KOLESTEROL TINGGI – Walaupun Jaga Makan, Kena Memang Sukar Kawal

KOLESTEROL TINGGI – Walaupun Jaga Makan, Kena Memang Sukar Kawal

Bila sebut kolesterol ni, semua orang pun takut kan? Mana taknye, dia sgt berkaitan dgn penyakit2 kardiovaskular (sakit jantung), stroke dan sebagainya. Tapi kolesterol ni sebenarnya penting untuk tubuh kita tau. Jadi bahaya juga kalau kolesterol tinggi.

Kita perlukan kolesterol

Pembinaan membran sel. Membran sel ni kerjanya melindungi sel kita & mengawal aktivti keluar-masuk macam2 benda ke dalam sel kita.

  • Untuk metabolisma vitamin2 larut lemak —> A, D, E, K
  • Untuk penghasilan hormon
  • Untuk  penghasilan jus hempedu.

Justeru badan kita kena ada kolesterol, tetapi pastikan kuantiti seperti di bawah:-

  • LDL (kolesterol jahat) —> tidak melebihi 2.6 mg/dL
  • HDL (kolesterol baik) —-> mesti lebih dari 1 mg/dL
  • Jumlah total kolesterol —-> mesti kurang dari 5 mg/dL

kalau orang yg biasa buat blood test & ada bahagian kolesterol tu, cuba tengok bacaan nya di range mana. Kolesterol dalam badan ni tak ditentukan oleh saiz badan ye. Badan besar ke badan kecik ke, boleh jadi kolesterol tinggi atau rendah. ada orang kurus kering tp kolesterol tinggi… ada orang comey tembam tp kolesterol rendah.

Faktor yang menyumbang kepada tingginya kolesterol seseorang:-

  • pemakanan. yang ni yang paling dominan lah kalau kita kat malaysia ni. syurga makanan katanya.
  • stress. yang ni pun satu hal.
  • merokok
  • hati yang tidak sihat. bukan sakit hati kat orang (pun boleh jd juga kalau sampai stress) tapi liver problem.
  • pengambilan alkohol & ubat2an yang tidak dikawal (misalnya asal sakit je makan ubat walaupun tanpa preskripsi).
  • Directly kita dapat kolesterol dari makanan kita, dan dari hati. Hati akan release kolesterol bila kita makan makanan yang mengandungi trans fat&lemak tepu. Dan juga bila ada sel kita rosak, hati akan release kolesterol utk kerja-kerja  penyembuhan.

Bila kita stress pun hati akan rembeskan kolesterol. Kalau kita tak kawal benda-benda tu, contohnya tak makan Vivix baiki sel yang rosak , tak makan B Complex utk kawal stress, hati kita terus supply kolesterol ke dalam blood stream… hmmm, masa tu walaupun jaga makan, kolesterol tinggi juga.

Badan kita ni perlukan penjagaan yg holistik atau keseluruhan. Kita tak boleh nak jaga satu part je, part lain kita biar, tokleh2. semua sekali kena jaga.

Jadi jangan tinggal vitamins walaupun rasa OK jer.. takde masalah ponnn. Especially multivitamins (VitaLea) & vitamin2 asas seperti b Complex, vita C, Vivix dan sebagainya… termasuklah Phytocol yg mengandungi fitosterol, khas untuk menghalang penyerapan kolesterol dan juga menurunkan paras LDL dalam darah.

Check paras kolesterol masing2, pasangan, ibu bapa dan sesapa yg rapat dgn kita, kalau skala mereka tak menepati paras kolesterol yg sihat, cepat2 suh diorng beli Phytocol, topup sekali dgn Vivix,

Vitamin Untuk Bantu Kawal Kolesterol Tinggi Supaya Normal

  1. VIVIX – vitamin wajib untuk bantu baiki sel sel kita yang rosak. Ingat ye bila sel banyak rosak hati akan releasekan kolesterol untuk kerja penyembuhan.
  2. B-complex – Mengawal stress & bantu tukar gula kepada tenaga.
  3. Phytocol – menghalang penyerapan kolesterol dan juga menurunkan paras LDL dalam darah.

JOM ORDER SET KOLESTEROL TINGGI SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat