DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Leucine Penting Untuk Penurunan Berat Badan

Leucine Penting Untuk Penurunan Berat Badan

Mungkin orang yang tak berapa biasa akan pelik dengar perkataan Leucine ni. Tapi bagi orang yang betul-betul serius, mereka tahu fungsi Leucine ini. Memang pakar bina badan sarankan leucine untuk penurunan berat badan. Tapi macam biasalah, apa itu Leucine ?  jom kita sambung baca lagi di bawah

APA ITU LEUCINE ?

Ia adalah asid amino dan anggota keluarga bercabang dirantai asid amino yang juga termasuk isoleucine, dan valine. Badan menggunakan asid amino untuk membuat protein. Walau bagaimanapun penyelidikan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa leucine boleh memainkan peranan khas dalam penurunan berat badan.

Itu kerana sekali diserap dari makanan protein yang anda makan, leucine bergerak langsung kepada tisu otot di mana ia bertindak sebagai isyarat untuk sintesis protein. Ini peningkatan dalam sintesis protein berfungsi untuk mengimbangi peningkatan dalam pecahan protein yang secara semulajadi berlaku akibat sekatan kalori atau berdiet.

BAGAIMANA LEUCINE BERFUNGSI ?

Leucine membantu badan anda mengekalkan jisim otot semasa anda mengurangkan berat badan dari  lemak. Berpegang kepada jisim otot anda semasa anda kehilangan berat badan juga membantu melindungi anda daripada penurunan dalam kadar metabolik yang biasanya berlaku dengan kebanyakan makanan. Dan mengekalkan kadar metabolik anda daripada menjatuhkan boleh membantu anda memecahkan kitaran diet kekal.

BERAPA BANYAK KENA AMBIL ?

Menurut pakar, berapa banyak kena ambil menjadi pendebatan. Dalam satu kajian, pengambilan Leucine dalam 2.5 gram sudah cukup untuk membantu sintesis protein. Dalam kajian pula, ada yang mencadangkan pengambilan Leucine dalam 8 gram sehari, dimana 2.5 gram diperuntukkan untuk setiap hidangan dalam satu hari

Leave a Reply

%d bloggers like this: