DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kalium Bagus Untuk Kulit, Rambut, Otak , Otot, Kaki

Kalium Bagus Untuk Kulit, Rambut, Otak , Otot, Kaki

Salam sejahtera semua pembaca yang setia lagi dimuliakan. jom kita share sikit pasal khasiat Kalium atau nama glamer orang putihnya Potassium. Hoo, biasakan dengar potassium dalam buah pisang ? Oklah, bagus tau, ok jom baca artikel copy paste di bawah.

10 Kebaikan Kalium Untuk Kesihatan Anda

1. Menyembuhkan Kulit kering

Salah satu sebab mengapa ramai orang mengalami kulit kering disebabkan oleh kekurangan potasium. Potasium mengekalkan kulit yang lembap dan terhidrat secara dalaman. Jadi, untuk menyembuhkan kulit kering, mula makan buah-buahan yang kaya dengan kalium dan sayur-sayuran seperti pisang, kentang, dan lain-lain

2. Gula Dalam Darah Rendah

Kekurangan kalium dalam badan menyebabkan gula darah rendah pada manusia. Kesan gula darah rendah ialah: berpeluh, sakit kepala, menggeletar dan cemas. Termasuk potasium makanan yang kaya dengan diet anda boleh membantu mengatasi masalah ini.

3. Rambut gugur

Terdapat banyak sebab-sebab kehilangan rambut seperti tekanan, pencemaran dan lain-lain tetapi satu sebab ramai orang tidak mengetahui adalah kekurangan potasium. Pisang dan badam kaya dengan potasium dan jika anda makan setiap hari, anda tidak lama lagi akan melihat pengurangan kehilangan rambut. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan potasium, tetapi dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

4. Mengelakkan Kejang

Sejak potasium diperlukan untuk berfungsi dengan tisu otot, kekurangan mineral ini dalam keputusan darah dalam kekejangan otot. Pengambilan pisang atau potasium lain makanan yang kaya membantu dalam mendapatkan kelegaan daripada kekejangan tersebut.

5. Fungsi Otak

Potasium membantu membawa oksigen ke otak. Fungsi penting otak seperti menghafal dan pembelajaran juga disokong oleh kalium.

6. Bantu pertumbuhan sel kulit

Selain menjaga sel-sel terhidrat, potasium juga menyokong pertumbuhan sel-sel kulit baru. Jika kulit anda tidak menghasilkan sel-sel baru yang cukup, ia akan kelihatan retak dan membosankan. Juga, jerawat dan parut hilang selepas beberapa kali jika pertumbuhan semula jadi sel-sel kulit yang seimbang.

7. Mengekalkan tahap pH

Potasium hidroksida digunakan dalam banyak produk kosmetik dan penjagaan kulit. Ia bertindak sebagai pengimbang tahap ph kulit. Ia menyerap molekul air dari alam sekitar dan menghidrat kulit. Sudah tentu, dan bukannya menggunakan mineral ini melalui kosmetik, anda boleh pergi dengan cara yang asli dan memasukkannya ke dalam makanan anda.

8. Pertumbuhan Rambut

Jika kadar pertumbuhan rambut adalah perlahan dan anda mencari cara semulajadi untuk meningkatkan ia, kalium akan membantu anda mencapainya. Orang yang makan garam lebih berkemungkinan mengalami kekurangan kalium, yang membantu pertumbuhan normal sel. Mengurangkan pengambilan garam akan mempunyai kesan positif ke atas paras kalium dan dengan itu pertumbuhan rambut.

9. Buah Pinggang

Ia membantu dalam menjaga kebersihan buah pinggang, dan menyokong ia berfungsi. Selain itu, mineral ini juga membantu buah pinggang menyingkirkan bahan buangan melalui proses perkumuhan. Oleh itu, ia memastikan tubuh bersih.

10. Kekuatan otot

Kuantiti hak kalium diperlukan untuk penguncupan yang tetap dan kelonggaran otot. Ia memastikan pertumbuhan yang betul tisu otot. Kekurangan kalium dalam badan boleh menyebabkan kelumpuhan otot.

Leave a Reply

%d bloggers like this: