron
◾Insulin
◾Estrogen
◾Leptin
◾Hormon tumbesaran

1️⃣Kortisol: hormon tekanan utama pek pada lemak perut apabila tahap tinggi.

2️⃣Tiroid: fungsi tiroid yang rendah (selalunya disebabkan tiroiditis autoimun, aka Hashimoto) adalah punca biasa kenaikan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

3️⃣Testosteron: hormon metabolik penting yang bertanggungjawab untuk banyak perkara termasuk jisim otot. Tidak melihat tindak balas kepada aktiviti angkat berat anda baru-baru ini? Mungkin testosteron rendah.

4️⃣Estrogen: hormon ini boleh hilang keseimbangan selepas 35, membawa kepada sesuatu yang dipanggil dominasi estrogen. Tahap estrogen yang lebih tinggi berbanding progesteron boleh meletakkan wanita pada kelemahan dengan penurunan berat badan, yang membawa kepada keputusan yang lebih perlahan atau kurang.

5️⃣Insulin: hormon utama yang terlibat dalam penambahan berat badan. Tugas utama insulin adalah untuk memindahkan glukosa ke dalam sel anda, dengan itu menurunkan glukosa dalam darah anda. Apabila sel menjadi kebas kepada insulin, tahap insulin dan glukosa dalam darah meningkat menggalakkan penyimpanan lemak berbanding pembakaran lemak.

6️⃣Leptin: ini adalah hormon yang menyuruh anda meletakkan garpu. Apabila anda menghadapi masalah dengan insulin, anda lebih berkemungkinan menghadapi masalah dengan leptin.

7️⃣Hormon tumbesaran: hormon tumbesaran ialah hormon membina, bermakna ia memainkan peranan penting dalam membina otot dan mengekalkan tulang yang kuat, pada masa yang sama memecahkan lemak. Ia penting kepada penurunan berat badan, dan masalah dengan hormon pertumbuhan mungkin kurang dikenali pada wanita berbanding lelaki.

Leave a Reply

%d bloggers like this: