Kaitan Darah Tinggi Dan Sakit Kepala

Kaitan Darah Tinggi Dan Sakit Kepala

Darah tinggi (hipertensi) dan sakit kepala adalah masalah yang sering dihidapi oleh pesakit. Isu sama ada darah tinggi menyebabkan sakit kepala telah dibahaskan sejak hampir 100 tahun. Darah tinggi sebagai punca sakit kepala adalah munasabah tetapi hasil selidik tidak menyokong kenyataan ini.

Kekeliruan ini disebabkan penyakit darah tinggi dan sakit kepala kerap ditemui dalam kalangan rakyat. Terdapat banyak pesakit yang menghidap kedua-dua penyakit pada masa yang sama. Tambahan pula, terdapat pelbagai jenis sakit kepala dan seorang pesakit boleh mengalami beberapa jenis sakit kepala.

Buat masa ini, hubungan darah tinggi dan sakit kepala masih tidak jelas. Namun pada tahun 1988, International Headache Society berpandangan bahawa sakit kepala tidak mempunyai kaitan dengan darah tinggi pada peringkat rendah dan sederhana. Sakit kepala boleh dibahagikan kepada punca primer dan sekunder. Walaupun gejala sakit kepala amat teruk, tetapi kebanyakan kes (~90%) tidak berbahaya.

PUNCA PRIMER

Sakit kepala berpunca daripada patologi saraf di dalam otak. Hampir 90% kes sakit kepala berada dalam kumpulan ini.

  1. Migrain – Faktor penyebab termasuk tekanan fizikal dan emosi, kekurangan tidur, aktiviti fizikal, haid, suhu, lapar, ubatan (seperti pil perancang), trauma dan segelintir ramuan dalam makanan. Simptom lazim termasuk sakit kepala (berdenyut-denyut, biasanya pada sebelah kepala sahaja), loya dan muntah.
  2. Sakit Kepala Kerana Tekanan – Berpunca daripada ketegangan otot leher, bahu dan kepala. Pesakit sering mengadu sakit di kedua-dua belah kepala.
  3. Sakit Kepala Kluster – Kelompok serangan sakit kepala teruk yang berlangsung dari beberapa minit sehingga beberapa jam. Akan tetapi, serangan ini berulang setiap hari dan berlanjutan sehingga beberapa minggu atau bulan. Selepas serangan berkurangan, pesakit mungkin bebas daripada sakit kepala untuk beberapa bulan atau tahun. Sakit kepala kluster jarang ditemui.

PUNCA SEKUNDER

Berpunca daripada masalah struktur otak atau penyakit di luar sistem saraf/otak. Ini termasuk darah tinggi teruk, ketumbuhan/kancer otak, komplikasi kehamilan (misalnya pra eclampsia dan eclampsis) dan angin ahmar. Darah tinggi peringkat serius boleh menyebabkan sakit kepala. Sila berjumpa doktor sekiranya tuan/puan mengalami gejala berikut:

  1. Sakit kepala yang paling teruk pernah dialami atau menjadi teruk dengan mendadak.
  2. Sakit kepala teruk dengan demam dan ketegangan leher.
  3. Sakit kepala dengan sawan, perubahan sensorium atau hilang kesedaran.
  4. Sakit kepala pertama kali yang dikaitkan dengan gejala visual atau lemah dan kebas anggota.

SAKIT KEPALA KERANA UBAT HIPERTENSI

Ubat hipertensi boleh menyebabkan sakit kepala untuk pesakit-pesakit tertentu. Ubatan termasuk calcium channel blockers (diltiazem, amlodipine, felodipine) dan vasodilators (hydralazine). Tambahan pula ubatan jantung seperti nitrates juga boleh menyebabkan sakit kepala. Doktor/ahli farmasi akan meneliti hubungan masa permulaan ubat dan masa permulaan sakit kepala untuk mengenal pasti punca kesakitan.

FUNGSI POLIFENOL RESVERATROL UNTUK TEKANAN DARAH TINGGI

Tekanan darah tinggi berkait rapat dengan kolesterol tinggi. Ia menyumbat dinding arteri dengan lemak lemak tepu. Jadi bentuk arteri menjadi tidak normal dan laluan darah tidak berlaku dengan baik. Bayangkan kita berjalan di laluan yang sempit, perlu menyelit sana sini untuk meloloskan diri. Kadang kadang perlu pressure diri supaya dapat lalu.

Polyganum yang fungsinya khusus untuk pembersihan kolesterol. InsyaAllah bila detoks dan kolesterol dapat disingkirkan, tekanan akan jadi normal dan terkawal. Jadi memang tiada masalah utk peringkat permulaan makan keduanya bersama sama cuma ada cara pengambilannya. Di samping kita jaga pemakanan sebab kolesterol datang dari makanan

Resveratrol membantu menyelesaikan tekanan darah tinggi(hypertension) melalui beberapa mekanisme. Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah.

Tambahan lagi, resveratrol sudah dikenalpasti baru-baru ini untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku. Resveratrol juga bertindak didalam sel otak untuk menaikkan tekanan darah yang disebabkan oleh faktor pemakanan atau hormon.

Kolesterol adalah antara punca utama arteri / saluran darah jadi sempit. Akibatnya darah tak boleh flow dengan lancar. Maka terjadilah tekanan darah tinggi akibat permukaan salur darah yang tidak sekata kerana kolestrol yang termampat. Dengan resveratrol kolestrol jahat LDL kurang teroksida maka chance utk darah beku atau tersumbat menurun, risiko heart attack pun menurun la insyaAllah.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

bacaan darah tinggi 200 turun minum vivix shaklee

elak strok darah tinggi dengan vivix shaklee

darah tinggi (2)

darah tinggi (3)

darah tinggi (4)

darah tinggi (1)

darah tinggi makin elok makan vivix shaklee

 

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

SUMBER

  1. MYHEALTH
Kongsi Kepada Kawan

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu