DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kenapa Puasa Sekejap ?

Kenapa Puasa Sekejap ?

Daripada semua program yang saya gunakan dengan beribu-ribu pesakit di klinik saya selama dua puluh lima tahun, makan terhad masa, juga dikenali sebagai puasa sekejap, adalah pengubahsuaian tingkah laku yang paling mudah untuk menggalakkan penurunan berat badan, terutamanya untuk wanita.

Permudahkan: tutup dapur anda selepas makan malam untuk mencipta tetingkap anggaran empat belas hingga enam belas jam semasa anda beralih ke mod pembakaran lemak, pengoptimuman insulin. Dan jangan lupa bahawa kebanyakan puasa berlaku semasa anda tidur.

Berikut adalah sebab utama saya mengapa saya suka berpuasa sekejap:

🔸Membantu mengawal tahap insulin dan glukosa darah. Apabila anda berlebihan berat badan atau gemuk kurus (berat badan normal tetapi anda mempunyai jisim lemak terlalu banyak), insulin menjadi tidak seimbang dan sel anda menjadi kebas kepada hormon. Akibatnya, anda mengalami paras gula darah tinggi dan rendah, dan anda menyimpan lemak kerana pengawal selia glukosa anda rosak. Insulin tidak berfungsi dan usaha menurunkan berat badan berada di luar landasan.

🔸Impak positif untuk membalikkan kenaikan berat badan. Saya melihat ini dalam kehidupan sebenar dengan pesakit saya dalam amalan saya.

🔸Melambatkan penuaan. Faedah ini berkait rapat dengan promosi autophagy. Puasa berselang-seli mencetuskan autophagy, proses di mana badan membersihkan sampah dalam sel anda yang meningkatkan fungsi selular dan boleh mempercepatkan penuaan.

🔸Menjadi coklat lemak putih. Lemak putih, terutamanya dalam perut anda, di mana ia dipanggil lemak visceral, meletakkan anda pada risiko yang lebih besar untuk diabetes dan penyakit jantung. Lemak yang disimpan di dalam perut anda secara biokimia berbeza daripada lemak di tempat lain; ia menghasilkan campuran bahan kimia buruk yang menyebabkan anda menua lebih cepat daripada seseorang yang hanya mempunyai lemak viseral yang minimum. Lemak coklat adalah lemak yang baik, lemak yang membakar kalori dan menjana haba.

🔸Meningkatkan kesihatan usus anda. IF telah ditunjukkan untuk membentuk semula mikrobiota usus yang memihak kepada bakteria pelindung obesiti, dan menyumbang kepada kepelbagaian mikrobiota, ciri kesihatan sejagat.

🔸Mengurangkan risiko kanser payudara. Kajian telah menunjukkan bahawa puasa sekejap mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser lain.

Leave a Reply

%d bloggers like this: