DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Khasiat Roti Sarang Lebah

Khasiat Roti Sarang Lebah

Biji labu
– sumber protein yang baik
– Kaya dengan asid lemak omega-3 dan omega-6
– Mengandungi zat besi, beta-carotene, folate
– Bantu kawal gula dalam darah,
– Kaya dengan antioksidan, lantas bantu lawan sel radikal bebas

Kacang Badam
– Sama macam biji labu, dia pon sumber protein yang baik.
– Kaya dengan Vitamin E, manganese dan magnesium
– Kacang badam pon kaya antioksidan.
– Dia pon ada ability bantu kawal gula dalam darah

Chia Seed
– superfood yang famous
– Kaya dengan asid lemak omega-3
– Chia seed kaya dengan fiber. Senang uii membuang kalau rajin makan Chia Seed.

Eh tengok balik. Saya buat roti sarang lebah. Bukan tengah hardsell jual vitamin ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚.

Tapi itulah. Ramai sangat takut vitamin sebab overdose la bagai2.

โ€œSaya hanya makan makanan sebenar. Tak makan pil pil niโ€ ๐Ÿ˜…

Kami pengedar vitamin pon makan makanan sebenar wei. Malah, kalau korang perhatikan, diorang-diorang ni jugak la yang amalkan
– eat clean
– suku suku separuh
– exercise regularly

Semuanya memang mengikut apa yang KKM sarankan.

Dalam makanan kita macam roti sarang lebah ni, memang ada vitamin. Dari topping badam, chia seed, biji labu, malah dari tepung tu pon ada je vitamin.

Ya, pil2 yang kitorg telan tu untuk topup je apa-apa yg kita tak cukup dari makanan sebenar.

Bukanlah replace 100% pon.

Tapi cubalah tengok makanan kita, biasanya makanan yang ada supernutrient tu hanyalah taburan di atas makanan yang kita melantak tu haa.

Tak sampai 10% of the composition pon.

Sedangkan kalau ikutkan Recommended Daily Allowance kita, kita serba serbi tak cukup micronutrient.

Apa yang kita cukup dan berlebih-lebih?

Tu laa. Carbs dan macronutrient.
Gula, gula, dan gula.
Roti bawah sarang lebah ni๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†

Ayam nak makan besar2.
Daging harimau menangis nak makan 2,3 paket sekali hadap.
Nasi nak sebumbung ๐Ÿ˜‚

Tapi yang tu orang tak takut dengan
– Lemaknya
– Garamnya
– Gulanya

Bear in mind, kalori yang tak diguna akan disimpan sebagai lemak.

Bear in mind juga, vitamin-vitamin tiada kalori ya.

So jangan salahkan vitamin kalau jadi gemok, sebab vitamin tak salah. Kalori yang tak digunakan tu yang bersalah๐Ÿ˜‚

Makan tak salah.
Makan tak berpada-pada tu yang salah.
Vitamin tak salah (sebab kita tak pernah cukup pon)

Tapi makan too much macronutrient dan terlalu sikit micronutrient tu yang salah.

Hurm…
Ada ke yang nak kutip biji labu, kadang badam dan chia seed dari roti sarang lebah ni? ๐Ÿ˜ฌ๐Ÿ˜ฌ

Banyak manfaatnya tu (bukan overclaim)
Hahah.

Done menjustifikasikan pembikinan Roti Sarang Lebah๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

kredit : Farha Maskury

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat