JANTUNG – Pencegahan Awal Elak Serangan Mengejut

Masalah JANTUNG merupakan PEMBUNUH nombor 1 negara. Ertinya risiko penyakit jantung adalah sangat tinggi. Jom kita KENAL beberapa tanda-tanda yang mungkin memberikan indikasi bahawa kita ada masalah JANTUNG.

MASALAH JANTUNG MENYERANG WANITA MUDA

Statistik pengidap penyakit jantung dan diabetes di negara ini semakin ketara akibat pelbagai faktor, khususnya diakibatkan pengabaian gaya hidup sihat. Pakar Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Prof Madya Dr Imran Zainal Abidin, berkata sejak lima tahun kebelakangan golongan muda yang menghidap penyakit jantung meningkat dan bukan lagi yang berusia saja.
Wanita juga terkenal dengan sifat tahan sakit dan lasak berbanding lelaki yang lebih manja. Jadi, kesakitan yang dirasai dianggap perkara biasa menyebabkan mereka tidak ke hospital untuk menjalani pemeriksaan dengan lebih cepat. Tetapi apabila pergi ke hospital, ia sudah terlambat” Dr Imran, Ahli Majlis Persatuan Jantung Kebangsaan. Malah, sebelum ini sakit jantung dideritai wanita selepas empat atau lima tahun menopaus tetapi sekarang, ia turut menyerang wanita usia 30-an.

TANDA AWAL MASALAH JANTUNG

  1. LIDAH atau GUSI menjadi bengkak atau sakit – berkemungkinan JANTUNG kita ada masalah seperti LEMAK berlebihan, Injap JANTUNG lemah atau saluran koronari TERSUMBAT.
  2. Terasa KEBAS tangan kiri dan juga lengan – Jika sakitnya berpanjangan pada lengan tangan kiri ada kemungkinan anda akan diserang sakit JANTUNG dalam masa terdekat. (Bagi PEREMPUAN sakit terasa pada kedua-dua belah tangan)
  3. LIDAH terasa TEGANG dan PENDEK.
  4. Rasa SERONOK teruja atau rasa BIMBANG tiba-tiba tanpa sebab.
  5. Rasa sakit pada DADA (Ulu hati sedikit ke sebelah kiri) – biasanya terasa seperti DADA sedang dihempap oleh benda berat.
  6. Daripada sakit DADA rasa sakit mula merebak pada TANGAN, LENGAN, TENGKOK, BELAKANG, ABDOMEN dan RAHANG.
  7. Rasa tidak SELESA pada DADA seperti dipam ANGIN penuh, atau rasa PEDIH.
  8. BATUK tiba-tiba dan berpanjangan atau terasa ada KAHAK dan sentiasa mahu BERDEHEM.
  9. Rasa kepala BERPUSING tidak seimbang.
  10. Rasa KELETIHAN sepanjang masa.
  11. Rasa MELOYA dan tidak ada SELERA makan.
  12. Degupan JANTUNG tidak menentu.
  13. Nafas terasa PENDEK.
  14. BERPELUH dengan tiba-tiba walaupun sedang DUDUK rehat atas kerusi.
  15. MEMBENGKAK pada bahagian seperti sendi-sendi di kaki atau ABDOMEN.
  16. Saat-saat paling hampir pada serangan JANTUNG biasanya membawa kepada KELETIHAN atau tidak maya yang teruk.

PEMBEDAHAN BYPASS

Oklah, untuk bab kedua artikel ini, saya memang akan terus refer kepada wikipedia, di sini memang terbaik, kalau anda nak faham lebih lanjut lagi, atau tanya terus doktor pakar. Jadi boleh dikatakan, bypass di sini bolehlah diibaratkan seperti kita bypass laluan asal saluran darah ke jantung. Hahha, bayangkan jalan biasa dah tersumbat, jadi terpaksa buat satu jalan baru untuk ke jantung. Jadi kena ambil urat kaki, buat satu jalan baru ke jantung, seperti yang anda boleh tengok di bawah ini, gambar pun ambil dari wikipedia.

pembedahan jantung

Oklah, untuk memahami langkah langkah pembedahan pintasan, saya dengan mudah terus sahaja baca yang di google, yang di bawah ini ialah hasil tangkapan dari monitor skrin saya, dan boleh baca terus di sini. Boleh dikatakan di sini, banyak pakar yang terlibat untuk memastikan pemebdahan pintasan selamat di jalankan. Alhamdulillah, IJN memang antara yang terbaik dalam melakukan pembedahan pintasan, dan biasanya berjaya. Itu kata dari bekas jururawat IJN sendiri, hehehe.

PENGALAMAN PEMBEDAHAN BYPASS

Boleh dikatakan sebenarnya ada juga dengan ayah mertua cerita yang dia dulu pernah rasa sakit badan , mula dari tahun 2006 kalau tak silap, sebab, saya pun menantu, yang lebih faham tentu sekali mak mertua saya dan adik beradik ipar yang lain. Jadi kalau diikutkan kronologinya lebih kurang macam ni, kalau salah, minta adik-beradik lain tolong betulkan

  • 2006 – Sakit Dada, Sesak Nafas – Itu yang berlaku, kalau dengar cerita dari mulut ayah mertua sendiri, itu yang saya faham, memang kalau ikutkan ayah memang jenis yang berjalan, buat kerja, dan dulu juga rajin berkebun, tapi mungkin kerana kesibukan kerja, ayah mertua dah mula rasa sakit-sakit, mungkin ingat itu sakit biasa-biasa sahaja
  • 2012 – Minor Stroke – Ianya terjadi, semasa ayah nak dalam perjalanan ke cameron rasanya, tiba-tiba kaki ayah cramp, dan check di hospital, doktor yang merawat ayah berkata ayah memang ada minor stroke, berlaku blocking di dalam salah satu urat, kerana ketebalan kolestrol, dan itu menyebabkan badan ayah sakit dan cramp. Kami balik melawat ayah di Putra Medical Centre. Biasalah nasib baik adik ipar dan suaminya ialah seorang doktor yang bertugas di Hospital Klang. Tapi masa ini, diorang baru je tamat pelajaran dan menunggu sahaja peluang kemasukan.
  • 2014 – Mac – Kena Denggi – Boleh dikatakan masa tu ayah cek ke DEMC, sebab rasa demam, lepas tu Dr yang merawat ayah tu kata, ayah kena refer terus ke IJN sebab memang ada sedikit minor stroke di situ. Jadi di IJN, memang ada block di saluran, dan saluran tu memang dah tersumbat habis, jadi yang terbaik ialah pembedahan pintasan atau bypass surgery.
  • 2014 -Mei – Ayah Selamat Menjalani Bypass Surgery -Alhamdulillah, dengar berita dari whatsapp, ayah selamat dan beransur pulih,  dan sekarang ayah duduk rehat di ruma U12, sambil malam nanti bolehlah layan Kilauan Emas 4 peringkat akhir. Jadi, mak yang akan jaga diet permakanan ayah semasa berehat di sini.

bypass operation
Alhamdulillah, sekarang ini, ayah mertua hanya perlukan rawatan susulan dan kena jaga permakanan dan sentiasa membuat latihan kardiovaskular, supaya jantung ayah kuat. Setakat nih, oklah, ayah dah boleh solat jumaat di masjid, dan rileks rileks sahaja di rumah U12. Tapi untuk lebih tahu kronologi sakit ayah ni, boleh tanya terus PA mommy hadhatina iaitu saudiri Ainil Farhana anak manja.

PENGALAMAN DI IJN

Nak sebut pasal layanan di sini, suasana di sini, itu kenalah tanya mak mertua saya, atau pun tanyalah adik beradik ipar saya yang lain, terutama en Fauzan yang menjaga ayah ketika ayah kena denggi. Jadi sebenarnya suasana di sini amat bagus, dan selesa, antara yang saya boleh katakan di di IJN ialah

  1. Masa melawat dari pukul 8 pagi hingga pukul 8 malam. Tetapi kanak-kanak hanya di benarkan melawat pada pukul 6 petang ke atas.
  2. Hanya seorang sahaja yang boleh duduk bersama pesakit setiap malam di IJN, biasanya mak dan fauzan yang biasa tidur di IJN ni
  3. Kafe dia biasanya buka hari biasa, hari ahad tutup, kalau nak layan kopi itu adalah kafe Gloria kat bawah itu, itupun selera barat.
  4. Ada hotel penginapan betul betul mengadap IJN, kat situlah adik beradik ipar lain tidur, sehari sebelum ayah mertua di bawa ke bilik pembedahan pada pukul 8 pagi
  5. Parking macam biasa kena jalan jauh sikit, tapi kalau ada RM 15, bolehlah terus ambil valet parking.
  6. Selain itu, ada macam-macam lagi kemudahan seperti ATM, surau,toilet, kedai mynews dan sebagainya.
  7. Nak ke IJN biasanya saya akan ikut jalan semarak, ikut dari belakang menggunakan lebuh raya DUKE melalui NKVE.
  8. Kalau nak makan sedap, bolehlah singgah di area kampung baru, atau area belakang Istana Budaya, ada makan sedap di sana.

SUPPLEMEN TERBAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG

1. Serat

Didapati secara semulajadi dalam buah-buahan, bijirin, sayur-sayuran, dan kekacang, pemotongan serat menurunkan jumlah kolesterol badan anda menyerap dari makanan. Yang terbaik untuk mendapatkan serat anda dari makanan, tetapi makanan tambahan serat adalah satu lagi pilihan. Berusaha untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 25 hingga 30 gram serat setiap hari. Terdapat bukti yang baik yang berambut perang psyllium sekam – biasa dalam makanan tambahan serat – boleh mengurangkan “buruk” kolesterol LDL. Ia juga boleh meningkatkan “baik” HDL kolesterol.

2. Sterols dan stanols

Sebatian-sebatian semulajadi dalam makanan seperti kekacang dan bijirin. Mereka mengurangkan jumlah kolesterol yang badan anda menyerap dari makanan. Sterols dan stanols dijual sebagai makanan tambahan. Mereka juga ditambah kepada kebanyakan makanan, seperti beberapa marjerin, jus oren, dan yogurt. Pakar mengesyorkan 2 gram sehari untuk membantu kolesterol LDL yang lebih rendah.

3. CoQ10

Badan anda secara semula jadi membuat sedikit CoQ10, juga dikenali sebagai Ubiquinone dan Ubiquinol. Ia adalah penting untuk fungsi sel normal. Sebagai tambahan, CoQ10 boleh membantu tekanan darah yang lebih rendah, sama ada secara sendiri atau bersama-sama dengan ubat-ubatan. Kajian-kajian lain telah mendapati bahawa menambah CoQ10 untuk ubat kegagalan jantung boleh meningkatkan gejala dan kualiti hidup.
Suplemen CoQ10 juga popular sebagai rawatan untuk kesan sampingan statin. Mengapa? Statinscan tahap CoQ10 semula jadi kadang-kadang lebih rendah. Sesetengah doktor cadangkan menambah tambahan CoQ10 untuk mengatasi kesan, dengan harapan ia akan melegakan kesan sampingan statin seperti sakit otot dan kelemahan. Walau bagaimanapun, hasil kajian telah bercampur-campur.

4. Minyak ikan

Minyak ikan dengan asid omega-3 asid lemak boleh mengurangkan tahap trigliserida – satu lemak yang tidak sihat yang boleh menyebabkan darah beku di dalam arteri – sehingga 50%. Minyak ikan juga boleh meningkatkan tekanan darah. Tetapi ia tidak jelas jika makanan tambahan minyak ikan bukan preskripsi mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Beberapa kajian menunjukkan mereka boleh. Walau bagaimanapun, kajian 2012 mendapati bahawa makanan tambahan minyak ikan tidak kelihatan untuk membantu mencegah kematian berkaitan jantung. Makan ikan dengan omega-3 asid lemak adalah pertaruhan yang lebih baik. Persatuan Jantung Amerika menyarankan bahawa semua orang dewasa makan sekurang-kurangnya dua hidangan 3.5-auns ikan seminggu.

5. Bawang putih

Bukan sahaja bawang putih membuat apa sahaja rasa yang lazat, ia boleh juga tekanan darah yang lebih rendah. Ia boleh melambatkan pengumpulan plak dalam arteri, menurunkan risiko darah beku. Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua keseluruhan dan makanan tambahan bawang putih boleh membantu.

6. Teh Hijau

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau – sama ada sebagai cabutan atau sebagai minuman – boleh mengurangkan kolesterol LDL dan meningkatkan HDL kolesterol. Teh hijau juga boleh mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi, walaupun tidak semua kajian menunjukkan manfaat ini.

RESVERATROL UNTUK KESIHATAN JANTUNG

Ianya adalah antioksidan yang kuat yang ditemui dalam anggur merah atau akar herba Cina (Polygonum Cuspidatum). Mengikut British Medical Journal, “The Lancet”, ia menghalang pengoksidaan kolesterol LDL oleh yang menakjubkan 70 hingga 80%.

Resveratrol membantu saluran darah untuk berehat dan mengembangkan yang memudahkan darah mengalir dengan bebas melalui arteri dan juga menstabilkan degupan jantung . Selain itu, Resveratrol adalah antioksidan yang bermanfaat dalam mencegah unsur-unsur berbahaya dalam badan daripada menyerang sel-sel sihat.

Ciri-ciri antioksidan resveratrol juga menawarkan manfaat kesihatan tertentu dalam pencegahan penyakit jantung dan mengurangkan keradangan tisu paru-paru pada penyakit paru-paru tersumbat kronik [chronic obstructive pulmonary disease (COPD)].

Penyelidik di University of Illinois, di bawah arahan Dr John Pezzuto, telah mendedahkan maklumat baru dan menarik tentang resveratrol. Kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh mencegah penyakit jantung dengan menghalang pembentukan pembekuan darah, yang boleh mencetuskan kedua-dua serangan jantung dan strok.

Dari Sumber http://www.webmd.com/, Resveratrol helps reduce inflammation, prevents the oxidation of LDL “bad” cholesterol, and makes it more difficult for platelets to stick together and form the clots that can lead to a heart attack. Resevratrol berperanan dalam meningkatkan tahap ‘kolesterol baik’ dan melindungi dari kerosakan arteri, sekaligus menjaga kesihatan jantung.

Peningkatan paras lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL) atau lebih dikenali sebagai kolestrol baik yang melindungi diri kita daripada serangan penyakit jantung.

Mencegah lipoprotein berkepadatan rendah (LDL) atau kolestrol jahat daripada dioksidasikan oleh radikal bebas. Ini kerana, LDL yang dioksidasikan itulah yang akan membentuk plak-plak pada salur darah yang menyebabkan aterosklerosis ataupun pengerasan dan penebalan arteriarteri.

Mencegah penggumpalan platelet kerana resveratrol bertindak mencegah sel-sel darah melekat antara satu sama lain yang seterusnya akan membentuk gumpalan. Gumpalan ini akan menyumbat saluran kecil pada jantung, dan seterusnya akan menyebabkan berlakunya serangan penyakit jantung. Selain daripada itu, jika gumpalan ini tersekat pada saluran-saluran dalam otak, ia kan mengakibatkan serangan angin ahmar (strok).

Menggalakkan vasodilatasi dengan meningkatkan pengeluaran Nitrik Oksida yang membolehkan salur darah mengendur. Dengan itu ia akan meningkatkan pengaliran darah.

masalah jantung

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!
Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.
Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.
Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

TESTIMONIAL VIVIX MASALAH JANTUNG

masalah jantung


Awal bulan lepas ayah mertua dimasukkan ke hospital dan doktor bagi tahu serangan jantung pertama dan ada salur darah tersumbat. Jadi kena refer ke IJN. Pagi semalam buat pemeriksaan di IJN nak tengok berapa salur darah tersumbat. Sama ada kena masuk belon/angioplasty atau terus kena buat pintasan jantung/bypass.
Alhamdulillah petang doktor sahkan salur darah dah tak tersumbat. Jadi ayah boleh balik rumah. Apa yang kami ikhtiarkan adalah berikan ayah amalkan Set Kesihatan Jantung merangkumi Phytocol-ST, Omega Guard, CoQ Health dan Vivix. Memang niat supaya ‘clot’ di salur darah tersumbat tu hilang secara semulajadi. -Aimi Syairah
* ini adalah berdasarkan pengalaman pengguna sendiri.

TESTIMONIAL – TIADA LAGI MASALAH JANTUNG BERDEBAR (ANXIETY DISORDER)

anxiety disorders

Aku dah lama amalkan makan supplement ni sejak umur 20an. Lebih kurang 18 tahun mcm tu. Dulu aku ambil Spirulina, minyak ikan dan vitamin C setiap hari. Sebulan sekali aku detox badan untuk 3 hari. Kalau first time buat detox buat 7 hari ye…Masa tu tak kenal Shaklee so aku detox guna brand Y.

Maybe tu muka dan badan awet muda kot. Kalau travelling gi mana-mana memang orang akan ingat budak baru nak masuk U walapun dah jadi bapak budak.

Di awal 20an aku dah dapat kerja yang baik (swasta) coz takde rezeki ngan gomen. Setiap tahun aku dapat kenaikan pangkat dan berpindah ke Company lain untuk meluaskan pengalaman aku. Bebanan kerja semakin berat. Yes…aku masih amalkan supplemen tapi dalam masa yang sama aku dah create new bad habits dalam kamus hidup aku.

Aku menjadi perokok tegar dan selalu skip makan. Coz masa aku banyak terluang dalam kapal terbang traveling dan jumpa clients…aku always skip my meals. Hidup aku hanya bergantung kepada air putih. Nescafe jadi makanan harian aku. Dalam 1 hari aku boleh minum 12 gelas nescafe 3 in 1 just to keep me awake sebab masa kerja aku tak sama dgn org kat ofis. Org kat ofis cuma kerja jam 8 hingga 5. Aku kerja 24 jam dan tidur 2 jam sehari sebab aku terpaksa respond to colleagues and clients mengikut time zone mereka.

I love and enjoy my works to the limits tapi dalam masa yg sama aku rosakkan sistem kekebalan tubuh badan aku secara perlahan2.

Rezeki aku dalam pekerjaan memang baik tapi bebanan semakin bertambah sehingga sampai satu tahap tu, aku rasa terlalu stress dan amik keputusan untuk kerja di kampung halaman.

Alhamdulillah aku dapat kerja di tempat sendiri. Masih travelling to oversea tapi tak sekerap dulu. Sebulan sekali macam tu. Kesihatan aku masa ni tengah merosot. Supplemen aku makan on and off tak konsisten macam dulu. Sehingga lah aku jatuh sakit pada Dec 2014.

1st time kena attack tu jantung aku sakit bebenar, nafas tersekat, berpeluh, tangan kaki sejuk, muka pucat, masa tu ingat masa dah tiba. Rasa menyesal tak spent banyak masa bersama keluarga. Menangis dlm hati minta Allah panjangkan umur agar dapat menebus kekurangan yg aku buat untuk diri aku dan keluarga.Terus masuk emergency ward. Lepas masuk drip, baru badan kembali normal. Masa tu doktor syak kena gastrik coz ujian darah dan ecg normal.

Sejak kejadian tu hidup aku berubah 360 darjah. Hampir setiap hari aku di serang benda yg sama. ER gomen dan swasta dah jadi rumah kedua aku. Nak bawa kereta pun aku tak mampu. Pergi tempat crowded atau solat jumaat memang aku kena serang.

Doktor dah habis idea apa penyebab sakit ni. 1 hospital swasta ni terang-terang tolak aku and refer my case pergi gomen hospital. Mereka cuma cakap kena GERD. Tapi nape sampai nak pengsan atau rasa nak mati setiap kali kena serang? Org lain pun ada GERD tapi tak lah sampai pengsan2 gitu.

Aku ketandusan petunjuk. Dalam masa yg sama ada juga yg cakap aku kena santau atau gangguan jin.

Then, aku pun pergi rawatan alternatif. Bab mandi dan minum air tu jgn sebut, naik kembung perut minum air. Jangan pikir aku tak percaya benda ghaib atau sihir sebab Allah dah bagitau kita ni tak bersendirian. Tapi takde perubahan.

Aku memang syak yang aku ada penyakit GERD coz cara hidup aku di masa lampau memang berkaitan. PENGSAN DAN TAKUT 24 JAM. Ini yg aku ingin cari jawabannya. Kenapa???

Aku masih kerja tapi ambil cuti tapi since aku punya masa kerja fleksible dan boleh kerja kat rumah, aku mula menjadi pengikut Mr. GOOGLE secara berjemaah. Aku spent berjam-jam setiap hari utk cari petunjuk tentang penyakit aku.

Aku mula lebihkan masa utk berzikir utk ketenangan dan memperbaiki solataku untuk diberi petunjuk. Hehehe…mesti ada yg cakap selama ni tak solat ke??? Solat memang buat tapi kita sebagai manusia memang khilaf. Kadang-kadang solat tu hanya untuk cukupkan fardu kita sebagai Islam tetapi rukunnya, tertibnya, bacaannya semua kena perbaiki. Itulah yg aku tengah usahakan.

Alhamdulillah Allah Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Masa Google info awal Januari 2016 (masa ni aku dah setahun sakit dan berat badan turun dibawah paras underweight sebanyak 16 kg), aku menemui 1 blog member Shaklee pasal Anxiety Disorders.

Punyalah syok aku baca mengalah kan ambik exam kat U dulu. Semua tanda-tanda anxiety tu ada pada aku. Setelah baca blog tu aku buat review semua blog kat website pasal anxiety termasuk dari doktor professional seperti Dr. Zubaidi.

Majority mengesyorkan ambik Vit B-Complex, minyak ikan Omega 3, magnesium untuk rawatan Anxiety Disorders.

Selepas aku buat percaturan sendiri, aku ambil keputusan mencuba supplemen ni tetapi which brand?

Dalam masa setahun aku sakit memang aku dah cuba apa saja produk yg disyorkan termasuk cap ayam, kilang belakang rumah atau yg branded. You name it. Memang aku dah cuba. Setahun sakit tu aku dah spent almost 50K utk bil hospital dan beli produk2 alternatif.

Lepas aku buat keputusan nak mencuba produk Shaklee, aku google blog cari distributor Shaklee.

Aku amik Set Anxiety dan lepas 3 bulan pertama amalkan set ni, aku dah tak makan ubat hospital lagi dan Alhamdulillah tahap kesihatan aku bertambah baik. Aku teruskan pengambilan produk Shaklee sampai masa aku menulis entry ni.

Anxiety Disorders aku tetap ada coz penyakit ni ambik masa juga nak kasi sembuh tapi sekurang-kurangnya aku bersyukur aku dah boleh nikmati balik kehidupan aku yang lalu dan sujud syukur Allah beri aku peluang untuk jaga kedua puteri aku dan ibu bapa aku. Sekarang ni dah masuk setahun lebih penyakit takde menyerang selepas amalkan set ni.

TESTIMONIAL – BERJAYA KAWAL STRESS, JANTUNG KURANG BERDEBAR LAGI

BANYAK FIKIR SAMPAI SUKAR KAWAL STRESS

Jadi saya memang jadi serabut dan banyak berfikir sehingga saya boleh rasakan urat kepala merentap mungkin kerana stress.

Tapi alhamdulillah saya masih dapat kawal stress dan masih rasional mungkin kerana masih menjaga hubungan dengan Allah dan ada suami disisi untuk mendengar keluhan.

Namun saya dapat rasakan saya selalu berdebar-serabut dan urat merentap di kepala apabila saya banyak memikir.

kawal stress

MULA MAKAN SHAKLEE

Saya sangat bersyukur pada 2012,selapas melahirkan anak pertama saya berjumpa dengan Shaklee.

Sebenarnya saya beli ESP untuk banyakkan susu maklumlah kerja audit selalu kesana kemari tak sempat nak mengepam mengikut masa dan sentiasa bergerak.

Ditambahkan lagi saya sambung belajar master pada masa yang sama saya menjadi lebih stress untuk bahagikan masa.

Sejak mengenali Shaklee saya terbaca tentang vitamin ‘antistress’ Shaklee iaitu B-Complex.

Stress ni jika tidak dibendung dan diurus akan membawa padah dan menyebabkan penyakit lain.

JANTUNG TIDAK BERDEBAR LAGI

Dengan kesedaran itu, saya cuba mengambil B-complex sebijik setiap hari dan saya dapat rasakan perbezaan saya tidak lagi sakit kepala seperti dulu sampai sekarang tiada lagi rentapan di kepala, jantung saya tidak lagi sentiasa berdebar dan tak mudah serabut.

Alhamdulillah syukur dengan izin Allah saya rasa tenang dan boleh kawal stress dan emosi dengan lebih baik berbanding dulu terutama sekali semasa hendak menghadapi peperiksaan.

Maklumla saya juga bekerja pada masa yang sama menguruskan keluarga dan anak dimana merupakan sesuatu yang agak mencabar bagi saya.

Setiap kali saya rasa stress je saya akan telan B-compleks.

Saya bukan seorang yang suka akan ubat atau supplement tetapi saya percaya dengan Shaklee setelah mencuba ESP dan saya dapati shaklee mengeluarkan vitamin yang organik dan telah membuat banyak kajian sebelum sesuatu produk itu dikeluarkan serta ada KKM dan Halal Jakim.

JANGAN BERKIRA BELI VITAMIN SHAKLEE

Saya ingin menyeru rakan-rakan sekalian agar janganlah kita terlalu berkira didalam mendapatkan makanan tambahan seperti supplement ini untuk kesihatan diri kita dan keluarga.

Dan juga jangan juga mengambil enteng terhadap kesihatan terutamanya stress ni kerana ia akan memudaratkan dan menyesal dikemudian hari.

Tambahan, sekarang banyak sangat penyakit datangnya daripada stressdan salah satu daripadanya adalah ‘anxiety disorder’ yang agak popular sekarang.

Hati- hatinya rakan-rakan, Stress ini pembunuh dalam senyap.

Ayuh, sama-sama kita menjadi kesihatan kita.

Mencegah lebih baik daripada mengubati.

CARA ORDER VITAMIN SHAKLEE UNTUK KESIHATAN JANTUNG

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

cara nak kurangkan darah tinggi

ATAU

daftar ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WhatsApp chat Nak Order Shaklee ?