kehamilan

KEHAMILAN – Hamil Dengan Sihat, Bertenaga, Elak Morning Sickness

Memang best kalau saat diberitahu kita akan hamil anak pertama. Ada yang gembira, dan ada yang belum bersedia. Jadi jom kita baca bagaimana nak hamil secara sihat dan dapat anak yang comel lagi bijak. Selain itu penting menjaga kesihatan kita supaya kekal cantik dan cergas ketika hamil. SET HAMIL SHAKLEE terbaik untuk kehamilan sihat dan mengelak dari masalah morning sickness, darah tinggi, GDM dan lain lain lagi.


ORDER ONLINE

terbaca dari satu blog, pasal mengandung, oh, ini info paling sempoi nak tahu, mana tahu wife anda dah mula hamil mengandung, anak pertama, kedua, ketiga atau kesembilan. Oklah jom baca sikit info best dari blogger cun nur azizah.

awek mengandung hamil

10 Tanda Hamil

1. Rasa lapar yang berpanjangan

Juga terjadi pada orang yang tidak hamil tetapi lebih kerap terjadi pada awal kehamilan. Jangan bergantung sepenuhnya kepada tanda ini tetapi sekiranya ia berlaku disamping tanda-tanda kehamilan yang lain, bersiap-sedialah untuk membilang hari anda.

2. Perubahan pada warna di sekeliling payudara

Sekiranya kulit disekitar puting anda menjadi kehitaman, kemungkinan anda sudah pun beberapa minggu mengandung. Walaubagaimanpun, ia juga terjadi disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon tidak berkaitan dengan kehamilan atau disebabkan kandungan yang terdahulu.

3. Kerap sangat membuang air kecil

Sekiranya janin sudah mula terbentuk dan rahim yang semakin membesar mula menekan pundi kencing anda, anda akan merasa kerap untuk buang air.

4. Merasa tidak bermaya

Rasa seperti tiada tenaga sepanjang masa? Hormon yang dikeluarkan di masa awal kehamilan boleh membuatkan anda berasa letih dengan cepat. Rasa letih dan tidak bermaya adalah sesuatu yang kerap terjadi di awal kehamilan.

5. Sakit dan tegang pada buah dada

Sekiranya anda mengandung, buah dada anda akan menjadi semakin sakit pada sentuhan, agak serupa dengan ketidakselesaan yang terjadi pada buah dada anda sebelum haid. Apabila badan sudah menjadi biasa dengan kejadian hormon ini, kesakitan akibat ketegangan akan menjadi semakin berkurangan.

6. Rasa loya dan muntah

sickness ini tidak akan menyerang, kecuali selepas beberapa minggu hamil. Tetapi segelintir wanita akan mula merasa mual dan rasa luar biasa pada lidah walaupun cuma selepas beberapa hari mengandung.

7. Kram perut

Kram perut pada keadaan terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur. Situasi ini akan berlaku kerana rahim akan membesar dan merenggang untuk menyiapkan tempat bagi bayi anda.

8.Moody, Sensitif

Selalu merasa moody terhadap suami. kadang-kadang merajuk tak tentu pasal. Hal ini di sebabkan kemunculan hormon-hormon baru dalam tubuh anda.

9. Missed period

Sekiranya haid anda teratur sebelumnya dan sekarang ia sudah lewat beberapa hari. Inilah masanya untuk anda menjalani ujian air kencing untuk kehamilan.

10. Ujian air kencing yang positif

Sekiranya anda sudah beberapa hari ketinggalan haid dan terdapat 2 jaluran pada ujian air kencing, kemungkinan besar anda sudah mengandung. Jumpalah doktor untuk kepastian.

Morning Sickness – Atasi Alahan Ketika Hamil Supaya Kekal BertenagaMuntah hijau, perit tekak, lidah rasa pahit lumrah biasa bagi ibu di awal kehamilan. Tidak semua wanita akan merasai nikmat ini. Rasa loya dan badan lemah membuatkan ibu hamil rasa tidak bertenaga dan hanya mampu terbaring sepanjang hari, dan terasa morning sickness.

” Makan je muntah.. makan je muntah. mana saya nak ada tenaga. paling risau baby tak cukup zat “

Luahan biasa seorang ibu yang mengalami alahan yang teruk ketika hamil. Pengalaman saya 2 kali hamil dan 2 kali mengalami alahan yang teruk. Makan muntah, makan muntah itu biasa sehingga hamil 6 bulan. Kehamilan anak pertama , saya tidak ambil apa apa makanan tambahan maka keadaan sangat teruk dan menjejaskan perkembangan anak. BAHAYA tau ! Kehamilan kedua, saya mula belajar makan makanan tambahan untuk membantu saya kekal cergas dan paling penting baby mendapat nutrisi yang penting untuk perkembangannya.

Rawatan Alternatif Untuk Membantu Atasi Alahan Semasa Mengandung Morning Sickness

Jika anda mahukan rawatan alternatif bagi membantu mengatasi alahan atau sekurang-kurangnya membantu mengurangkan alahan, ini adalah gabungan nutrisi terbaik untuk anda :

1. Antihistamin

Terdapat bukti menunjukkan bahawa antihistamin iaitu bahan yang menghalang pengeluaran histamina semasa reaksi alahan boleh membantu mengurangkan dan memberi kelegaan kepada loya dan muntah semasa kehamilan.

2. Vitamin B6 (Pyridoxine)

Kebiasaannya, wanita yang mengalami alahan yang teruk semasa hamil di dapai mempunyai tahap vitamin B6 yang rendah. Kajian juga mendapati ia mampu membantu mengatasi masalah mabuk semasa hamil tanpa meninggalkan apa-apa kesan sampingan.

3. Multivitamin

Multivitamin berkualiti tinggi boleh membantu mengurangkan simptom dalam sesetengah wanita. Pastikan ianya semulajadi ya kerana tubuh kita tidak perlukan vitamin sintetik.

Terdapat kajian yang menunjukkan kombinasi antihistamin dan vitamin B6 memberikan kesan yang jauh lebih baik berbanding jika anda mengambil salah satu atau secara berasingan.

4. Halia

Halia sangat bagus untuk pencernaan makanan, melegakan ketidakselesaan perut, loya dan mual angin.

5. Pudina

Pudina membantu memberikan kelegaan kepada otot, memberi ketenangan, mengatasi masalah penghadaman, mabuk, pedih ulu hati dan memberi kelegaan kepada masalah muntah dan hilang selera makan.

Kebanyakan wanita bersaiz besar boleh menjalani kehamilan yang sihat. Berat badan anda mungkin tidak mempunyai kesan terhadap kehamilan ataupun kelahiran bayi. Tetapi ada beberapa komplikasi yang boleh memberi kesan pada kehamilan dan berat badan yang berlebihan boleh meletakkan anda dalam risiko obesiti semasa hamil yang lebih tinggi untuk mengalaminya. Anda mungkin tidak akan mengalami komplikasi tersebut, tetapi lebih baik jika anda tahu perkara itu supaya boleh berhati-hati.
RISIKO OBESITI SEMASA HAMIL
Para doktor dan pengkaji masih tidak tahu dengan tepat apakah kaitan berat badan dengan komplikasi-komplikasi berikut. Terdapat beberapa faktor lain seperti umur, sejarah genetik, tahap penolakan insulin, gaya hidup dan latar belakang etnik seseorang wanita itu. Komplikasi kehamilan biasa yang dikaitkan dengan berat badan berlebihan atau obes termasuk kencing manis, darah tinggi yang diakibatkan oleh kehamilan, pra-eklampsia, pelahiran pramatang dan bayi besar (makrosomia).
Apabila tiba masa untuk bersalin, BMI yang tinggi boleh menyebabkan anda berkemungkinan untuk mengalami kelahiran dibantu (forseps atau vakum), pembedahan caesarean dan distosia bahu (bahu bayi tersangkut pada tulang punggung ibu semasa dilahirkan). Para penyelidik juga telah mengaitkan obesiti dengan pertambahan risiko melahirkan bayi dengan kecacatan tiub neural dan masalah-masalah lain termasuk kecacatan jantung dan kecacatan pada dinding abdomen. Pun begitu, risiko mengalami masalah-masalah ini sangat kecil.
Kebanyakan masalah dan situasi kesihatan tersebut boleh diuruskan, dan dalam kes-kes tertentu boleh dielakkan. Anda mungkin tidak mengalami sebarang masalah dan boleh menjalani kehamilan yang sihat dan bersalin tanpa sebarang masalah. Kebanyakan wanita bersaiz besar menjalani kehamilan dan melahirkan bayi secara normal.
Idealnya ialah anda patut cuba mengurangkan berat badan sebelum hamil. Tetapi jika anda sudah pun hamil semasa membaca artikel ini, anda masih boleh membantu diri dan bayi anda. Cara yang terbaik untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengamalkan diet yang sihat, kerap bersenam dan mengikuti panduan penambahan berat badan
BERDIET
Berdiet untuk menguruskan badan semasa hamil bukanlah idea yang baik. Malah, kajian menunjukkan terdapatnya kaitan antara berdiet semasa tiga bulan pertama kehamilan dengan bayi yang dilahirkan dengan kecacatan tiub neural, tidak kira bagaimana saiz si ibu. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk diri anda dan bayi adalah dengan mengikuti diet yang sihat dan seimbang, dan mengelakkan makanan yang kaya dengan lemak dan gula.
Senaman yang kerap semasa hamil adalah cara yang baik untuk membantu badan anda menghadapi kehamilan dan bersiap sedia untuk kelahiran. Ia merupakan salah satu cara yang paling efektif untuk menurunkan berat badan terutamanya apabila digabungkan dengan diet yang sihat dan boleh mengurangkan risiko melahirkan bayi yang besar.
Tetapi jika anda tidak biasa bersenam sebelum anda hamil, ini bukan masa yang terbaik untuk memulakan satu rejim senaman yang berat. Asalkan anda mendapat kebenaran doktor, anda boleh melakukan senaman ringan dan sederhana. Lakukan aktiviti-aktiviti berimpak rendah seperti berjalan atau berenang. Sesi senaman haruslah pendek dan anda perlu kekalkan hidrasi badan dengan meminum banyak air.
Penting juga bagi anda berbincang dengan doktor tentang faktor risiko individu anda. Adakah anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi atau kencing manis ? Adakah dalam sejarah keluarga anda mempunyai bayi yang besar? Apabila anda tahu faktor-faktor risiko peribadi ini, anda boleh bekerjasama dengan doktor untuk mendapatkan peluang terbaik melahirkan bayi yang sihat.
3 PENYEBAB OBESITI SEMASA HAMIL
Mengidam -Ramai wanita hamil sering mengatakan diri mengidam itu dan ini. Misalnya makanan seperti buger, piza, ayam goreng (dan semua makanan yang di goreng) dan akan merajuk jika ada pihak menasihatkan supaya berhenti makan makanan yang berkalori tinggi ini.
Tabiat – Ibu-ibu hamil yang mengamalkan tabiat makan untuk dua orang. Padahal bayi cuma memerlukan 100 kalori/kilogram sehari. Si ibu pula makan 3000-4000 kalori sehari,
Manis – Ibu-ibu yang sering makan makanan dan minuman manis (ini termasuklah pengaambilan susu untuk wanita hamil yang berlebihan,minuman berkhasiat tetapi berkalori tinggi, susu pekat manis, kuih-muih, kek, roti, bun, gula-gula, aiskrin, coklat dan banyak lagi)
5 MAKANAN YANG BAGUS UNTUK IBU HAMIL
Bagi mengelakkan kenaikan berat badan yang mendadak, anda bolehla mengambil makanan yang berserat tinggi dan berkalori rendah. Elakkan makan makanan berkalori tinggi. Di antara makanan yang berserat tinggi dan berkalori rendah adalah :
Sayur-sayuran – kecuali kentang dan ubi kerana ia berkarbonat tinggi dan hendaklah dimakan dalam jumlah yang minima
Buah-buahan – Namun buah-buahan yang manis seperti anggur, durian, rambutan dan lain-lain hendaklah di makan hanya sedikit kerana mengandungi “gula” yang boleh menambahkan berat badan.
Karbohidrat kompleks seperti beras perang, bijirin penuh dan roti penuh
Protein tanpa lemak seperti ayam yang dibuang kulit dan ikan.
Air kosong.

GDM – Kencing Manis Ketika Hamil Berisiko Mendapat Anak Autism?Gestational Diabetes Mellitus (GDM) Kencing manis semasa hamil juga dikenali sebagai diabetes gestasi. Ia adalah kencing manis (diabetes) yang dihidapi buat kali pertama semasa kehamilan. Diabetes akan berlaku apabila badan tidak boleh menghasilkan sejenis hormon yang dipanggil insulin dengan secukupnya. Insulin dihasilkan oleh pankreas, dan ia mempunyai dua tugas iaitu:

  1. mengawal jumlah gula dalam darah yang digunakan untuk tenaga;
  2. membolehkan gula yang tidak diperlukan segera disimpan.
  3. Semasa kehamilan, badan anda akan menghasilkan lebih insulin untuk memenuhi keperluan bayi anda, terutamanya mulai pertengahan kehamilan dan seterusnya. Jika badan anda tidak boleh menyediakan insulin tambahan ini, anda akan mempunyai terlalu banyak gula dalam darah, lantas mengakibatkan anda menghidap diabetes gestasi.

Diabetes gestasi selalunya akan hilang dengan sendiri selepas bayi anda dilahirkan, berbeza dengan jenis diabetes lain yang merupakan penyakit seumur hidup. Tahukah anda?

Kajian dari Kaiser Permanente Southern California Department of Research and Evaluation dimana Kajian mereka telah dipublish di SINI, menunjukkan kehamilan dengan kencing manis atau diabetes berisiko melahirkan anak autism dengan peratusan 63%

Ariana Maryam Mungkin Lebih Kecil Dari Kakaknya. Semuanya kerana masalah tali pusat pendek.

CErita dari isteri sendiri tentang benefit makan omega guard. Semuanya kerana masalah tali pusat. Tapi lepas amalkan Omega Guard, Alhamdulillah Maryam lahir lebih besar dari kakaknya. Tiada masalah tali pusat pendek. Bonus pulak,berat badan tak naik sangat, dan budak tuh memang mulut bising dan sangat pandai. ALhamdulillah.

tali pusat pendek

<

Baca cerita penuh di bawah Tentang Tali Pusat Pendek: “tali pusat awak sejengkal je” 6 tahun lepas itu kata Doktor Pakar O&G selepas proses bersalin czer berjaya dilakukan. Arreessa dilahirkan 37week dengan berat 2.04kg. Kecil je walaupun cukup bulan. kenapa kecil? Ye masalah tali pusat yang tak boleh bawa cukup nutrisi pada anak. Maafkan mama sayang. Alhamdulillah Arreessa baby yang kuat. membesar dengan sihat 4 tahun selepas itu, saya hamilkan Maryam. Saya check up ke hospital yang sama tapi pakar yang lain. rekod lama dah ada dan Doktor cakap ” anak ke dua ni akan alami masalah yang sama. kemungkinan akan lebih kecil dari pertama” Kalau Arreessa lahir 2.04kg , anak ke dua akan lebih kecil ? Maka doktor yang comel dan cool tu berikan sejenis ubat untuk membantu “lancarkan blood circulation” pada tali pusat. akan tetapiiiii akan ada side effect seperti pedih ulu hati dan lain lain. kena makan ubat dari dari awal pregnant sampai 30w tak boleh miss. Adoiii !! terbayang pedih ulu hati tu macammana la. dah la alah teruk ni. nak hadap sakit lain lagi. tak sanggup rasanya. tapi kalau tak makan macammana tali pusat nak berfungsi dengan baik. macamana zat, nutrien, oksigen nak sampai pada baby. Omega guard Saya tekad dan tawakal pada ALLAH. saya takmau makan ubat doktor tu. Saya makan omega guard. maafkan saya doktor. saya tahu doktor sayang saya. saya pun sayang doktor. tapi saya ada pilihan kan. setiap kali check up Alhamdulillah berat baby bertambah. berat mak pulak yang susah bebenor nak naik. eh pasal makan omega guard ke. genap 38week, Maryam lahir dengan berat 2.46kg lagi berat dari Arreessa dan saya berjaya bersalin normal . saya sempat tanya doktor ” tali pusat saya ok? “ doktor cakap semua ok. semua dalam keadaan baik. Omega guard ni fish oil. bukan untuk motor skill baby jugak tapi bantu untuk blood circulation inilah adalah usaha saya dan pastikan mendapat nasihat doktor. banyakkan berbincang dengan doktor. doktor yang baik akan sentiasa support kita.

Anemia – Hb Masih Rendah Walaupun Dah Makan Vitamin Iron ?Sudah makan vitamin iron, ubat iron ni tapi hb masih lagi low. malah semakin rendah. Anemia atau kurang darah merah. apabila seseorang itu mengalami anemia, hemoglobin di dalam sel darah merah akan berkurangan. Hemoglobin adalah pengangkut oksigen dan zat makanan ke seluruh badan. Otak memerlukan oksigen dan zat makanan yang cukup untuk berfungsi dengan optimum. Penyakit kurang darah merah atau anemia adalah penyakit yang biasa dialami golongan wanita. Terdapat kira-kira 30% wanita yang tidak hamil pada lingkungan umur subur, 38% wanita hamil dan 14% lelaki yang berada di kawasan luar bandar mengalami kekurangan zat besi di Malaysia – (sumber: WHO Global Database on Anemia, Malaysia 2007).

Kenapa Hb Masih Rendah Walaupun dah makan vitamin iron

kebanyakkan ibu-ibu yang mengalami masalah rendah Hb ni, mereka makan vitamin iron atau ubat iron yang diberikan doktor akan tetapi penyerapan iron tidak optimun. Kenapa tidak optimun?

4 Cara pengambilan iron yang betul, agar kadar penyerapannya lebih optimum.

1. Makan semasa perut kosong

Iron (Zat Besi) paling berkesan diserap semasa perut kosong. Paling bagus bangun-bangun tidur terus telan. Tapi, ramai yang tak boleh amik waktu ni sebab rasa mual dan loya. Lebih-lebih lagi di saat awal kehamilan. Untuk ibu-ibu yang tak boleh telan waktu perut kosong, disarankan mengambil sarapan dahulu sedikit. Jarakkan selama 30-45 minit selepas sarapan dengan pengambilan iron.

2. Ambil bersama vitamin C

Iron disarankan diambil dengan buahan yang tinggi Vitamin C seperti oren, mangga dan epal. Vitamin C merupakan vitamin terbaik untuk penyerapan iron. Disarankan juga ambil sekali dengan supplemen vitamin C.

3. Elak product tenusu

Sekiranya ibu-ibu mengambil susu atau produk tenusu seperti yoghurt, selepas 30-45 minit kemudian baru lah makan supplemen iron. Ini kerana segelas susu boleh mengurangkan kadar penyerapan iron sebanyak 50%!!

4. Elak Teh dan minuman Berkarbornat

Elakkan minum teh dan minuman berkarbonat. Ini kerana, tanin acid di dalam teh danphosphate dalam minuman bergas akan bergabung dengan iron dan seterusnya menghalang penyerapannya.Antara makanan dan vitamins lain yang menganggu penyerapan iron ialah: ✔ Cereals, grains, lagumes ✔ protien telur (telur putih&kuning) ✔ kopi ✔ kalsium, magnesium, zink dan copper ✔ koko ✔ makanan yang tinggi fiber ✔ herba – peppermint & chamomile Semua makanan di atas bukannya tidak boleh diambil, tetapi dinasihatkan untuk dijarakkan pengambilannya.

Ada wanita yang mengalami darah tinggi ketika hamil dan ada juga sudah ada darah tinggi sebelum hamil.
Apa-apa pun kedua-duanya sangat merbahaya terutama ketika hamil.
Jangan tak tahu mengalami darah tinggi ketika hamil boleh membawa maut.
Sama ada ibu atau bayi.
Ada kisah kawan yang ada darah tinggi tiba-tiba koma selepas melahirkan anak. Jadi ibu ibu hamil sila jaga kesihatan ye
darah tinggi ketika hamil

1. Pemakanan

Ini la paling PENTING sekali ok. Sila jaga makan. Sila tengok apa yang anda makan. Jangan ingat pregnant kena makan untuk 2 orang ye. Kurangkan makanan segera. NO FAST FOOD. kalau mengidam sangat rasa la sikit tapi air berkarbobat sila jauhi ye. Dah terminum??? Minum air masak balik 2-3 liter. Kurangkan makanan masin sangat. Makan banyak sayuran, buahan.

2. Senaman

Pregnant boleh ke senaman? Boleh dikkkkkk….. Tapi bukan la senaman yang agresif tu. Buat yang simple tetapi berkesan. Buat kerja-kerja rumah macam sapu sampah, basuh pinggan, sidai baju pun senaman tau. Jangan jadi pemalas bila pregnant asyik nak tidur je. Aktifkan diri baru la peredaran darah pun lancar. Badan pun cergas. Kerja-kerja berat serahkan pada suami.

3. Ubat

Sekiranya anda mengalami darah tinggi dan doctor ada berikan ubat sila makan tepat pada waktunya.Jangan gatai nak skip. Semuanya terbaik untuk anda. Kalau taknak makan ubat cari la vitamin atau ulam-ulaman yang dapat membantu. Kalau malas nak makan nak konsistent tak dapat la nak bantu. Fikirkan ianya untuk anda & anak anda.

Seks Semasa Mengandung Elak Suami Curang Ketika Isteri Sedang Sarat

Sepanjang usia kehamilan ibu jadi tidak berminat melakukan hubungan seks semasa mengandung. Bukan tidak kasihankan suami yang sering memberi reaksi mahu berasmara dengan isteri.

Namun, isteri tidak berdaya bersama setelah pelbagai simptom kehamilan mematikan moodnya. Mahu atau tidak suami terpaksa menahan diri, melihat akan kesihatan ibu yang tidak mengizinkan dan demi anak tersayang yang di kandung.

Apakah ketika mengandung ibu tidak ada perasaan terhadap seks dan adakah seks ketika mengandung itu membahayakan janin, ikuti kupasan bersama Dr. Patricia Lim Su Lyn.

TETIBA NAFSU MENURUN

“Ibu usah menyalahkan diri mengapa dirinya tidak berminat melakukan seks. Sememangnya ketika seks semasa mengandung nafsu akan menurun disebabkan perubahan hormon. Tambahan pula pada trimester pertama ibu mengandung mengalami alahan muntah-muntah, mual dan cepat penat.

Perubahan mood dan badan yang menyebabkan sakit dan berasa sensitif di bahagian payu dara dan tulang belakang boleh merendahkan nafsu ibu mengandung. Keadaan minda ibu mengandung yang sensitif atau negatif tentang perubahan badannya yang semakin sarat juga boleh menyebabkan nafsu menurun,” kata Dr. Patricia yang turut mengadakan ada ibu yang tidak terjejas untuk melakukan seks.

Bagi ibu yang merasa takut untuk melakukan seks bimbang akan memberi risiko kepada bayinya, ibu harus faham hubungan seks ketika ini membawa banyak kebaikan. Sama ada dari segi psikologi dan fizikal di samping mengeratkan hubungan suami isteri.

Ia boleh dilakukan jikalau ibu mengandung tidak mempunyai kandungan yang bermasalah seperti pendarahan (terutamanya pada waktu awal mengandung), pecah air ketuban, uri dalam kedudukan rendah (placenta preavia/low lying placenta) khususnya jikalau adanya pendarahan dan pangkal rahim yang lemah (cervical incompetence).

Jika semua itu tidak ada dan hanya kebimbangan ibu sahaja, cubalah beri peluang kepada suami untuk membelai anda. Mana tahu ia menghilangkan tekanan anda yang selama ini tidak tahu puncanya.

KAITAN SEKS SEMASA MENGANDUNG MUDAH BERSALIN ?

“Ada penyelidik yang menyatakan seks ketika ibu sarat terutamanya ketika sudah menghampiri tarikh bersalin iaitu minggu 37 ke atas boleh memudahkan atau memulakan proses bersalin. Ini adalah kerana air mani suami mengandungi prostaglandin. Elemen yang penting untuk melembutkan pangkal rahim dan penyebab sakit kontraksi bermula.

Oleh itu, ibu mengandung disarankan supaya mengelak daripada membuat hubungan seks dalam trimester ketiga sebab khuatir bersalin awal dan bayi pramatang. Ibu harus bijak merancang dan tahu kondisi badannya untuk membuat hubungan seks,” kata Dr Patricia lagi.

POSISI KETIKA SEKS SEMASA MENGANDUNG

Sesetengah ibu yang sarat jadi tidak selesa ketika bersama, bagi membantu ibu beliau menyarankan beberapa posisi seks yang boleh dicuba. Antaranya…

  1. Posisi di mana suami berada di atas, jika tidak selesa lagi cuba posisi lain.
  2. Ibu di atas
  3. Baring di tepi suami seperti sudu (spooning position)
  4. Duduk di atas suami; posisi di mana ibu mengandung di atas dua belah tangan dan kaki ( all 4s position/doggy style).
  5. Duduk di atas meja/kaunter
  6. Posisi seks berdiri.

Posisi- posisi ini boleh memberi lebih kepuasan kepada ibu mengandung, tambahan pula selamat kerana bahagian abdomen ibu tidak dihimpit. Mengelak daripada beban badan suami ke atas perut ibu mengandung.

Jarak penetrasi dapat dikawal oleh ibu mengandung kerana bahagian pangkal rahim ibu mengandung lebih sensitif pada waktu mengandung.

Ibu sahaja yang faham bahasa tubuh mereka boleh melakukan hubungan seks atau tidak. Jika ibu tidak berapa yakin dan bimbang memberi risiko kepada bayi, ibu harus pandai berkomunikasi dengan suami.

Nyatakan tentang nafsu terhadap seks anda menurun. Supaya suami faham bahawa penurunan nafsu ini bukan disebabkan oleh hal-hal lain, tetapi perubahan hormon dan badan yang dialami oleh ibu mengandung. Diharap suami anda memahami dan bersabar buat sementara waktu. Jika suami masih meminta, puaskan nafsunya dengan cara lain tanpa perlu bersetubuh.

Kadang-kala segolongan suami juga mengalami penurunan nafsu disebabkan oleh beban menjadi ayah yang bertanggungjawab, khuatir hubungan seks boleh menyakiti bayi dalam kandungan, atau bimbang tentang keadaan/kesihatan bayi dalam kandungan. Bersyukurlah anda jika ada suami sebegitu. Hargainya dirinya sepenuhnya bukan mudah untuk menahan nafsu. Buktinya ramai kaum suami curang ketika isteri sedang sarat mengandung. Jadi jangan takut seks semasa mengandung.

Anak Bijak ? Ibu Hamil Wajib Ambil Minyak Ikan Dari Sekarang
Anak bijak, pintar idaman semua ibu bapa. Mahu anak cepat belajar, pandai belajar dan aktif tak kira dalam apa jua
Mahukan anak bijak sebenarnya bermula dari dalam kandungan ibu lagi. Pemakanan ibu sangat penting dalam pembentukan otak bayi.
Di antara makanan yang sangat membantu perkembangan dan daya tumpuan minda anak adalah minyak ikan omega-3 yang kaya dengan DHA dan EPA.
Di antara makanan yang kaya omega-3 adalah ikan tuna, ikan sardin, ikan salmon, kekacang, minyak zaitun, telur, brokoli dan pelbagai lagi
DHA berkumpul dalan otak bayi, mata dan tisu sistem saraf. Baby dia tak boleh nak.hasilkan DHA mereka sendiri jadi penting ibu yang ambil sumber omega 3 ni.
Bayi akan dapat sumber omega 3 ni melalui uri semasa kehamilan.
Omega 3 yang cukup penting untuk penghasilan hormon prostaglin yang bantu kawal banyak fisiologi penting termasuk tekanan darah, pembekuan darah dan banyak lagi.

morning sicknessVitamin yang saya sendiri makan ketika hamil anak ke dua. walaupun alah, morning sickness tapi badan masih bertenaga dan baby makin sihat

1. Vitalea Iron Formula

multivitamin lengkap dengan iron untuk memastikan ibu kekal bertenaga, memastikan ibu mendapat cukup keperluan nutrisi yang tidak diperolehi dari pemakanan seharian, membantu mengatasi masalah anemia dan HB rendah.

2.Sustained Released Vitamin C

mengandungi antihistamin yang sangat penting bagi menghalang pengeluaran histamina, meningkatkan imun sistem tubuh agar sukar untuk jatuh sakit. Jika alahan teruk boleh ambil Vitamin C Chewable dimana kita boleh makan seperti gula gula. Rasanya yang masam mampu melegakan rasa pahit lidah.

3.B Complex

mengandungi 8 jenis vitamin B perlu termasuk vitamin B6 (Pyridoxine). Ia membantu mencegah stress dan membuatkan kita berasa lebih tenang, menguatkan antibodi tubuh, mencegah anemia, melancarkan metabolisme, meningkatkan kekebalan tubuh, menjaga keseimbangan garam mineral dalam tubuh. Vitamin B juga ada acid folid yang penting untuk mengelak spina bifida<

4.Peppermint Ginger Plus

gabungan daun pudina, halia, adas dan cekur manis yang sangat membantu dalam mengatasi masalah loya, gastrik, mabuk, sendawa dan masalah penghadaman termasuk masalah pedih ulu hati.

5.ESP

Protein biologi lengkap premium yang mengandungi kesemua 9 asid amoni perlu daripada soya NON-GMO yang sangat penting untuk penghasilan sel yang sihat. Ia rendah glisemik indeks dimana ia akan membantu memastikan kadar pelepasan gula kedalam tubuh adalah secara perlahan-lahan bagi memastikan tubuh kekal bertenaga dalam tempoh masa yang lama. Untuk ibu hamil, ESP membantu menguatkan rahim, insya Allah. Sangat sesuai di ambil oleh ibu-ibu yang mengalami alahan yang teruk dan rasa tidak bermaya akibat terlalu kerap muntah dan tidak dapat mengambil makanan dengan secukupnya.

morning sickness

morning sickness

morning sickness

morning sickness

morning sickness

CEGAH OBESITI SEMASA HAMIL

7 bulan hamil berat naik 1.5kg.makan macam biasa.malah berpinggan pinggan.Alhamdulillah tiada masalah ketika hamil, berat baby pun naik. Apa rahsianya ?

omega guard shaklee

1. Makan makanan berkhasiat

bila pregnant jangan lupa makan atau cover cover nak makan.ada sesetengah wanita nak diet ketika hamil. Makan ikut masa dan jangan skip.jangan tinggalkan sarapan, makan tengahhari & makan malam.

2. Senaman

pregnant boleh pergi senaman ke? Bukan la pergi gym angkat berat. Macam saya cukup sekadar aktifkan diri buat kerja kerja rumah.basuh bilik air, mop lantai.cuma berhati hati la ye takut terjatuh.

3. Vitamin

makan jangan skip begitu juga makanan tambahan jika perlu. Saya amalkan vitamin shaklee sejak awal pregnancy. ini vitamin yang saya ambik. wajib ke ambil semua? Tidak..ikut budget dan keperluan anda.

APRIL 2016 (MUSIM KEDUA) – TESTIMONI 8: ZETI HAFIZA ZAKARIA – [ BATU HEMPEDU KETIKA MENGANDUNG ]. Asalnya saya menyangka masalah gastrik datang kembali setelah sekian lama tidak mendapat serangan. Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu. Pedih yang amat di bahagian ulu hati, abdomen depan dan belakang sehingga hanya mampu merengkot di atas katil menahan sakit. shaklee batu hempedu Apa sahaja makanan yang masuk akan dimuntahkan. Badan jadi lemah tak bertenaga. Saya yang merupakan seorang penjawat awam terpaksa mengambil cuti rehat. Ketika itu juga saya baru disahkan mengandung anak ke-3. Doktor mengandaikan perubahan hormon yang menyebabkan gastrik menyerang. Saya diberikan ubat cecair berwarna putih untuk masalah gastrik dan angin. Paracetamol juga dibekalkan sebagai penahan sakit. Doktor juga berikan saya cuti sakit selama beberapa hari. Setelah habis ubat, sakit masih belum reda. Saya dibekalkan lagi doktor ubat yang hampir sama serta disambung cuti sakit beberapa hari. Keadaan berulang sehingga habis 3 botol ubat cecair putih tersebut. Suatu hari, kebetulan saya ada temujanji di Klinik Ibu dan Anak untuk pemeriksaan rutin ibu hamil. Jururawat yang bertugas menegur tentang mata saya yang kelihatan kuning. Sebenarnya saya ada perasan perubahan tersebut, tetapi tidak mengambil serius kerana kurang pengetahuan. Setelah itu, saya dirujuk kepada pakar perubatan. Rupanya beberapa simptom yang telah saya alami sebelum ini adalah petanda masalah hati. Simptom tersebut termasuklah gatal-gatal di seluruh badan, najis pucat dan air kencing berwarna gelap. Pemeriksaan ultrasound mengesahkan saya ada batu dalam hempedu sebesar hampir 1cm. Doktor cuma nasihatkan saya mengawal pemakanan dan ambil paracetamol sekiranya sakit menyerang. Rawatan lanjut samada pembedahan atau laser tak digalakkan pada awal kehamilan. Sebaiknya tunggu selepas bersalin. Saya memutuskan untuk ikhtiar cara lain sementara menunggu temujanji seterusnya. Sebenarnya saya tak tahan menanggung sakit yang berulang-ulang. Tak mungkin saya boleh bertahan dengan ubat tahan sakit semata-mata. Lagipun memang saya tak biasa amalkan Paracetamol sebelum ini. Setelah buat pembacaan, kajian dan merujuk pada mereka yang lebih arif, saya mula mengambil makanan tambahan Shaklee iaitu LecithinOmega GuardVita-COsteMatrixAlfalfaDTX Complex dan Vivix (selepas bersalin). Saya juga amalkan diet dan petua alternatif menggunakan pemakanan yang sesuai. Alhamdulillah.. hanya beberapa hari selepas mulakan suplemen, simptom Jaundice mulai hilang diikuti dengan reda gatal-gatal, najis dan air kencing kembali normal. Sejak itu saya tak lagi diserang sakit abdomen seperti sebelumnya. Walau bagaimanapun saya teruskan semua suplemen sehingga selamat bersalin. Selepas pantang, saya dirujuk semula kepada doktor. Syukur sangat bila didapati batu hempedu telah mengecut sebanyak 2mm. Doktor setuju untuk saya meneruskan usaha alternatif tanpa rawatan lanjut. Kira-kira setahun kemudian, saya kembali hamil. Sekali lagi kerisauan mengenai serangan batu hempedu menghantui saya. Apabila buat pemeriksaan ultrasound, saya amat terkejut bila doktor memaklumkan bahawa hempedu saya sangat bersih dan tiada batu. Hanya ada sedikit saja ‘sludge’ yang normal. Alhamdulillah… Saya sangat gembira kerana dapat kembali sihat tanpa ubat dan pembedahan. Sekarang saya tidak teragak-agak untuk terus amalkan Shaklee sebagai langkah pencegahan dari masalah ini berulang kembali. Cukuplah sekali saya melalui pengalaman menyakitkan itu. Semoga perkongsian saya ini dapat membantu mereka yang mempunyai masalah batu dalam hempedu seperti saya. Terima Kasih.

ADA KENCING MANIS KETIKA HAMIL? TAKUT AKAN RISIKO KEPADA IBU & BAYI. TAK MAHU ASYIK SUNTIK INSULIN?  gdm

gdm

gdm   Mahu jadi seperti merka yang bebas dari kencing manis ketika hamil. Mengandung pun sihat, cergas bertenaga, proses kelahiran berjalan lancar dan bayi sihat dan comel

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi sayaAinul Mustafa  013-3612717 atau klik icon di bawan ini.e-sellATAUdaftar ahli shakleeSila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam, Ainul Mustafa Pengedar Shaklee Shah Alam Email: ainulfadzilah@gmail.com Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717www.wasap.my/60133612717

sumber: mingguanwanita

4 thoughts on “KEHAMILAN – Hamil Dengan Sihat, Bertenaga, Elak Morning Sickness”

  1. Memang betul la tu tanda tanda tu. Kalau anda ada 3 tanda sahja sudah cukup untuk anda periksakan diri ke klinik untuk ujian air kencing untuk mengenal pasti hamil atau tidaknya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.