DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kenapa Tidak Minyak ?

Kenapa Tidak Minyak ?

Ramai yang bertanya kepada kami…… ‘Kenapa tiada minyak????’

SEMUA minyak (ya, termasuk minyak zaitun dara tambahan tambahan!!) adalah sangat halus dan tidak mengandungi manfaat khasiat apa pun.

Mereka adalah 100% lemak mengikut kalori dan sangat padat kalori.
1 gram sebarang minyak/lemak = 9 kalori
1 gram karbohidrat atau protein hanya = kepada 4 kalori.


Dr Caldwell Esselstyn mungkin doktor/penceramah terbaik mengenai perkara ini. Beliau menulis “Cara Mencegah dan Membalikkan Penyakit Jantung”. Dia akan memberitahu anda bahawa semua minyak/lemak ditapis, sama ada dari tumbuhan atau haiwan, merosakkan sel endothelial di dinding arteri anda. Sel-sel ini bertanggungjawab untuk melebarkan arteri anda dan memastikan darah anda mengalir dengan lancar melaluinya. Dia menyamakan sel endothelial dengan “Teflon” untuk arteri anda. Jika anda merosakkan sel-sel ini dengan memakan minyak/lemak halus, anda berkemungkinan akhirnya mengalami aterosklerosis yang membawa kepada penyakit jantung/strok, dsb. Selain itu, minyak dan lemak memekatkan darah dan boleh menyebabkan penyumbatan dan pengurangan pemindahan glukosa (gula ringkas). , yang mana setiap sel dalam badan anda didorong oleh) melalui dinding sel anda dan ke dalam setiap sel. Ini membawa kepada masalah gula darah tinggi (kerana glukosa tidak boleh keluar dari darah anda dan masuk ke dalam sel di mana ia sepatutnya pergi) yang boleh menyebabkan diabetes Jenis 2.

Juga, seperti yang kami katakan di atas, setiap sel tunggal berjalan pada glukosa (sistem penghadaman anda mengubah banyak makanan anda menjadi glukosa untuk menjana sel anda (mencipta tenaga untuk badan anda beroperasi melalui kitaran Krebs) jadi makan karbohidrat (yang merupakan makronutrien utama dalam buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin penuh) paling masuk akal, kerana karbohidrat adalah rantai panjang gula, yang sistem pencernaan anda mudah ditukar kepada glukosa. Lemak dan minyak sebaliknya tidak mudah sama sekali untuk sistem penghadaman anda pecah. turun menjadi glukosa dan akibatnya badan anda menggunakan banyak tenaga untuk melakukan ini (inilah sebabnya anda sering berasa letih selepas makan makanan berlemak, kerana badan anda cuba menukar lemak kepada tenaga yang boleh digunakan dan menyingkirkan banyak bahan buangan akibat daripada lemak / minyak).

Ia juga sangat mudah untuk memasak tanpa minyak, anda hanya menggantikannya dengan air, cth goreng bawang anda dalam air (atau stok sayuran atau kicap) dan bukannya minyak.

Tonton beberapa filem yang dibintangi Dr Esselysten, contohnya Forks Over Knives, Food Choices (Netflix) dan pelbagai video YouTube beliau. Pergi ke laman webnya juga. Jangan lupa bahawa mana-mana minyak adalah 100% lemak, semua nutrien dan serat lain dilucutkan sepenuhnya dari tumbuhan. Ia sama seperti makan tepung putih atau gula putih- anda sedang makan makanan tumbuhan yang ditapis sepenuhnya dengan nutrien utama dan serat dilucutkan daripadanya – lebih baik makan tepung bijirin penuh atau gula yang tidak ditapis sepenuhnya seperti gula kelapa.
Fikirkan tentang perkara ini – tumbuk alpukat dalam mangkuk dan kemudian makan dan basuh mangkuk- anda boleh membersihkan mangkuk dengan air sejuk, tiada sabun dan tiada sisa berminyak. Sekarang masukkan minyak avokado dalam mangkuk- anda perlukan air sabun panas untuk mencuci mangkuk bersih!! Anda tidak boleh/ tidak boleh mengikuti makanan berminyak anda dengan meminum air sabun panas untuk cuba membilas sistem penghadaman anda dengan bersih – lebih baik untuk tidak memasukkan minyak, di tempat pertama. Minyak dalam alpukat sebahagian besarnya kekal melekat pada serat dan badan anda memprosesnya dengan lebih baik dengan cara ini.
Diet Mediterranean secara amnya dianggap sebagai diet yang baik walaupun mengandungi minyak, kerana ia biasanya diet tinggi buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Cubalah tanpa minyak- kami mengesyaki anda semua akan berasa lebih baik. 🍒🥦🥒🍇🥑🍓🥝🍌🌱♥️👏🏻👍🏼

Leave a Reply

%d bloggers like this: