Hypersomnia – Kerap Mengantuk Siang Hari Badan Letih Lesu

“Mata saya tidak dapat dibuka selepas makan tengah hari. Walaupun saya sudah tidur sebentar, namun rasa macam tidak puas” “Doktor, suami saya itu sudah tahap kronik. Kadangkala ketika kami sedang berbual-bual dia boleh tertidur..” Rungutan di atas adalah tanda-tanda seseorang itu mengalami hypersomnia. Mereka merasa mengantuk ketika bertugas, ketika makan, ketika berbual-bual dengan rakan-rakan dan dalam mesyuarat. Tidur sebentar (nap) tidak akan dapat membantu mereka rasa segar dari rasa mengantuk.

Hipersomnia mempunyai gejala berlaku mengantuk tanpa kenal waktu. Pesakit boleh tidur 16-20 jam sehari. Hipersomnia idiopatik adalah gangguan neurologi, di mana mereka tidur malam dalam jangka masa yang lama tetapi tidak menyegarkan. Sehingga, siang hari tetap mengantuk, walaupun sudah tidur siang dalam waktu lama, pesakit tetap merasa kurang tidur.

Hipersomnia post-trauma, berlaku pada orang yang mengalami kecederaan otak atau saraf di kepala. Biasanya, hipersomnia jenis ke-3 sembuh dengan sendirinya dalam masa beberapa minggu atau bulan atau apabila kecederaannya sembuh.

APA ITU HYPERSOMNIA ?

Menurut www.medicinenet.com, Hypersomnia, or excessive sleepiness, is a condition in which a person has trouble staying awake during the day. People who have hypersomnia can fall asleep at any time; for instance, at work or while they are driving.

hypersomnia merujuk kepada orang yang suka mengantuk waktu siang yang berlebihan . Orang yang mempunyai hypersomnia boleh tidur pada bila-bila masa – misalnya, di tempat kerja atau ketika mereka memandu. Mereka juga mungkin mempunyai masalah yang berkaitan dengan tidur yang lain, termasuk kekurangan tenaga dan masalah berfikir dengan jelas. Menurut National Sleep Foundation sehingga 40% daripada orang yang mempunyai beberapa tanda-tanda hypersomnia dari semasa ke semasa.

PUNCA HYPERSOMNIA

 • Gangguan tidur narcolepsy (mengantuk siang hari) dan apnea tidur (gangguan pernafasan semasa tidur)
 • Tidak cukup tidur pada waktu malam (kurang tidur)
 • Berat badan berlebihan
 • Penyalahgunaan dadah atau alkohol
 • Kecederaan kepala atau penyakit saraf, seperti multiple sclerosis atau penyakit Parkinson
  ubat-ubatan preskripsi, seperti penenang atau antihistamin
 • Genetik (mempunyai seorang saudara dengan hypersomnia)
 • kemurungan

CARA MENGATASI HIPERSOMNIA

 • Tidak mengambil alkohol, kafein dan bahan-bahan lain yang boleh membuat jadual tidur terganggu
 • Tetapkan jadual tidur dan bangun di waktu yang sama setiap hari
 • Rutin senaman 20-30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya tiga kali seminggu
 • Tenangkan diri dan rileks sebelum tidur. Jika doa dan pasrah kepada Yang Kuasa dirasa membantu, lakukanlah.
 • Jangan merokok kerana sama seperti kafein, nikotin juga boleh mengganggu waktu tidur anda.
 • Mandi dengan air hangat dapat membantu tubuh untuk rileks
 • Wujudkan suasana bilik yang selesa

hypersomnia

BAGAIMANA RESVERATROL DAPAT MEMBANTU BADAN LEBIH CERGAS BERTENAGA DARI HYPERSOMNIA ?

Setiap sel mempunyai mitokondria (pusat tenaga sel). Seperti kereta, enjin yang power hebat maka kereta itu pun power la kan. Mitochondria adalah organ terkecil yang berada di dalam sel. Ia bertanggungjawab dalam menghasilkan tenaga adenosine triphosphate (ATP). Tenaga inilah yang digunakan oleh kita untuk menjalankan kehidupan dan melakukan aktiviti seharian.

Selain daripada melakukan aktiviti seharian seperti pergerakan tubuh badan, tenaga dalam bentuk ATP ini juga digunakan dalam proses penghadaman, perkumuhan dan segala aktiviti di peringkat sel.

Tanpa tenaga ATP, sel-sel tubuh akan mati. Jika banyak sel yang mati dalam organ, ia akan menyebabkan kegagalan fungsi organ tersebut.

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun. Resveratrol menggalakkan Biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

vivix shaklee hilangkan mengantuk hipersomnia

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

vivix shaklee bagi tenaga buat kerja berat

vivix shaklee kurangkan lesu abah

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge