DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Kurang Makan Nasi Boleh Kurus ?

Kurang Makan Nasi Boleh Kurus ?

Salam sejahtera , pagi isnin yang indah ini, tentunya ramai yang nak teruskan program diet mereka. Ada yang sahur dengan kurma sahaja, tak lupa juga bebudak vitamin ni, sahur dengan ESP dan CINCH, Performance Drinks dan sebagainya. Kiranya macam-macam resepi boleh buat untuk anda sekeluarga, janji SIHAT. OKlah, hari ni nak borak-borak sikit tentang satu topik khas, saya rasa ramai tahu dah, pasal kurang makan nasi ni, bagus ke tak bagus ? boleh kurus ke ? ok jom kita tengok.

Makanan Ruji 
Bila sebut pasal nasi putih je, confirm dah kata, hoo, aku selalu makan nasi. Tak kurang juga bila orang kata kita ni lemah buat kerja, mulalah cakap, “hang kurang makan nasi ke ?” . Nampaknya kat Malaysia, dan amnya orang Asia memang suka makan nasi, dah jadi makanan ruji, sampai zakat pun ikut harga beras. Di Malaysia ni, macam-macam nasi dah orang buat, nasi goreng, nasi biryani,nasi minyak, nasi campur, dan yang paling syok ialah Nasi Lemak, hahaha. Sekarang ni pulak, orang melayu suka layan Nasi Arab, dah jadi trend sekarang orang melayu bedal Nasi Arab kat bumi Malaya ini. Kalau ada orang kata dia tak makan nasi, maknannya dia ni tentu diet, ataupun memang dia ini dah jadi orang western, sampai macam tu sekali kena label dek masyarakat majmuk kita.

Tips Kevin Zahri
Kalau nak ikut kata abang otai Kevin Zahri, dia pun kalau nak sihat, makan nasi juga, 2 kali sehari juga, tapi yang penting, dia control makan nasi, kalau boleh nasi ambil satu genggam tangan je, ok yang ni ikut tangan sendiri, bukan genggam tangan orang lain, tak jadi dietnya. So aku dengar tips ni pun dari majalah Irfan Khairi juga. hahaha. 

Diet Atkins
Diet Atkins ni kiranya kita tak ambil karbohidrat, ambil banyak protein dan sayur-sayuran. Ada yang berjaya dengan diet macam ni, dulu ada satu budak ni, siap berjaya buat website, badan dia kurus, tak makan nasi katanya. Tapi aku pelik, budak tu dah tak nampak muka. Aku ingat lagi, budak sekolah menengah je, hahaha, tapi gaya dia paling cool sekali. Tapi bak kata pakai, kalau ikutkan, badan kita kena cukup 3 makro nutrien ni, karbo, protein dan lemak. Kalau tak balance ada masalah nya. Bak kata wife aku Ainul Mustafa, kalau kita terlebih protein, boleh rosak buah pinggang kerana memproses protein terlampau banyak. Kalau dah rosak buah pinggang, macam-macam penyakit boleh terjadi. hoo. So permakanan kita bialah seimbang.

Makan Nasi Jadi Pendek ?
Hahaha, aku pernah dengar juga satu kajian khusus pasal permakanan orang Asia dan Eropah, katanya orang Eropah ni semuanya tinggi-tinggi, mungkin sebab baka dan sebagainya. Tapi dalam satu kajian yang dibuat, sebenarnya faktor permakanan amat penting untuk tumbesaran kanak-kanak di dunia ini. Orang Eropah memang kita tahu suka makan roti sebagai makanan utama. Orang Asia katanya pendek sebab makan nasi. Tapi bila ada orang Asia yang tukar kepada makan roti, memang ada yang berjaya tinggi macam orang Eropah !!! Kuasa diet seseorang dapat membantu perkembangan dan tumbesaran kanak-kanak di dunia ini.

Beras yang lebih sihat
Tak kurang juga sekarang ni, ramai yang dah bertukar kepada beras yang lebih sihat, macam macam iklan kat Malaysia ni yang tunjukkan kelebihan beras yang sihat dari beras biasa. hahah, yang ni macam biasa, harganya lebih mahal ok ? Jadi beras pilihan rakyat Malaysia yang kurang berduit ini, beli beras biasa je. Katanya juga, beras sihat ni rasanya tak sedap, hmmm, tak tahulah nak cakap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.