Kenapa Sukar Nak Buat Direct Selling , Offline Marketing ?

Kenapa Sukar Nak Buat Direct Selling , Offline Marketing ?

SAYA TAKDE SKILL BUAT OFFLINE BIZ😀

Asal usul network marketing dulu di namakn “direct marketing” atau “person to person marketing”atau “word of mouth advertising” ada yg kata mulut ke mulut..(jd buah mulut).

Yakni dari seorang pelanggan yg bpuas hati akn bjangkit ke pelanggan lain dgn mudah.Syarat nk bjaya products mesti power dan sistem mesti tbukti.

Antara alasan nape susah nk terjah kaedah offline adalah:

1) Malu nk buka mulut share atau jual..yg pelik mbawang ok je

2) Takut salah fakta kena tibai balik.

3) Tak berani berdepan dgn jwpan on the spot

4) Takut dan gerun penolakan..fear of rejections.

5) lebih selesa dgn online tanpa bersemuka dan lebih suka jwp dgn tulisan bbanding lisan.

6) mgkin ada lg sebab yg mghantui sesetengah individu yg bersifat peribadi spt tak suka bcakap,introvert, atau kekok berbicara.

Market offline terlalu luas..sbb perinsipnye mudah ” Di mana ada manusia di situ ada peluang”..kite bertemu manusia di mana2..di shopping mall,sekolah atau tadika,sewaktu travel,kenduri,ziarah,ke masjid dan surau…list tak habis..mereka adalah rakan2,jiran,sdra mara,kwn bru di kenali,kwn pd adik,abg dan kakak,kwn sepersekolahan sejak tadika ke university..

Satu je syarat jika nk bjaya marketing secara offline iaitu BERANI..apa yg nk di takutkn? Bkn mati klu org kata No..klu dia tak nk dia tolak peluang sihat atau kaya..kite cpt2 move on to the next prospects..guna formula SW SW SW NEXT..

Nape lum berani terjah? Byk sbb mgkin dah selesa cara mula2 di perkenalkn..atau mmang tak tau nk mula atau mmang “upline atau mentor” tak biasa dgn kaedah ni.

Syarat kedua yg bjaya adalah memiliki hati yg besar dan kental..perasaan nk share kebaikan melebihi perasaan malu..rasa bersalah jika tak share kebaikan products dan biz ni..seorang master bkn Islam kata “berdosa”klu kite kedekut share benda baik yg dpt bantu manusia capai impian mereka.

Jika anda berminat nk dptkn skill offline..spt teknik prospecting,teknik menaja,teknik close deal,teknik servicing berkesan anda kena hadir kelas offline ayahanda..

Klu di panjangkn usia kite set lps raya bg yg berminat..cuma nk tgk respon di sini.

Sape berminat?

Smga Allah mudahkn urusan bln Ranadan yg mulia ni ya.

#bizTipsmasterHjRoslan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.