DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kanser Esofagus Tanda Awal Tersedak dan Muntah terlampau kerap

Kanser Esofagus Tanda Awal Tersedak dan Muntah terlampau kerap

KUALA LUMPUR: Pelakon, Zaibo yang menghidap kanser esofagus tahap empat atau kerosakan akibat asid dalam perut, banyak bermuhasabah diri dan semakin reda melawan penyakitnya.

Pemilik nama sebenar, Zainal Ariffin Abd Hamid, 62, itu berkata, dia berkurung dalam bilik selama tiga hari selepas doktor mengesahkan simptom tersedak dan muntah yang dialaminya berpunca daripada barah, namun kini emosinya semakin stabil.

Katanya, jauh di sudut hati dia sudah menjangka kekerapan gejala dilalui setiap kali menjamah makanan bermula selepas Aidilfitri lalu mempunyai kaitan dengan kanser, namun tidak menyangka sudah merebak ke tahap empat.

“Ketika saya tersedak dan muntah terlampau kerap, saya sudah terfikir mengenai barah. Walaupun tidak sakit, saya dapat rasakan seperti ada sesuatu yang tidak kena. Saya ke klinik bagi mendapatkan rawatan, seterusnya meminta dirujuk ke hospital bagi pemeriksaan terperinci.

“Entah kenapa, saya sudah terfikir mengenai perkara itu. Pada 27 Ogos lalu kerisauan saya terjawab apabila doktor di Hospital Batu Pahat mengesahkan saya menghidap barah,” katanya.

sumber : Berita Harian

 

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: