Kencing Manis – Fakta Tentang Diabetes, Penyebab Dan Rawatan Terbaik

Kencing Manis – Fakta Tentang Diabetes, Penyebab Dan Rawatan Terbaik

DIABETES ? KENCING MANIS ? Macamana diabetes boleh terjadi? Haa meh nk habaq.

2 Jenis Diabetes

Type 1 : bila sel badan tak boleh menghasilkan insulin.
Type 2 : bila sel badan tidak kenal insulin.

Fakta Kencing Manis

Insulin umpama “kunci” untuk membuka pintu kepada gula (glukos) nak masuk ke dalam sel kita. sel kita memerlukan gula sebagai makanan dia.

insulin akan kawal kadar kemasukan gula ke dalam sel.

bila sel dah cukup kepeluan gulanya, insulin kana kunci pintu sel jadi gula takleh masuk lagi. kalau kita makan lagi banyak gula..

sel dah cukup gula dah, gula tu akan berada dalam darah. oleh itu makan berpada-pada jangan ikut nafsu.

Bagi pengidap diabetes, yang Type 1, badan dia memang tak boleh hasilkan insulin, ataupun insulin yg dihasilkan tak cukup. umpama bilik ada 15 tapi kunci ada untuk 5 bilik je.

5 orang je boleh masuk, lagi 10 orang berlegar-legar kat luar. Apa jadi bila kena berlegar di luar ? penat, letih, pitam.

macam tu lah bila gula tokleh masuk dlm sel kita, tp berlegar2 dalam salur darah kita… ia jadi tak seimbang.

Yang Type 2 pulak terjadi bila bilik 15, kunci pun 15 tapi silap kunci.

patut nak buka bilik guna kunci bilik tapi dia pegi bagi kunci kereta…

Elak Kencing Manis

mana nak boleh buka. jadi, sama orang2 tak boleh masuk ke dalam bilik (gula tak boleh masuk ke dalam sel).

Keadaan2 ni adakan buat kadar gula dalam darah kita jadi tinggi!

Bila gula dalam darah tinggi, macam2 masalah kesihatan akan berlaku, cthnya:

  • pandangan kabur
  • gangguan berat badan
  • jangkitan pada kulit
  • luka lambat sembuh

Oleh itu jagalah kesihatan ye… Jaga makan, jaga aktiviti, jaga ibadah…

jgn biar dah sakit baru nak jaga.

Jaga dari sekarang. Makan vitamins jgn culas!

Susu Untuk Kencing Manis

Bila sudah ada kencing manis/ diabetes, semua makanan kena kawal. itu tak boleh, ini tak boleh. Adoii mana 1 yang boleh makan.

Bila tak cukup makan, nutrisi dalam badan pun makin berkurang.

Bila Nutrisi berkurang, macammana kencing manis nak makin baik.

Salah makan makin naik bacaan gula.

Silap gaya kaki kena potong

susu untuk kencing manis

Berbanding susu lain yang terdapat di pasaran. ESP mengandungi rendah karbohidarat dan gula.

Dalam setiap hidangan ESP, kandungan karbohidratnya adalah 10 gram manakala kandungan gula adalah 9 gram.

ESP juga merupakan kumpulan minuman yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah.

Indeks Glisemik ESP adalah 39 sahaja.

Indeks Glisemik menggambarkan kadar kecepatan gula dalam darah meningkat apabila kita makan sesuatu makanan.

Indeks glisemik ESP adalah rendah menjadikan ianya sesuai untuk pesakit kencing manis.

Selain itu, kandungan protein di dalam ESP membantu pembinaan sel-sel baru yang rosak akibat penyakit kencing manis.

Sel-sel yang rosak akan menyebabkan berlakunya pelbagai komplikasi kepada pesakit kencing manis.

Apa kelebihan ESP untuk pesakit diabetes?

  1. Soya bukan GMO

Perkara utama yang perlu diambilkira adalah jenis soya yang digunakan. Pastikan soya adalah dari tanaman yang tidak diubah secara genetik.

  1. Rendah Indeks Glisemik

Soya dicernakan dan diserap secara perlahan-lahan lalu peningkatan gula dalam darah tidak terlalu mendadak dan pelepasan hormon insulin juga sedikit  demi sedikit. Maksudnya pankreas tidak terlalu terbeban untuk hasilkan insulin.

  1. Asid amino lengkap

Dalam asid amino yang terkandung dalam soya, ada sebatian arginine uyang membantu mengurangkan sensitiviti badan terhadap insulin dan menaikkan toleransi terhadap gula.

  1. Tiada kandungan laktosa

ESP bukan sahaja dijamin tiada kandungan laktosa (gula), malahan juga tiada emak dan kolestrol. Pengambilan ESP selama 12 minggu berturut menunjukkan pengurangan paras LDL kolestrol jahat. Ini bermakna paras kolestrol LDL dapat dikawal secara sihat.

  1. Dibuktikan dengan Landmark study

Berdasarkan Landmark study dari University of California, Berkerley menunjukkan pengamal suplemen Shaklee mengalami masalah diabetes adalah peratus paling rendah.

landmark study shaklee

Bagaimana VIVIX Membantu Pesakit Kencing Manis?

Ingat kembali punca utama kencing manis adalah apabila insulin tidak dapat dihasilkan dan isulin yang dihasilkan lemah, tidak berfungsi dengan baik .

Jadi mesti la kita perlu rawat punca utama kan.

Pankreas yang hasilkan insulin. Ini bermakna kita perlu pankreas yang sihat.

Itu la tujuan kita ambil vivix dimana vivix berfungsi membina, merawat sel yang rosak.

Sel > Tisu > organ > Sistem > organisma ( manusia).

Jadi bila sel kita sihat , tisu dan organ juga sihat. Pankreas salah 1 organ dalam badan kita kan.

Bila 50% sel pancreas rosak, pesakit. akan mula dapat sakit diabetes, bacaan gula akan meningkat.

Tapi bila pesakit ni makan Vivix, sel-sel yang masih ada dalam pancreas akan ditingkatkan keupayaannya.

Bila % keupayaan pancreas meningkat, kawalan gula semakin baik.

5 Cara Vivix Sesuai Untuk Diet Pesakit Kencing Manis

A. Vivix Tingkatkan Insulin

Vivix bersifat anti radang yang menghalang sistem imun kita merosakkan ‘Beta Cell’ yang berfungsi untuk hasilkan insulin.

Kesan dari genetik yang sihat, fungsi sistem imun akan lebih fokus kepada mengatasi toksik dan radikal yang masuk ke dalam tubuh.

B. Vivix Atasi Insulin Resistance

Masalah ‘Insulin Resistance’ ini banyak dipengaruhi oleh kadar guna dalam darah.

Bila anda ambil makanan yang tinggi gula (budaya orang kita), maka tubuh akan hasilkan lebih banyak insulin untuk menukarknya menjadi tenaga.

Jadi , Vivix menghalang proses ini dengan mengawal kepekatan gula dalam darah.

Malah Vivix juga akan meningkatkan fungsi insulin untuk menukar guna kepada tenaga.

C. Vivix Perbaiki Genetik

Genetik kencing manis yang diwarisi dari ayah atau ibu akan cenderung untuk melakukan proses yang sama.

Vivix membantu melindungi dan memperbaiki kerosakan pada genetik atau DNA untuk menghalang atau mengawal risiko kencing manis.

D. Vivix Melambatkan Pembentukan Protein AGE

AGE ( Advance Glycation End Products) ialah sejenis protein rosak yang dihasilkan oleh tubuh yang menyokong proses penuaan dan penyakit kritikal seperti kencing manis dan masalah jantung.

Oleh itu, anti oksidan dari Vivix akan melambatkan penghasilan sel ini.

E. Vivix Membantu Menyembuhkan Luka

Resvaratrol dalam Vivix membantu mengatasi masalah luka pesakit kencing manis.

Antioksidan ini membantu melawan serangan keatas luka yang menjadi luka pesakit kencing manis jadi lebih teruk.

Kesannya, pengamal Vivix mendapati luka lebih cepat sembuh dan tidak buruk.

Cara Order Vitamin Kencing Manis Shaklee

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

vitamin kencing manis shaklee

ATAU

vivix shaklee untuk kencing manis

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu