DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Interferon Boleh Merawat Covid-19

Interferon Boleh Merawat Covid-19

INTERFERON – ” WONDER DRUG” YANG BOLEH MERAWAT COVID19 ?

Tadi abang joe ada terbaca status kawan yang baru baru ni viral, dia capture facebook status DG KKM yang kacak . Dalam status itu tertulis WHO sedang merancang untuk menggunakan 4 ubat utama untuk merawat covid19.

1- REMDISIVIR ( yang WHO pilih Malaysia untuk test kepada pesakit kita )

2-CHLOROQUINE DAN HYDROXYCHLOROQUINE ( Trump yakin gila ubat ni sebagai game changer )

3 – RITONAVIR/LOPINAVIR

4 – GABUNGAN RITONAVIR / LOPINAVIR dengan INTERFERON-BETA.

Walaupun nama ubat ubat tuh nak dekat bunyi orang kafir, yang menarik perhatian abam joe ialah Interferon BETA .

INTERFERON ” WONDER DRUG” NEGARA CUBA

Nak dijadikan cerita sebenarnya interferon selalu geng shaklee sebut. Jadi bila google interferon covid19, baru tahu dunia sekarang tengah berharap “wonder drug” dari negara CUBA ni dapat memulihkan pesakit covid19. Boleh dikatakan 45 negara sedang request interferon ni . Lagi gile, puak komunis India pun sedia pertimbangkan interferon untuk lawan covid19.

APA SEBENARNYA INTERFERON ?

Ok sebenarnya interferon ini adalah sejenis protein yang terhasil bila virus datang serang sel kita. Nama interferon tuh datang dari perkataan inggeris ” interfere” atau nama melayu GANGGU. Apa yang dia ganggu ?

Yes, interferon ni hebat, dia menggangu virus yang masuk dalam badan manusia dari membiak , dari duplicate jadi banyak. Nak lagi power interferon nih, dia boleh signal antibodi badan yang lain supaya lawan kuman, bakteria dan sebagainya.

Nak dijadikan cerita, saintis mula sintesiskan interferon di luar badan manusia sebab nanti senang boleh inject terus pada badan manusia. Sebab apa nak inject ? sebab ada pesakit yang memang imune sistem dia lemah gile, terpaksa mintak pertolongan luar untuk lawan virus dalam badan .

Negara CUBA sekarang antara paling berjaya dalam penghasilan interferon nih, siap depa claim boleh sembuhkan macam macam penyakit termasuklah HIV.

Tapi ada side effect bila dah suntik Interferon nih. Biasanya badan akan bertindak balas. Ada saintis takut bila suntik interferon beta, dia jadi lebih merosakkan dari mengubati. Jadi kesan suntikan tuh berbeza bagi setiap pesakit.

SIAPA YANG JUMPA INTERFERON NIH ?

Pada tahun 1957, dua saintis orang barat, Alick Isaacs dan Jean Lindenmann terjumpa fenomena Interferon nih masa depa kaji pasal tikus yang disuntik dengan virus. Dia nampak virus tuh tak merebak, sebab adanya interferom disitu.

Walaupun saintis barat ni claim depa jumpa Interferon dulu, tapi sebenarnya ada kajian lain dah dilakukan sebelum diorang lagi. Dua saintis jepun yang sangat komited Yasuichi Nagano dan Yasuhiko Kojima telah melakukan kajian vaksin pada model arnab. Masa tuh depa dah sedar kehadiran interferon ,tapi masa tuh depa tak claim lagi nama interferon tuh .

40 TAHUN KAJIAN DR. KOJIMA

Nak dijadikan cerita, Dr Yasuhiko Kojima terus membuat kajian tentang interferon semulajadi yang sel badan hasilkan. Sebab tahu interferon suntikan sangat bahaya, Kojima ni cari beribu ribu bahan dalam dunia yang boleh boost badan kita untuk hasilkan interferon nih.

Dalam kajian beliau, dia jumpa 4 bahan utama yang bagus dalam penghasilan interferon semulajadi nih. Nak jadi sejarah, salah satu bahan nih ialah BIJI LABU ( sebab tuh nama abam joe labu ).

BIJI LABU DALAM ALQURAN IALAH YAQTIN ?

Kalau nak sebut biji labu nih, sebenarnya dah disebut dalam alquran. Siapa yang ingat kisah Nabi Yunus yang ditelan Ikan Paus ? Cerita ini disebutkan Allah dalam Q.S. As-Shoffat 142-146:

فَٱلْتَقَمَهُ ٱلْحُوتُ وَهُوَ مُلِيمٌ. فَلَوْلَآ أَنَّهُۥ كَانَ مِنَ ٱلْمُسَبِّحِينَ. لَلَبِثَ فِى بَطْنِهِۦٓ إِلَىٰ يَوْمِ يُبْعَثُونَ. فَنَبَذْنَٰهُ بِٱلْعَرَآءِ وَهُوَ سَقِيمٌ. وَأَنۢبَتْنَا عَلَيْهِ شَجَرَةً مِّن يَقْطِينٍ.

“Maka dia ditelan ikan besar dalam keadaan tercela. Maka sekiranya ia tidak termasuk orang yang banyak berrzikir. Niscaya ia akan tetap tinggal dalam perut ikan itu sampai hari berbangkit. Kemudian kami lemparkan ia ke daratan yang tandus, sedang ia sakit. Kemudian untuknya Kami tumbuhkan pohon “Yaqthiin”.”

Dalam beberapa tafsiran , Yaqthiin yang dimaksukan dalam alquran ialah Pohon Labu. Nak tahu, labu ni banyak khasiat dan nutrisi, kerana ada ulamak yang menerangkan keadaan Nabi Yunus seperti bayi yang baru lahir setelah dimuntahkan dari perut ikan paus. Korang pun boleh fikir, berapa banyak virus, bakteria ,kuman kotor gila dalam perut ikan paus.

KOJIMA HASILKAN NUTRIFERON

Dengan kuasa biji labu campur dengan tiga bahan yang lain, terhasilnya formula yang diberi nama NUTRIFERON. Jadi mudahnya nutriferon nih ialah makanan tambahan yang bagus untuk immune sistem kita.

Nutriferon ni bagi badan kita berfungsi dengan baik optimum, supaya bila virus datang menyerang, badan kita boleh hasilkan Interferon yang boleh menggangu pembiakan virus ni dari terus merebak !!!

HARAPAN DUNIA PADA INTERFERON

So dunia berharap suntikan interferon ni dapat menyembuhkan covid19 . Bagi kita yang sihat , amalkan makanan macam labu nih. Selain tuh, banyak lagi tumbuhan lain yang bagus untuk meningkatkan kekuatan imune sistem kita.

Kalau penat sangat nak makan buah labu, korang boleh try beli nutriferon nih. Terus terang cakap nutriferon untuk orang sihat je. Orang sakit sila dengar nasihat doktor, doktor ada ubat baik punya !!!

JOE LABU

#projekdds

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat