DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Linoleic Acid

Linoleic Acid

LINOLEIC ACID

Asid linoleat adalah asid lemak omega-6 tak tepu. Ia berfungsi sebagai substrat untuk sintesis hormon tempatan, seperti prostaglandin, yang bertanggungjawab untuk banyak proses biokimia. Makan makanan yang tinggi asam linoleat, tetapi menjaga keseimbangan yang tepat dengan makanan omega-3, dapat membantu meningkatkan kesihatan kardiovaskular, fungsi otak, imuniti, kesihatan kulit dan kekuatan tulang. Asid ini terdapat dalam minyak sayuran seperti bunga matahari dan minyak safflower.

Mudah mengambil terlalu banyak asid linoleik kerana minyak ini biasanya digunakan untuk membuat makanan yang diproses, yang sering dimakan di masyarakat Barat. Walau bagaimanapun, apabila asid linoleat dan omega-6 lain dikonsumsi bersamaan dengan asid lemak omega-3, makanan ini mempunyai manfaat kesihatan.

1. Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan asid linoleat dapat membantu menurunkan kolesterol LDL, meningkatkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular secara keseluruhan.

Pada tahun 2009, American Heart Association menerbitkan nasihat yang mengesyorkan bahawa sekurang-kurangnya 5 peratus hingga 10 peratus tenaga dari asid lemak omega-6, terutamanya asid linoleik, mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, menyimpulkan bahawa mengurangkan tahap pengambilan kemungkinan akan meningkatkan risiko. Para penyelidik berpendapat bahawa ini berlaku apabila terdapat keseimbangan asid lemak omega-3 dan omega-6 yang betul, dengan nisbah 1: 1.

Pada tahun 2014, penyelidik di University of Minnesota School of Public Health melakukan analisis kajian kohort dengan lebih dari 310,000 subjek. Mereka meneliti kajian dan mendapati bahawa asid linoleik diet dalam kategori tertinggi berkaitan dengan risiko penyakit jantung koronari 15 peratus lebih rendah berbanding kategori terendah. Menggantikan 5 peratus tenaga dari asid lemak jenuh dengan asid linoleat dikaitkan dengan pengurangan 9 peratus dalam kejadian penyakit jantung koronari dan risiko kematian 13% lebih rendah akibat penyakit koronari.

2. Menggalakkan Fungsi Otak yang Sihat

Terdapat bukti yang signifikan bahawa asid linoleat memainkan peranan penting dalam membran sel kita, yang mempengaruhi fungsi otak yang sihat. Para penyelidik mendapati bahawa kepekatan asid linoleat yang tidak diuji otak meningkat berikutan kecederaan otak, yang menunjukkan bahawa asid linoleik atau metabolitnya mungkin terlibat dalam tindak balas semula jadi terhadap kecederaan yang melibatkan otak. Kajian haiwan menunjukkan bahawa asid ini mungkin terlibat dalam transmisi saraf dan mengambil bahagian dalam tindak balas terhadap kecederaan otak iskemia, seperti strok.

Kajian juga menunjukkan bahawa gangguan mood berkorelasi dengan kepekatan asid linoleik yang sangat rendah. Satu kajian mendapati bahawa terdapat sedikit penurunan asid linoleat di kawasan pengambilan keputusan otak pada subjek bunuh diri yang tertekan atau bipolar, dan kepekatan asid ini sangat rendah terdapat dalam platelet subjek dengan percubaan bunuh diri.

3. Menyokong Kesihatan Kulit dan Rambut

Kekurangan asid linoleat boleh menyebabkan kulit bersisik dan gatal, yang telah ditunjukkan dalam kajian haiwan. Asid linoleat mempunyai peranan langsung dalam menjaga kebolehtelapan air pada kulit, sehingga meningkatkan penghidratan kulit. Ia juga membantu memodulasi penutupan luka kulit, dan mengurangkan radang kulit dan jerawat. Selain itu, metabolit utama asid linoleat mempunyai sifat anti-proliferatif, yang bermaksud dapat membantu mencegah penyebaran sel-sel ganas ke tisu sekitarnya.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa menggunakan minyak yang tinggi asam linoleat, seperti minyak safflower dan argan, pada rambut anda dapat membantu mendorong pertumbuhan rambut dan dapat berfungsi sebagai rawatan semula jadi untuk menipiskan rambut. Asid linoleat adalah pendahulu asid arakidonat, asid lemak omega-6 yang mendorong ekspresi beberapa faktor yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan rambut.

4. Meningkatkan Kesihatan Reproduksi

Kesihatan pembiakan yang terganggu adalah gejala kekurangan asid linoleat. Kerana asid linoleat mengandungi komponen penting dari semua membran sel, ia dapat mempengaruhi proses pembiakan dan mengubah pengeluaran prostaglandin. Selain itu, sistem pembiakan memerlukan kandungan asid lemak tak jenuh ganda tinggi untuk membran plasma dengan kelancaran yang penting semasa persenyawaan.

Satu kajian haiwan yang diterbitkan dalam Advanced Pharmaceutical Bulletin mendapati bahawa suplemen asid linoleik mendorong aktiviti estrogenik dan meningkatkan prestasi pembiakan tikus betina dengan ovari mereka dikeluarkan. Para penyelidik menyimpulkan bahawa hasil ini menunjukkan peranan asid yang berpotensi bermanfaat dalam rawatan gejala pascamenopause dan menopaus, termasuk kilat panas, atrofi faraj, kesihatan kardiovaskular yang berkurang dan perkembangan osteoporosis.

5. Meningkatkan Fungsi Imun

Lemak tak jenuh ganda dalam kedua-dua keluarga omega-6 dan omega-3 berguna dalam gangguan keradangan autoimun manusia. Penyelidikan yang dilakukan di University of Greenwich di Medway’s School of Chemical and Life Sciences di UK mendapati bahawa asid lemak omega-6 membantu mencegah atau mengurangkan keparahan penyakit autoimun dengan meningkatkan fungsi imun dan mengatur reaksi imun selular.

Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku apabila anda makan keseimbangan omega-3 dan omega-6 yang sihat. Apabila anda makan makanan omega-6 dalam jumlah yang berlebihan, seperti produk yang terbuat dari minyak sayuran, ia mempunyai tindak balas pro-radang.

6. Melindungi Ketumpatan Tulang

Kajian manusia menyokong pengambilan asid lemak tak jenuh ganda yang lebih tinggi, termasuk asid lemak omega-3 dan omega-6, untuk ketumpatan mineral tulang yang lebih tinggi dan penurunan risiko patah kerapuhan. Asid lemak ini mempengaruhi metabolisme sel tulang, membantu melestarikan pembentukan rangka dan dapat membantu mengurangkan risiko osteoporosis dan patah tulang.

#makteh

Leave a Reply

%d bloggers like this: