DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Rawatan Kesuburan IVF Sangat Mahal

Rawatan Kesuburan IVF Sangat Mahal

Sebanyak 40 peratus daripada mereka memerlukan rawatan menggunakan teknik reproduktif bantuan (ART) iaitu merangkumi Superovulation and Intrauterina Insemination (IUI), In- Vitro Fertilisation (IVF) dan Intracytoplasmic Spem Injection (ICSI).

Begitupun, tidak ramai menyedari Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini, telah mempunyai pusat rawatan ini yang mula beroperasi pada 2009. Ia suatu pusat yang sangat baru usianya namun telah mulai menunjukkan kadar kejayaan membanggakan bagi membantu pasangan suami isteri menggapai impian mereka.

KAEDAH IVF

Klinik Reproduktif HSNZ melalui kaedah IVF atau lebih dikenali sebagai kaedah bayi tabung uji kini berjaya meningkatkan kadar kejayaan mengandung kepada 35 peratus berbanding hanya 15 peratus ketika ia diperkenalkan pada 2009. Katanya, kejayaan HSNZ dalam menghasilkan bayi tabung uji sehingga tahap itu amat membanggakan memandangkan kebanyakan pusat perubatan pakar yang lebih lama dalam bidang itu hanya mencatat pencapaian 40 peratus.

Kaedah persenyawaan dalam tabung uji adalah dengan menyatukan benih ibu dan benih bapa dan kemudian dimasukkan semula ke dalam rahim ibu. Anggaran kos ivf lebih rendah sekitar RM3,000 hingga RM5,000 berbanding hospital swasta antara RM15,000 hingga RM250,000.

PROSES IVF BAYI TABU UJI

Proses bayi tabung atau tahap yang harus dilakukan untuk program IVT atau bayi tabung adalah:

  • kesepakatan pasangan suami isteri dan siap dalam menjalani berbagai macam ujian.
  • Menjaga kesihatan tubuh sehingga keseimbangan hormon akan stabil.
  • Stimulasi atau rangsangan sel telur, hal ini akan membantu dari banyaknya sel telur mana yang akan dipilh untuk dijadikan embrio biasanya satu atau lebih.
  • Pemantauan dari pertumbuhan folikel (folikel merupakan cairan yang sel telur dari indung telur dan melalui ultrasonografi tujuannya adalah apakah ada sel telur yang cukup matang untuk kemudian dilakukan inseminasi.
  • Mematangkan sel telur, penyuntikan ubat agar siap dipanen atau siap diinsemnasi.
  • Pengambilan sel sperma suami diambil dari hari yang sama. Jika memang tidak ada masalah maka pengambilan dilakukan melalui proses masturbasi dan jika terdapat masalah maka pengambilan dilakukan pada buah zakar melalui operasi.
  • Penunjang dari fase luteal dengan tujuan mempertahankan dinding rahim biasanya doktor akan memberikan ubat untuk mempertahankan dinding rahim.
  • Tahap terakhir adalah proses simpan beku embrio, jika ada embrio yang lebih maka akan disimpan untuk proses kehamilan selanjutnya ini bisa bertahan selama 30 tahun.

sumber: galena

Leave a Reply

%d bloggers like this: