KULIT – Atasi Masalah Kayap, Sopak, Luka, Kudis, Lecur, Parut

kullit kayap

KETUAT – CARA TERBAIK HILANGKAN KETUAT YANG MEMALUKAN

Ketuat merupakan sejenis penyakit kulit yang mana kawasan yang dijangkiti akan timbul dan menjadi keras. Ketuat adalah disebabkan virus dan mampu menjangkiti orang lain sekiranya dibiarkan berlarutan. Ianya adalah disebabkan oleh virus Human Papilloma (HPV). Ianya boleh merebak melalui sentuhan. Mana-mana bahagian kulit yang dijangkiti akan bengkak, menjadi kasar dan keras. Kawasan yang sering dijangkiti adalah tangan, jari,dan kaki. Mereka yang mempunyai masalah kurang daya tahan diri seperti mengidap HIV atau sistem pertahanan kulit yang lemah seperti ekzema, atau tidak menjaga kebersihan diri lebih mudah dijangkiti .

RAWATAN KETUAT

Ianya boleh diubati dengan mudah, tetapi ramai orang bersikap tidak acuh untuk mendapatkan rawatan bagi mengubatinya. Ini mungkin disebabkan ianya jarang menimbulkan masalah kesihatan yang besar. Bagaimanapun, pengidapnya perlu berhati-hati agar tidak memotongnya dengan menggunakan pisau kerana darah yang mengalir keluar mampu menjangkiti kawasan lain.

  • Salap Asid Salisilik – Ia merupakan rawatan ubat yang disapu pada bahagian yang terkena. Rawatan ini akan menyebabkannya itu kering dan berkeruping. Bahagian yang beruping itu perlu dibuang secara berhati-hati kerana ia mampu menjangkiti kulit yang sihat sekiranya bersentuhan.
  • Terapi Cryo – Ia merupakan rawatan membuangnya dengan menggunakan nitrogen cecair. Ketuat yang terkena nitrogen cecair akan menjadi keras dan mengecut.
  • Podophyllin – Ia merupakan rawatan membuangnya dengan menggunakan sejenis pati tumbuhan. Ubat ini akan disapu pada ketuat bagi memusnahkan tisu yang dijangkiti pada permukaan kulit.
    Interferon & Asid Trichloracetic – Ia merupakan rawatan membuang dengan menggunakan suntikan Interferon secara langsung kepada kawasan yang dijangkiti, manakala ubat TCA akan disapu pada permukaan ketuat.
  • Pembedahan – Ia merupakan rawatan membuang dengan menggunakan pembedahan, bergantung kepada kesesuaian tempat dan jenis ketuat. Ketuat akan dibuang termasuk akar umbi dan lain-lain tisu yang dijangkiti virus tersebut.

SOPAK – MASALAH KULIT YANG JARANG KITA LIHAT DI MALAYSIA

SOPAK atau dalam bahasa perubatannya vitiligo merupakan sejenis penyakit kulit yang membuatkan penghidapnya mempunyai kulit bertompok-tompok putih yang tidak mempunyai pigmen.

‘Kehadirannya’ dipercayai berpunca daripada masalah pigmentasi, yang mana sel-sel yang menghasilkan pigmen, iaitu melanosit, dirosakkan oleh auto antibody atau antibodi yang dihasilkan oleh pesakit itu sendiri. Tanda utama penyakit ini ialah timbulnya tompok-tompok putih di atas kulit, tetapi ia juga boleh melibatkan kawasan yang mempunyai rambut atau bulu seperti kening, misai, bulu roma dan sebagainya, selain boleh menukarkan rambut menjadi putih.

Penyakit vitiligo ini tidak menyebabkan rasa sakit atau gatal. Menurut Pakar Perunding Dermatologi Hospital Pakar Ampang Puteri, Dr. Mazlin Mohd. Baseri, kebanyakan kes yang melibatkan penyakit sopak ini sering berlaku kepada mereka yang berumur di bawah 20-an, Namun, ia boleh ‘menyerang’ sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat usia atau jantina. Walaupun sopak bukanlah suatu penyakit berjangkit ataupun penyakit yang boleh mengancam nyawa, Dr. Mazlin memberitahu, ia boleh merosakkan kehidupan penghidapnya.

SET KULIT SHAKLEE

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL! Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

TESTIMONIAL MASALAH KULIT SHAKLEE

ubat kudis buta vivix shaklee

TESTIMONI MASALAH KAYAP

kullit kayap

NOVEMBER 2015, TESTIMONI 033: SITI NORHAYATI ABDUL HALIM, Ingat lagi Ramadhan 2011, tragedi diserang penyakit kayap. kene tang muke plak tu. Habis separuh muke sebelah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak. Makan ubat Anti-Viral Acyclovir 5x sehari. So, mmg tak boleh menunaikan ibadah berpuasa langsung! Lepas kene discharge, selain teruskan makan Acyclovir dan sapu dalam mata, Along Hadhatina Mkb bagi makan NUTRIFERON.

NUTRIFERON ni untuk boost balik sistem imunisasi yang dah jatuh/lemah. Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee dari Along, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke..

LECITHIN pun consume jugak lepas tu sebab kayap ni tinggalkan parut hitam kat kawasan yang di’jajah’ kayap tu. Memang jadi “two Face” bile daftar masuk LLB di UiTM. Belajar tetap Belajar. Ubat makan jugak. Dalam 5 bulan berturut-turut makan LECITHIN dan juga B COMPLEX, warna kulit muka dah sekata balik. Dah takde ‘two face’.

Thanks to Emak Hajjah Nur Huda yang tak henti2 menjaga kakak time berkayap tu, Along- sebab buat research pasal kayap and bagi supplement SHAKLEE NUTRIFERON, LECITHIN & B COMPLEX tu… serta adik beradik lain yang menggembirakan hati dengan menggelar kakak si KAYAPA. Kikikikiki~

Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil balik yang didatangkan tu. Kayap ni die bagi, then bile dah usaha dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING!

HAppy Sayyidul Ayyam. Zikir Hari Ini: Ya Allah

TESTIMONIAL KESAN LECUR HILANG DENGAN AMALKAN JUS ANGGUR AJAIB TERBAIK

kesan lecur berkurang dengan VIVIX SHAKLEE kulit

Peristiwa yang saya nak cerita ni,tentang kesan lecur, berlaku pada 10 Ogos 2016. Waktu tu saya tengah standby nak drive keluar dari tempat parking Hotel Concorde Shah Alam. Baru lepas habis training kat Concorde Hotel.Tiba-tiba ada wassap masuk bertalu-talu. Sapa la yang wassap ni. Terus saya amik henpon dan baca.

Rupa-rupanya wassap dari sahabat saya yang tengah runsing sebab anak dia baru ja melecur teruk kat kawasan muka dan leher akibat terkena air panas. Kesian sangat. Dia tanya apa patut dia buat untuk cepat sembuhkan kesan melecur kat muka anaknya. Otak ligat memikir apa ya produk yang sesuai untuk cepat sembuhkan kesan melecur kat muka dan leher anak kawan saya ni.

Gambar tu waktu mula-mula kena air panas. Waktu tengok gambar tu terus rasa tersayat hati ni uhuhu…. Baby kot. Mamanya mesti la lagi sedih uhuhu… Kalau korang kat tempat dia apa yang korang rasa? Sob sob sob….. Bila kena air panas tu kawan saya ni immediately apply krim herbal blend kat muka dengan badan anak dia. Kebetulan plak kawan saya ni memang selalu standby krim herbal blend kat rumah. Kesan lecur terus kering. Doktor pun terkejut kesan lecur boleh kering dalam masa sehari.

Bila kawan tanya apa patut dia buat terus saya teringat kawan saya ni pernah beli ESP dan Vivix dari saya. Kebetulan pulak 2-3 minggu lepas ada sideline share testimoni dia buat masker untuk hilangkan kesan lecur dengan esp + Vivix. Terus suggest kawan buat cara yang sama. Ada nada hepi dalam wassap dia yang seterusnya. Dalam hati ni terus berdoa dan berharap agar berhasil la cubaan kawan saya ni. Semoga Allah permudahkan usaha dia.
Petang esoknya selepas 2-3 hari kisah anak kawan saya ni tergerak hati nak follow up samada berhasil atau tak usaha kawan saya. SubhanaAllah memang Allah nak mudahkan usaha kawan saya ni. Katanya ESP dah abih. So dia tawakkal sapu Vivix ja kat muka anak dia. Tu pun dia buat sekali ja. Nak menangis rasanya bila tengok kesan yang sangat menakjubkan.

Kesan melecur tu hilang hampir 90% hanya dengan sekali sapuan Vivix. Tempat kawasan yang dia sapu Vivix bertukar jadi kulit mati. Esoknya kawasan tersebut dah tumbuh kulit baru. Saya yang baca rasa hepi sangat2. apatah lagi mamanya sendiri kan. Sekarang kawan saya continue sapu krim herbal blend kat muka dan badan yang melecur.

sumber: Umi Kalsom Awang Hat

TESTIMONIAL VITAMIN E HILANGKAN PARUT

parut

Assalamualaikum…Hye guyz just nak share testimoni diri sendiri. Kesan jahitan after xcident makin samar2 dengan penggunaan ESP+ Vitamin E yang konsisten. Boleh jugak sapu Vita E tuh kat parut & jerawat kalau ada. So far sangat berpuas hati. Produk sapu2 parut yang lain mmg x jalan. Makin berjerawat kat area parut tuh lagi ada. So Shaklee jugak D BEST cos dia pelihara dari dalam and gantikan sel-sel yang dah rosak. Cuma kena bersabar, kesan kat setiap orang x semestinya sama. Start Consume Jan13 till Now. Harap2 lepas ni dah ilang terus parut tuh. Malu la kat muka. Ehe!

Impetigo adalah salah satu jangkitan kuman pada kulit yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan kulit menghasilkan lepuhan, luka yang cetek dan kerakan, terutama pada muka, leher, tangan, dan kawasan yang biasa ditutupi lampin.

Penyakit ini berpunca dari salah satu dua jenis bakteria, iaitu Staphylococcus aureus atau Streptococcus pyogenes.

Terdapat satu lagi kuman yang jarang sekali menyebabkan jangkitan ini iaitu Methicillin Resistance Staphylococcus Aureus (MRSA).

Impetigo mudah terjadi pada kanak-kanak yang mempunyai kulit yang sensitive dan masalah kulit seperti ekzema, bekas gigitan serangga dan parut dari luka lama.

Impetigo sangat mudah berjangkit, terutama di kalangan adik beradik yang tinggal serumah atau rakan sebaya yang tinggal dalam satu taska atau sekolah.

Ia merebak melalui sentuhan kulit atau barang-barang peribadi seperti seperti pakaian, tuala dan cadar katil.

Oleh kerana impetigo ini menyebabkan kegatalan, maka kanak-kanak boleh menyebarkan jangkitan ini dengan menggaru menggunakan jari mereka dan kemudiannya menyentuh bahagian-bahagian lain badan mereka.

Maka, rutin mencuci muka dan tangan boleh membantu mencegah impetigo berjangkit kepada kanak-kanak lain.

Doktor biasanya boleh mendiagnosa berdasarkan ruam yang yang muncul.

Kudis biasanya dirawat sama ada dengan kream antibiotik atau pil/kapsul antibiotic.

SUMBER

Testimoni Vivix IMPETIGO

impetigo

Ni testi anak saya sendiri,abam umur 3y.tp dia x minum vivix,sy buat masker vivix kat dia utk ikhtiar yg kene impetigo kat muka dan atas kepala.

masa kene mmg org tgk rasa ‘kotor n jijik’ tp mak usahakan juga…. Yg advice sapu vivix ni dr Fyda Noh tau (tq doktor fyda)

Alhamdulillah yg gambar kecik tu gamba sekarang n xde parut pun…syukur abam handsome semula.

Yang dimaksud luka kecil adalah jenis cedera di mana kulit robek, terpotong atau tertusuk, kerana goresan, sayatan, tusukan, luka kecil bakar ringan dan luka tertekan. Kecelakaan adalah penyebab paling umum dari jenis luka ini. Beberapa faktor risiko yang dapat membuat seseorang lebih terdedah terhadap luka adalah usia, penyakit, penggunaan steroid, radiasi dan kemoterapi, diabetes dan merokok yang berlebihan.

Beberapa gejala yang menyertai luka yang berdarah adalah kemerahan, pembengkakan, peradangan, nanah, rasa sakit dan nyeri. Semua luka perlukan perawatan untuk mencegah infeksi. Luka ringan dapat disembuhkan di rumah dengan perawatan semulajadi. Tapi luka serius atau luka dalam atau luka terinfeksi memerlukan perawatan doktor.

7 TIPS RAWAT LUKA KECIL

1. MEMBERSIHKAN LUKA

Pembersihan yang tepat dari luka sangat penting untuk memastikan penyembuhan yang optimal. Cara termudah untuk membersihkan luka kecil adalah dengan air bersih yang mengalir.

Gunakan air dingin di bawah tekanan dan sabun ringan untuk mencuci kawasan yang terluka selama 10 sampai 15 minit. Jika anda tidak memiliki air yang disaring, gunakan air yang direbus dan air yang didinginkan atau air suling.

Hal ini akan membantu menghapus kotoran sebanyak mungkin, puing-puing dan bakteria. Penggunaan air dingin akan membantu mengurangi rasa sakit. Lalu tepuk-tepuk sampai kering dengan menggunakan handuk bersih, lalu tutup dengan kasa steril atau perban.

2. MINYAK KELAPA

Minyak kelapa secara efektif dapat menyembuhkan luka kerana antibakteria yang menakjubkan, anti-inflamasi, pelembab dan sifat penyembuhan. Hal ini telah dibuktikan oleh beberapa penelitian. Minyak kelapa juga dapat menjaga infeksi dan mencegah jaringan parut.

Cara memakainya, sapukan minyak kelapa extra-virgin pada kawasan yang terluka. Pasang perban di atasnya untuk memperoleh kelembaban. Ganti perban 2 atau 3 kali sehari. Lakukan pengubatan ini selama beberapa hari untuk mencegah jaringan parut.

3. KUNYIT

Kunyit mengandungi antiseptik dan antibiotik semulajadi yang dapat digunakan untuk menyembuhkan luka ringan dan mencegah infeksi. Menurut sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal Molecular dan Cellular Biochemistry, kurkumin dalam kunyit meningkatkan penyembuhan luka dengan memodulasi kolagen dan mengurangi reaktif spesis oksigen.

Bila terjadi perdarahan, anda dapat menerapkan beberapa bubuk kunyit langsung pada luka, insya Allah pendarahan akan berhenti segera. Untuk mendapatkan penyembuhan yang optimal, campurkan 1/2 senduk kunyit dengan minyak biji rami untuk membentuk pasta. Lalu terapkan pada luka 2 atau 3 kali sehari untuk mengurangi rasa sakit dan mencegah infeksi. Anda juga dapat mencampur 1 senduk teh bubuk kunyit dengan segelas susu panas kemudian minum setiap hari selama beberapa hari sebelum tidur.

4. LIDAH BUAYA

Penggunaan lidah buaya untuk mengubati luka sudah dilakukan sejak ribuan tahun. Lidah buaya bersifat analgesik, anti-inflamasi dan sifat menyejukkan. Gelnya kaya akan fitokimia yang dapat mengurangi rasa sakit, mengurangi peradangan, meningkatkan kadar air di kulit dan mempercepat proses penyembuhan.

Pada sisi negatifnya, studi ilmiah tentang efektif menunjukkan hasil yang beragam. Dalam sebuah penelitian, lidah buaya bahkan tampaknya menunda penyembuhan dalam luka bedah.

Cara penggunaannya, potong daun lidah buaya dan ekstraklah gelnya. Sapukan gel ini pada luka dan biarkan hingga kering sendiri. Bersihkan daerah tersebut dengan air hangat dan keringkan dengan handuk lembut. Ulangi beberapa kali sehari sampai luka sembuh sepenuhnya.

5. BAWANG PUTIH

Bawang putih telah digunakan untuk menyembuhkan luka selama bertahun-tahun kerana sifat antibiotik dan antimikrobakteria di dalamnya. Bawang putih ini dapat menghentikan pendarahan, mengurangi rasa sakit dan mempercepat proses penyembuhan serta meningkatkan pertahanan alami tubuh untuk mencegah infeksi.

Dalam luka perdarahan, bersihkan dengan luka dengan air dan terapkan beberapa potong bawang putih di atasnya. Rasa sakit dan pendarahan akan berhenti segera. Untuk membantu menyembuhkan luka, hancurkan satu siung bawang putih menjadi pasta, dan simpan pada sepotong kain kasa steril. Masukan kasa di atas luka dan bungkus dengan perban steril di sekitarnya. Biarkan selama 20 menit, kemudian bilas dengan air hangat. Ulangi dua kali sehari sampai luka sembuh sepenuhnya.

6. KENTANG

Anda dapat menggunakan kentang mentah untuk menyembuhkan luka ringan kerana kentang boleh membantu melembabkan daerah yang terluka dan mendorong penyembuhan lebih cepat.

Caranya, parut 1 sampai 2 kentang mentah dan simpan pada kain bersih. Lalu tempatkan di atas daerah yang terkena. Biarkan selama 4 sampai 5 jam, lalu keluarkan dan bersihkan area dengan air hangat. Lakukan pengubatan ini setiap hari sampai sembuh.

7. MENGAMBIL MAKANAN SIHAT

Ada beberapa vitamin dan mineral yang dapat membantu dalam proses penyembuhan berbagai jenis luka. Makanan yang kaya vitamin A seperti wortel, tembikai, labu, aprikot dan tomato untuk meningkatkan pertumbuhan sel baru. Makanan kaya vitamin C seperti brokoli, kiwi, jeruk dan paprika untuk membantu tubuh anda membuat kolagen dan jaringan kulit baru.

Makanan dengan vitamin E seperti gandum, hazelnut, almond dan bayam untuk mempercepat penyembuhan. Makanan yang mengandung zinc seperti kacang-kacangan dan biji-bijian untuk merangsang penyembuhan luka. Makanan dengan vitamin B kompleks seperti keju, bayam, kacang-kacangan dan ikan untuk membantu penyembuhan luka dan kesihatan kulit.

Luka Sembuh Dengan Minum Meal Shakes Shaklee

<

div id=”content” class=”post-single-content box mark-links”>

testimoni di bawah memang sangat sesuai untuk korang.

dan korang pun tahu kebaikan meal shakes shaklee ini.

Luka sembuh

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu
WhatsApp chat Nak Order Shaklee ?