Kuat Dengkur atau Sleep Apnea Punca Mati Dalam Tidur

Kuat Dengkur atau Sleep Apnea Punca Mati Dalam Tidur

OSA adalah suatu gangguan tidur yang serius apabila pernafasan seseorang berulang kali terhenti akibat adanya sumbatan pada jalan nafas ketika tidur.

Apa sebenarnya yang menimpa pesakit OSA ketika tidur?

“Apabila membuat ujian tidur, boleh dilihat peratusan oksigen di dalam darah yang sepatutnya sekitar 98 hingga 99 peratus tetapi bagi golongan ini, ia jatuh menjunam ke 40 hingga 50 peratus.

“Saya pernah melihat pesakit yang ketika dibuat ujian tidur, pernafasannya terhenti 120 kali dalam sejam. Bayangkan dia tidur selama enam jam. Peratus oksigennya sepanjang malam sangat rendah,” kata Dr Muventhiran Ruthranesan daripada Hospital Pantai Ayer Keroh, Melaka,

Ketika tidur, pesakit tidak dapat mengekalkan potensi saluran udara mereka. Ini mengakibatkan penutupan saluran udara dan membawa kepada pemberhentian aliran udara (apnea) ke dalam dan keluar paru-paru. Akibatnya, peratusan kepekatan oksigen darah jatuh ke tahap yang sangat berbahaya. Ini bukan saja disebabkan penyempitan saluran udara, tetapi juga perubahan kawalan pusat pernafasan di dalam otak mereka yang menghidapi OSA.

sumber

Penyakit yang jadi penyebab orang meninggal dalam tidur yang adalah sleep apnea. Berdasarkan The New England Journal of Medicine, penyebab seseorang meninggal secara mendadak biasa terjadi kerana sleep apnea.

Mereka yang menderita sleep apnea memiliki risiko lebih tinggi meninggal akibat masalah jantung antara jam 10 malam hingga 6 pagi.

Simpton Sleep Apnea, Dengkur serius

– Kuat berdengkur

– Mudah tersedar daripada tidur pada waktu malam

– Kerap bangkit sepanjang malam

– Sakit kepala sebaik bangun tidur

– Badan tidak segar sebaik bangun pagi

Risiko Sleep Apnea, Dengkur serius

– Mengalami serangan jantung dan strok pada usia muda

– Lemah jantung

– Mati pucuk

– Kurang tumpuan pada waktu siang dan kurang produktiviti

– Meningkatkan risiko kematian secara tiba-tiba semasa tidur disebabkan ritma jantung tidak normal

– Kemerosotan kognitif dan daya ingatan lemah

Bagaimana nak mengurangkan Dengkur?

ini kisah suami saya yang dahulu nya kuat dengkur. salah 1 sebab utama adalah OBESITI

Berat beliau pada ketika itu pernah mencecah 80kg

dan dengkur makin tiada berjadi apabila beliau turunkan berat badan ke 60kg

BILA SUAMI KUAT DENGKUR

Kita semua sayang suami kan tapi kalau setiap kali tidur berdengkur adoiii mau rasa nak baling bantal je 😅

Suami saya macam ni lah dulu. Ye salah 1 sebab dulu obes. Bayangkan berat 81kg. Dah obes tahap 1

Asal lelap je mata bunyi dengkur. Yang kelakar dia sendiri pun cakap dia boleh dengar dia dengkur masa tidur. Hahhaa

Sejak dia kuruskan badan ehhh mana suara misteri tu? Dah bye bye sekali dengan lemak agaknya

Menurut US National Library of Medicine National Institutes of Health Omega 3 sangat bagus membantu masalah sleep apnea ini . ” Sleep Apnea and Inflammation – Getting a Good Night’s Sleep with Omega-3 Supplementation ”

So kalau suami tercinta korang kuat dengkur nah kasi dia omega guard. Awal awal memang kena suapkan dengan kasih sayang. Tapi dia bila sendiri rasa badan lebih sihat, lebih kuat dia makan sendiri dan lebih disiplin dari korang

Berapa Harga Omega Guard

1 botol hanya RM136 ada 90biji

ianya sangat berbeza dengan fish oil lain kerana ianya ada 90% EPA DHA

selain itu ianya telah melalui 3 kali proses penyulingan yang mengbuang merkuri, bahan kimia, bahan bahaya dari laut

Nak Order Bagaimana?

Boleh klik link whatsapp ini

www.wasap.my/60133612717/omegadengkur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by