KEBAIKAN MAKAN KOLAGEN – Memang Terbaik Untuk Kulit Cantik

KEBAIKAN MAKAN KOLAGEN – Memang Terbaik Untuk Kulit Cantik

Sekiranya terdapat hanya satu nutrien yang boleh kami cadangkan untuk kulit yang lebih muda, lebih cerah (serta rambut dan kuku yang lebih sihat), ia akan menjadi kolagen. Kolagen adalah protein yang paling banyak di dalam badan. Ia didapati dalam tulang dan tisu penghubung. Dan sementara sisa-sisa dari makan malam tadi mungkin tidak terlalu mengasyikkan, bahagian-bahagian ini mengandungi nutrien dan sebatian yang dapat membantu mengekalkan kulit anda menjadi lembut dan lembut, mencegah dan memperbaiki selulit, dan membantu rambut dan kuku anda tumbuh lebih cepat dan lebih sihat. Memang terbaik kalau kita tahu kebaikan makan kolagen untuk badan

KEBAIKAN MAKAN KOLAGEN

Oleh kerana salah satu fungsi utama kolagen adalah untuk mengekalkan keteguhan dan keanjalan kulit, ia juga merupakan komponen utama dalam mencegah garis-garis halus dan kedutan. Ia juga boleh membantu melawan tanda-tanda penuaan yang lain, seperti arthritis dan sakit sendi. Mari lihat lebih dekat mengapa penggunaan kolagen adalah keharusan dalam rutin kecantikan anda.

1. Membantu mengurangkan penampilan garis-garis halus dan keriput

Kira-kira 75 hingga 80 peratus kulit anda terdiri daripada kolagen. Sebagai nutrien yang paling penting untuk kesihatan kulit, anda boleh memikirkannya sebagai “gam” yang memegang kulit anda bersama-sama. Tubuh awak secara semulajadi menghasilkan kolagen. Tetapi seperti umur anda, keupayaan tubuh anda untuk menghasilkan kolagen berkurangan, dan tahap kolagen anda secara semula jadi menurun. Ini adalah apabila garis-garis halus dan kedutan boleh muncul, dan kelembapan kulit dan plumpness mungkin hilang kerana kehilangan keanjalan kulit.

Industri kecantikan telah mengiktiraf fakta ini, itulah sebabnya banyak krim kulit anti-penuaan dan serum diperbuat daripada kolagen dan asid amino tertentu. Tetapi ada satu masalah: kebanyakan molekul kolagen terlalu besar untuk diserap melalui lapisan derma yang lebih dalam kulit anda, di mana pengeluaran kolagen berlaku. Oleh itu, krim kolagen duduk di atas kulit anda dan mungkin tidak dapat berbuat lebih banyak daripada melembapkan.

Sebaliknya, banyak penyelidikan menunjukkan kebaikan makan kolagen. Satu kajian baru-baru ini yang dijalankan pada wanita berumur 45 hingga 65 menunjukkan bahawa mengambil kolagen peptida sebagai tambahan kolagen oral mempunyai peningkatan yang ketara dalam kedut mata selepas hanya lapan minggu – tidak diperlukan Botox.

2. Membantu Menyembuhkan Kondisi Kulit Radang (Termasuk Jerawat, Ekzema, Psoriasis)

Sekiranya anda mengalami keadaan kulit yang keradangan (seperti ekzema, jerawat, atau psoriasis), kolagen dapat membantu mengurangkan kesakitan, kekerapan dan keterukan suar – dan terdapat beberapa sebab untuk ini.

Pertama, kolagen mengandungi beberapa asid amino penting, seperti proline dan glisin, yang dapat membantu mengurangkan keradangan dari dalam ke luar. Kedua, kolagen berfungsi sebagai “lem” untuk dinding usus dan membantu “menyembuhkan dan menutup” lapisan usus. Kolagen sering disyorkan untuk memperbaiki keadaan kesihatan pencernaan kronik, seperti sindrom usus yang bocor, kerana ia boleh membantu melelehkan saluran pencernaan anda. Ini adalah berkaitan kerana masalah kulit adalah tanda kesihatan usus yang terjejas.

Selama beratus-ratus tahun, doktor perubatan Cina tradisional mengatakan bahawa kulit anda seperti cermin untuk apa yang berlaku di dalam tubuh anda – terutamanya dalam sistem pencernaan anda. Pautan ini dipanggil paksi usus kulit, dan itu sebabnya banyak keadaan pencernaan kronik, seperti candida, usus bocor, usus dosis, dan SIBO semuanya mempunyai masalah kulit yang terbentuk sebagai gejala yang berpotensi. Dengan meningkatkan kesihatan usus anda, kolagen secara serentak dapat meningkatkan penampilan kulit anda dari dalam ke luar.

3. Membantu Mengelakkan Selulit dan Mark Stretch

Oh, selulit. Ia adalah sesuatu yang banyak wanita nampaknya menemui pada suatu ketika dalam hidup mereka – sama ada dengan usia, kehamilan, atau berat badan secara tiba-tiba atau kehilangan. Dan ia boleh menjadi satu cookie yang sukar untuk menyingkirkan.

Sebab mengapa selulit muncul di tempat pertama adalah kerana kulit anda kehilangan keanjalan dan menjadi terlalu nipis. Ini boleh berlaku akibat daripada genetik, turun naik hormon, usia, dan (anda fikirkan), kerana pengeluaran kolagen menurun di seluruh badan anda.

Kami suka bagaimana ahli kesihatan Ben Greenfield menerangkannya: “Jika kolagen anda tidak dibentuk dengan betul atau rosak, maka tisu penghubung boleh menjadi terlalu nipis atau penuh dengan lubang, dan lemak di bawah kulit anda boleh mencucuk dalam fesyen yang sedap dan sedap, yang kita kasih sayang sebagai selulit. Anda boleh memikirkannya dengan cara ini: Kolagen adalah seperti beg kertas dan lemak adalah seperti bahan makanan di dalam beg kertas itu. Sekiranya beg itu rosak, basah, atau diregangkan terlalu nipis, semua barangan runcit boleh menjadi lambungan. ”

Kebaikan makan kolagen boleh membantu mengurangkan penampilan tanda regangan yang lemah, yang berlaku apabila gentian elastik kulit anda ditarik terlalu cepat atau di luar apa keanjalan kulit anda pada masa ini boleh mengendalikan (contohnya, selepas peningkatan berat badan atau kehilangan pesakit atau selepas melahirkan) . Apabila kulit anda diregangkan dengan cara ini, ia boleh menyebabkan kerosakan kekal kepada apa yang dikenali sebagai rangkaian gentian elastik di lapisan kulit anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by