DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kenapa Bangun Pagi Asyik Bersin ?

Kenapa Bangun Pagi Asyik Bersin ?

Bangun pagi asyik bersin atau selesema? Perasan tak? Adakala gatal tekak. Adakala berasa gatal kulit. Adakala mata gatal berair. Adakala sedikit kesukaran bernafas atau nafas berbunyi nyaring (wheezing). Menjelang tengahari keadaan semakin bagus.

Ini kemungkinan penyebabnya:

I. Allergic rhinitis – ia membawa kepada hipersensitiviti untuk menempatkan hama habuk (dust mite), bulu haiwan dan spora kulat. Ia juga boleh menjadi reaksi alahan terhadap bantal atau katil seseorang.
II. Sinusitis.
III. Asthma.

Alahan kepada hama habuk (dust mite) bukanlah sesuatu yang asing. Walaupun makhluk mikroskopik ini menyerupai pepijat kecil, ia tidak meninggalkan gigitan pada kulit anda. Walau bagaimanapun, mereka boleh menyebabkan ruam kulit. Anda juga lebih cenderung untuk mempunyai gejala alahan lain, seperti bersin dan selesema.

Gejala-gejala diburukkan lagi apabila anda bangun tidur kerana laluan hidung anda terdedah kepada faktor-faktor pencetus untuk tempoh yang lebih lama semasa anda tidur.

Hama habuk (dust mite) sukar untuk dikesan kerana saiznya yang kecil. Artropod mikroskopik ini dianggarkan hanya 1/4 hingga 1/3 milimeter panjang. Boleh melihatnya di bawah mikroskop. Kelihatan seperti makhluk labah-labah putih kecil.

Hama habuk (dust mite) ada jantina. Hama habuk jantan boleh hidup lebih sebulan, manakala hama habuk betina boleh hidup sehingga 90 hari.

Hama habuk boleh bertahan di rumah kerana mereka memakan sel-sel kulit mati. Pada satu hari purata, seseorang boleh menumpahkan 1.5 gram sel-sel kulit mati, yang boleh memberi makan sehingga satu juta hama habuk pada satu-satu masa!

Hama habuk hidup dalam iklim panas dan lembap, seperti Malaysia. Ia boleh masuk jauh ke dalam gentian kain seperti sarung bantal, cadar dan kain.

Bagaimanakah cara mengatasi alahan kepada hama habuk?

i. Ubat anti-histamine yang boleh dibeli di farmasi seperti Piriton, Zyrtec dan Claritin.
ii. Berjumpa doktor di klinik jika gejala semakin teruk.
iii. Menjauhi hama habuk.

Bagaimanakah caranya menjauhi hama habuk? Cara terbaik adalah mensasarkan kawasan cenderung untuk ia hidup dan berkembang. Ini termasuk cadar, bantal, permaidani, langsir dan permainan berbulu. Kerap menggunakan mesin hampagas unduk menyedut habuk dan mengelap lantai .Tidak memerlukan sebarang produk khusus. Pastikan menukar cadar setiap minggu dan mencuci cadar menggunakan air panas.

Saya baru meninjau PerySmith 700W Dust Mite Vacuum Cleaner XTREME Series V10 (https://shp.ee/w9yrnhz). Namun, sebagai peminat Xiomi saya juga sedang menimbangkan untuk memiliki Xiomi Mijia Dust Mite Vacum Cleaner ( https://shp.ee/64gggpj ). Kedua-duanya dikatakan membantu mengurangkan hama habuk di tempat tidur. Apa pendapat anda?

Semoga bermanafaat.

Leave a Reply

%d bloggers like this: