DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kesan Epidural Sakit Sepanjang Hayat

Kesan Epidural Sakit Sepanjang Hayat

Ni la epidural, x berpeluang tengok mase dibius, jarum dia mmg panjang.1st time, masa doc dh pecahkan ketuban n menjerit EMERGENCY CZER.. Semua nurse n doc yg ada kt situ menggelabah amik tu amik ni tukar tu tukar ni. Kita ni yg tgh menahan contraction hnya mampu ngalir air mata sambil doc terangkan psl operation, tumpah darah dan sebagainya.
Dalam OT, sblum cucuk doc trgkan lagi, bius separuh badan, kemungkinan rasa loya sbb perut ditekan tekan. Dia bg bantal dan suruh kita peluk bantal sambil duduk. Terbeliak sekejap biji mata tahan sakit.

Kalau org tnya sakit x operate, tk sakit. Hanya ngilu2 bila diorang belah perut, tekan2 nak kuarkan baby.. mmg separa sedar, tp gagahkan diri utk celik sbb nk dgr sgt tangisan baby..
Soalan perlu ditukar, sakit x lepas operate? 6 jam lps operste tank pundi kencing dibuang n nurse akan suruh kita bangun ke toilet sendiri. Time ni la baru rasa perut mcm ditoreh toreh… ngalir air mata nak bangun..

Kesan epidural ni blh rasa serta merta dan kekal sepanjang hayat. Ketika membongkok, menyusu, berdiri lama, duduk lama, kadang baring kalau postur tak btul pun blh sakit blkg.
Bkn nak menakutkan, hakikat pengalaman bersalin czer..mak pun prnh czer, katanya setahun masih rasa kesan kne toreh kt perut, tp sakit blkg mmg kekal rasa sampai skrg kata mak..

Pengorbanan seorang ibu dan isteri:)

Leave a Reply

%d bloggers like this: