DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kenapa Kena Pakai Topeng Masa Jerebu

Kenapa Kena Pakai Topeng Masa Jerebu

Kita pakai topeng (pastikan yang sesuai) Sebelum habuk masuk dalam sistem penafasan dan kita sakit.

Kalau debu  dah masuk ke dalam ia akan beraksi dengan lapisan mucus sebagai first defence. Bagi yang ada resdung atau athma allegic reaction ini akan menyebabkan lebih banyak lendir di keluarkan sebagai reaksi mempertahankan sistem penafasan.

Yang lemah sistem imun kecundang jadi semput dan sesak nafas, terutama kanak-kanak, yang kuat sistem imun ok, tapi kena jaga juga.

Yang kita takut adalah bahan kimia yang ada dalam jerebu yang akan beri kesan pada sel-sel. Jika DNA dalam nucleus itu kena attack dan rosak, sel akan jadi gila dan multiply dengan kadar cepat. Multiply into 3 instead of 2.

Ini permulaan kepada kanser, bila kita akan kesan kanser ini ? mungkin 5 hingga 10 tahun akan datang.

Kenapa perlu antioksidan yang tinggi dalam keadaan jerebu ?

Kita perlu patahkan serangan di peringkat awal. Anti oksidan bertindak meng’neutralise’kan radikal bebas yang serang nucleus. Ia mampu bertindak seperti mob. Sebabnya mudah jutaan radikal bebas serang sel-sel kita setiap hari. Ia bawa negative charge. Apa yang antioksidan buat adalah dia tenangkan radikal bebas dengan jadi partner yang bawa positive charge.

Agak susah nak explain apa yang berlaku di tahap sel ,kena rajib baca lagi di google.

Jika kita ambil cukup vitamin c, vitamin e, vitamin a dan polifenol yang tinggi kandungan anti-oksidan ia mampu melindungi sel-sel kita. Dan juga membanyakkan sel-sel imun.  Interferon beri alarm agar sel-sel imun dapat segera bertindak menghapuskan radikal bebas sebelum menyerang DNA kita.

Jadi sekarang anda tahu kenapa kena pakai baju bullet proof sewaktu perang.
Bukan pakai baju selepas perang atau dah telantar di hospital.

Pemilihan baju bullet proof yang kualiti tinggi agar peluru tak tembus adalah analogi memilih makanan tambahan yang betul.

Cegahlah penyakit kronik di peringkat awal sel sebelum ia jadi penyakit yang sukar dan mahal untuk di ubati.

Leave a Reply

%d bloggers like this: