DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Kesan Suntikan Botox

Kesan Suntikan Botox

Oklah, untuk pagi yang ceria ini, gua nak share sikit pasal Botox ni. Ramai juga ye sibuk dan menyibuk isu Botox ni. Biasanya yang guna botox ni tentulah ramai artis dan orang -orang kaya yang sibuk nak popular dan awet muda, muka nak kasi tegang, nak cover dari tua mua. Oklah, kalau ambil lagi selamat. Tapi takpa, hari ini kita fahamkan betul-betul pasal botox, sebelum kita pergi ke produk awet muda. Ok macam biasa, entry kali ini ialah direct translation dari WebMD hahaha !!

Penggunaan Botox secara Kosmetik
Doktor telah menggunakan Botox untuk tahun-tahun berjaya merawat kedutan muka. Botox adalah nama jenama toksin yang dihasilkan oleh bakteria Clostridium botulinum. Terdapat juga jenama lain, seperti Dysport dan Xeomin .

Bagaimana Botox Berfungsi ?
Botox menghalang isyarat daripada saraf ke otot. Otot disuntik dengan botox tidak akan berlaku gerakan dan boleh melembutkan kedutan. Botox sering digunakan pada garis-garis dahi, garisan di sekeliling mata, dan garis-garis berkerut. Kedutan disebabkan oleh kerosakan matahari dan graviti tidak akan bertindak balas terhadap Botox.

Bagaimana Prosedur Melakukan Botox dilakukan ?
Suntikan Botox hanya mengambil masa beberapa minit dan tidak memerlukan bius. Botox disuntik dengan jarum halus ke dalam otot tertentu. Ia biasanya mengambil masa tiga hingga tujuh hari untuk menampakkan kesan. Pengguna perlu mengelak mengambil minuman berakohol seminggu sebelum suntikan. Anda juga perlu berhenti mengambil aspirin dan ubat anti-radang dua minggu sebelum rawatan untuk mengurangkan lebam.

Berapa Lama Suntikan Botox Bertahan ?
Kesan dari Botox akan berlangsung empat hingga enam bulan . Otot-otot yang direhatkan akan mula bergerak membentuk kedutan, dan rawatan susulan diperlukan lagi.  Walaubagaimanapun garisan yang muncul atau kedutan itu tidak begitu teruk kerana botox membantu untuk merehatkan otot-otot.

Apakah Kesan sampingan Botox?
Lebam adalah kesan sampingan yang paling biasa Botox. Sakit kepala juga akan dialami dalam sehari dua, tapi ianya jarang berlaku. Sebilangan kecil pesakit mungkin merasakan kurang selesa terhadap kelopak mata mereka kerana suntikan, jadi pengguna botox perlu kurangkan mengesat mata selalu.

Siapa yang tidak boleh mengambil Botox ?
Orang yang mengandung, ibu menyusu , atau yang mempunyai penyakit saraf tidak seharusnya menggunakan Botox. Jika Botox tidak berfungsi untuk semua kedutan, anda harus berunding dengan doktor terlebih dahulu.

Insurans Kesihatan akan Bayar untuk Botox?
Botox secara umumnya tidak dilindungi oleh insurans apabila digunakan untuk tujuan kosmetik . Semak dengan syarikat insurans kesihatan anda untuk maklumat lanjut.

kredit untuk WebMD !!!

Leave a Reply

%d bloggers like this: