DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

6 Suplemen Terbaik Untuk Kesihatan Jantung

6 Suplemen Terbaik Untuk Kesihatan Jantung

Salam sejahtera dan selamat pagi. Hari ni, kita cerita pula tentang kesihatan jantung, suplemen yang bagus untuk jantung. Bolehlah kiranya kita amalkan makanan yang ada suplemen di bawah. Jom baca info yang saya copy paste, memang terbaik, hehehe.

Tips Menjaga Kesihatan Jantung

1. LATIHAN SETIAP HARI

Senaman yang sederhana dapat mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 30% kepada 50%. Cuba luangkan masa 30 minit untuk senaman aerobik sekurang-kurangnya 5 hari seminggu. Selain itu cuba untuk berjalan kaki selama 15 minit pada waktu pagi dan sebelum makan tengah hari.

2. TURUNKAN BERAT BADAN

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau obes, anda tidak perlu untuk kurus dengan mendadak untuk mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Ini kerana dengan penurunan 5% hingga 10% daripada berat badan anda sudah dapat menurunkan tekanan darah, tahap kolesterol dan gula dalam darah.

3. UBAT JANTUNG

Satu kajian mendapati bahawa 130,000 rakyat Amerika mati setiap tahun kerana mereka tidak mengambil ubat-ubatan jantung menbgikut apa yang telah doktor mereka sarankan.

4. PERMAKANAN

Makan mengikut diet yang sihat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 24%. Isi pinggan anda dengan pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, ikan, dan daging tanpa lemak.

5. COKLAT

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang makan coklat lebih daripada sekali seminggu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak hampir 40%, kencing manis kira-kira 30%, dan strok kira-kira 30%. Sehingga penyelidik menentukan jumlah coklat yang sebenar untuk mengurangkan risiko, sebaiknya ambil coklat dalam kuantiti yang kecil supaya anda tidak mendapat berat badan berlebihan dan akan membuatkan jantung anda bekerja keras.

6. JANGAN MEROKOK

Merokok secara mendadak meningkatkan risiko serangan jantung dan strok. Anda tidak perlu menjadi antara salah seorang dalam statistik perokok. Setiap tahun, kira-kira 46000 orang mati akibat penyakit jantung yang berkaitan dengan pendedahan kepada asap rokok mereka.

7. PEMERIKSAAN GIGI

Mencuci gigi anda setiap 6 bulan boleh mengurangkan risiko serangan jantung sebanyak 24% dan strok sebanyak 13%. Seseorang doktor gigi juga boleh melihat tanda-tanda penyakit jantung – seperti gusi bengkak atau gigi longgar.

8. AWASI SIMPTOM

Jangan berharap simptom-simptom anda akan pergi begitu sahaja. Berjumpalah doktor anda untuk sebarang tanda-tanda luar biasa – seperti sesak nafas, perubahan dalam rentak jantung, atau keletihan. Terdapat banyak rawatan awal yang doktor boleh lakukan untuk merawat masalah jantung – sekiranya anda berjumpa dan mendapatkan nasihat doktor.

6 Makanan Untuk Kesihatan Jantung

1. Serat

Didapati secara semulajadi dalam buah-buahan, bijirin, sayur-sayuran, dan kekacang, pemotongan serat menurunkan jumlah kolesterol badan anda menyerap dari makanan. Yang terbaik untuk mendapatkan serat anda dari makanan, tetapi makanan tambahan serat adalah satu lagi pilihan. Berusaha untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 25 hingga 30 gram serat setiap hari. Terdapat bukti yang baik yang berambut perang psyllium sekam – biasa dalam makanan tambahan serat – boleh mengurangkan “buruk” kolesterol LDL. Ia juga boleh meningkatkan “baik” HDL kolesterol.

2. Sterols dan stanols

Sebatian-sebatian semulajadi dalam makanan seperti kekacang dan bijirin. Mereka mengurangkan jumlah kolesterol yang badan anda menyerap dari makanan. Sterols dan stanols dijual sebagai makanan tambahan. Mereka juga ditambah kepada kebanyakan makanan, seperti beberapa marjerin, jus oren, dan yogurt. Pakar mengesyorkan 2 gram sehari untuk membantu kolesterol LDL yang lebih rendah.

3. CoQ10

Badan anda secara semula jadi membuat sedikit CoQ10, juga dikenali sebagai Ubiquinone dan Ubiquinol. Ia adalah penting untuk fungsi sel normal. Sebagai tambahan, CoQ10 boleh membantu tekanan darah yang lebih rendah, sama ada secara sendiri atau bersama-sama dengan ubat-ubatan. Kajian-kajian lain telah mendapati bahawa menambah CoQ10 untuk ubat kegagalan jantung boleh meningkatkan gejala dan kualiti hidup.

Suplemen CoQ10 juga popular sebagai rawatan untuk kesan sampingan statin. Mengapa? Statinscan tahap CoQ10 semula jadi kadang-kadang lebih rendah. Sesetengah doktor cadangkan menambah tambahan CoQ10 untuk mengatasi kesan, dengan harapan ia akan melegakan kesan sampingan statin seperti sakit otot dan kelemahan. Walau bagaimanapun, hasil kajian telah bercampur-campur.

4. Minyak ikan

Minyak ikan dengan asid omega-3 asid lemak boleh mengurangkan tahap trigliserida – satu lemak yang tidak sihat yang boleh menyebabkan darah beku di dalam arteri – sehingga 50%. Minyak ikan juga boleh meningkatkan tekanan darah. Tetapi ia tidak jelas jika makanan tambahan minyak ikan bukan preskripsi mengurangkan risiko serangan jantung dan strok. Beberapa kajian menunjukkan mereka boleh. Walau bagaimanapun, kajian 2012 mendapati bahawa makanan tambahan minyak ikan tidak kelihatan untuk membantu mencegah kematian berkaitan jantung. Makan ikan dengan omega-3 asid lemak adalah pertaruhan yang lebih baik. Persatuan Jantung Amerika menyarankan bahawa semua orang dewasa makan sekurang-kurangnya dua hidangan 3.5-auns ikan seminggu.

5. Bawang putih

Bukan sahaja bawang putih membuat apa sahaja rasa yang lazat, ia boleh juga tekanan darah yang lebih rendah. Ia boleh melambatkan pengumpulan plak dalam arteri, menurunkan risiko darah beku. Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua keseluruhan dan makanan tambahan bawang putih boleh membantu.

6. Teh Hijau

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau – sama ada sebagai cabutan atau sebagai minuman – boleh mengurangkan kolesterol LDL dan meningkatkan HDL kolesterol. Teh hijau juga boleh mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi, walaupun tidak semua kajian menunjukkan manfaat ini untuk kesihatan jantung anda

sumber

Leave a Reply

%d bloggers like this: