DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

7 Makanan Untuk Kulit Cantik Berseri

7 Makanan Untuk Kulit Cantik Berseri

7 jenis makanan yang boleh anda makan untuk kulit cantik berseri. Kena makan benda real food ok ? Jom kita baca tips di bawah, bagus amalkan real food, selain makan vitamin.

7 TIPS KULIT CANTIK BERSERI

1. Avokado

Buah avokado kaya dengan vitamin B dan bukan sahaja digunakan dalam banyak produk muka bahkan produk untuk kulit . Unsur Niacin (b-3), adalah sangat penting untuk kulit licin, sihat, dan boleh membantu mengurangkan kulit gatal-gatal, merah, atau bengkak. Jika anda memilih buah-buahan ini, anda sama ada boleh mengambil dalam salad, smoothie, atau anda boleh memilih untuk menggunakan buah-buahan sebagai skrub dengan menggosok satu muka dengan bahan-bahan lain semulajadi, untuk membantu penampilan keseluruhan kulit .

2. Beri

Vitamin C merupakan satu lagi unsur penting untuk kulit yang sihat. Dari strawberi hingga ke buah beri hitam, vitamin akan bekerja untuk membantu membina gentian kolagen, dan membuatkan kulit kelihatan lebih muda. Antioksidan adalah juga sangat tinggi di dalam buah beri yang anda makan, dan ini adalah penting untuk membantu keradangan kulit. Sama ada anda mengambil smoothie, atau hanya makan strawberi beberapa biji setiap hari, mereka adalah sumber yang baik untuk kulit yang lebih sihat.

3. Keju Cottage

Selenium dan Vitamin E yang terdapat dalam makanan ini, membantu melawan radikal bebas, serta menyediakan antioksidan yang tinggi untuk kulit yang sihat . Laporan tertentu juga menyatakan bahawa keju kotej boleh membantu mencegah beberapa jenis kanser, jika dimakan sebagai sebahagian daripada pelan diet yang sihat.

4. Badam (kacang)

Asid lemak yang ditemui dalam makanan ini membantu mengekalkan membran sel, dan membantu membuang toksin yang berbahaya dari badan. Mereka juga membantu mengekalkan air, yang memberikan kulit cantik, kelihatan sihat pada muka dan seluruh badan anda. Minyak sihat dan lemak dalam kacang bagus untuk kesihatan jantung secara keseluruhan, dan mengekalkan berat badan yang sihat.

5. Kentang

Zink yang tinggi dan Vitamin C membantu dalam mewujudkan lebih elastin dalam kulit, memberikan kulit yang muda, sihat, dan cergas mencari, pada setiap kali hari.

6. Bijirin yang sihat

Walaupun bijirin yang rendah pada indeks glisemik menyebabkan kenaikan gula dalam darah, bijirin penuh akan membantu dalam mengekalkan muda mencari, rupa yang sihat yang anda mahu, apabila anda sedang melakukan penjagaan kulit. Bijirin tidak semestinya perlu tinggi dalam kandungan serat untuk hasil yang terbaik, dan untuk manfaat yang paling baik untuk kulit anda.

7. Biji flaks

Jika anda tidak suka ikan, atau makanan lain yang tinggi dalam Omega-3 asid lemak, minyak biji flaks adalah penyelesaian yang sempurna untuk anda. Kandungan omega-3 yang tinggi akan membantu penghidratan badan, mencairkan tahap sebum, liang tersumbat, dan membantu mencegah dan melawan jerawat. Minyak yang sihat ditemui dalam minyak biji flaks ini, akan memberikan kulit anda cahaya semula jadi, dan akan memberikan anda manfaat kesihatan yang anda perlukan.

 

Leave a Reply

%d bloggers like this: