Kenapa Kena Jaga Waktu Makan ?

Kenapa Kena Jaga Waktu Makan ?

BUKAN SALAH MAKANAN, TAPI SALAH MASA MAKAN

Dalam masa abam joe membaca banyak pasal IF, puasa dan macam macam lagi pasal diet, abam joe terbaca pasal satu research yang dilakukan oleh Dr Panda , nama panjang dia Dr Satchidananda Panda. Menarik kajian diorang ni yang bertajuk

” Time-Restricted Feeding Is a Preventative and Therapeutic Intervention against Diverse Nutritional Challenges ”

Dalam kajian Dr panda tuh, dia buat test dekat tikus gemuk , dan tikus kurus. Dia buat dua keadaan, satu makan tak control masa, satu lagi dia kawal masa makan tikis tuh. Nak lagi best, dia tak kawal jumlah kalori, semua sama je kalori, tinggi.

Keputusannya, tikus yang ada disiplin MASA makan boleh jadi FIT, tapi tikus yang ASYIK MAKAN je, boleh jadi bertambah gemuk, dan tak sihat. So ini baru tikus. Kalau manusia, boleh pakai ke kajian nih ? Dr Panda kata mungkin betul juga.

Kalau korang rajin baca pasal IF, memang ramai yang dapat benefit dari IF nih, selain dari kurus, badan bertambah sihat. Dalam IF nih masa tak makan tuh baru badan kita ada masa yang CUKUP untuk repair balik sel yang dah rosal dan stabilkan balik organ makan ni. Jangan lupa perut kita ni pun ibarat PEKERJA. Dia pun ada wakut kerja dan waktu rehat. Perut kena kerja ontime dan ikut masa , barulah badan produktif. Sama juga pekerja cemerlang. Biasanya diorang nih masuk ontime dan balik ontime. Time rehat rehat, time cuti lama, betul betul cuti, sebab tuh diorang pekerja CEMERLANG. Sama jugak untuk organ badan kita nih.

Tapi bab masa nih pun ada logiknya. Kalau compare orang dulu dulu dan sekarang, memang jauh beza. Dulu zaman kita takde delivery, takde mamak 24 jam, time makan pun memang ikut masa betul betul. Sekarang ni kita punya lifestyle, ada masa je nak makan, lagi lagi siapa yang suka mengular, hahhaa, ada je port makan. Lepas tuh lewat malam, tak ikut time, habis woo badan. Rosak sistem badan, jadi hell wire sebab kena kerja 24 jam proses makanan je. Takde masa rehat yang cukup, jawabnya simpan lemak banyak banyak dan buat kita jadi gemuk. Hadoi !!!

Jadi sebab tuh Allah jadikan amalan puasa nih. Kalau tak puasa pun, kena disiplin time makan, time rehat, rehat betul betul, time makan, fokus makan je. Sekian sahaj pembacaan untuk pagi nih,

Agak agak korang pernah tgk orang yang ada disiplin masa makan ?

#jurnalkurusjoelabu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.