Kudis Buta Pada Orang Dewasa

Kudis Buta Pada Orang Dewasa

Apakah anda mengalami gatal kudis pada kulit tubuh ? dan pastinya sangat membuat anda tidak nyaman dan menggangu aktiviti sehari-hari dan jangan dibiarkan dan segera diubati penyakit kudis ini jika tidak, kudis akan menular ke bahagian kulit lainya kerana dari pengertian kudis itu sendiri adalah penyakit kulit yang bersifat menular dan menimbulkan rasa gatal.

Kudis paling sering menyerang bayi dan anak-anak, kerana di masa itulah kuman banyak tumbuh dan berkembang biak pada tubuh bayi. Ada juga yang bilang kalau kudis itu adalah penyakit scabies, itu benar juga sebab penyebab penyakit kudis adalah tungau Sarcoptes scabiei yang menggali liang untuk bersarang di bawah lapisan kulit .

PENYEBAB KUDIS ATAU SCABIES

Penyakit scabies disebabkan oleh tungau yang berukuran kecil yang tidak nampak dengan mata kasar. Ukuran kutu (tungau) betina 0,3-0,4 mm, sedangkan S. scabei jantan setengah dari ukuran betina. Kutu betina yang sudah dibuahi akan tinggal di kulit dengan membuat liang terowongan pada kulit (lihat gambar), disana ia bertelur sekitar 40-50 butir telur, dan akan menetas dalam waktu 3-5 hari. Di luar kulit, kutu ini hanya dapat bertahan hidup 2-3 hari pada suhu bilik.

Tungau-tungau tersebut akan menggali liang menyerupai terowongan untuk bersarang di bawah lapisan kulit luar (epidermis). Daerah di sekitar sarang tersebut kemudian akan terasa sangat gatal, terutama pada malam hari saat suhu tubuh lebih hangat, dan akhirnya membentuk ruam. Rasa gatal ini disebabkan reaksi alergi tubuh terhadap protein dan feses tungau. Kerana itu, gejala gatal-gatal tetap boleh tersisa sampai kurun waktu tertentu meskipun tungau-tungau sudah dibasmi.

Kudis biasanya memiliki masa inkubasi sekitar 30-42 hari sebelum muncul rasa gatal dan ruam. Tetapi jika anda pernah mengidap kudis, waktu kemunculan gejala akan jauh lebih cepat (umumnya dalam 24 hingga 48 jam).

Ruam tempat tungau bersarang umumnya muncul pada sela-sela jari, ketiak, pergelangan tangan, siku, sekitar payudara, sekitar puting susu, serta telapak tangan dan kaki. Demikian pula di sekitar selangkangan, bokong, lutut, dan sekitar organ intim. Pada bayi dan anak-anak, terdapat beberapa bahagian tubuh lain yang biasanya juga mengalami ruam, iaitu kulit kepala, wajah, dan leher.

TANDA DAN GEJALA KUDIS BUTA

 • Ruam dan gatal luar biasa, sering kali parah dan memburuk di malam hari
 • Jejak seperti galian yang tipis dan tidak teratur
 • Kulit agak melepuh atau terdapat benjolan seperti jerawat yang kecil atau berubah warna
 • Anda juga mungkin mengalami scabies Norwegia di mana kudis mengeras, dengan kerak tebal yang mengandung ribuan tungau dan telur
 • Kerak yang menebal, berwarna keabuan-abuan, dan mudah terkelupas saat disentuh

KUDIS PADA ORANG DEWASA

 • Antara jari tangan
 • Ketiak
 • Sekitar pinggang
 • Dalam pergelangan tangan
 • Atas siku bagian dalam
 • Telapak kaki
 • Sekitar payudara
 • Sekitar area kelamin pria
 • Punggung
 • Lutut
 • Atas tulang belikat

KUDIS BUTA PADA KANAK-KANAK

 • Kulit kepala
 • Wajah
 • Leher
 • Telapak tangan
 • Telapak kaki

FAKTOR RISIKO KUDIS BUTA

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

ubat kudis buta vivix shaklee

PERINGATAN : VIVIX IALAH MAKANAN SIHAT

Perlu diingatkan vivix adalah makanan sihat. Tumbuhan terpilih yang membantu sel sel aktif dan sihat. Bila sel kita sihat, tisu badan kita akan aktif dan terbina dengan cepat. Oleh sebab itu luka cepat sembuh. Luka lambat sembuh bila kita kurang makan makanan yang sihat, cukup makan tetapi makanan itu belum lengkap nutrisi yang badan kita perlukan untuk proses penyembuhan.

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

SUMBER

 1. CARAHIDUPSEHATBERSAMADENATURE

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu