luka bersalin czer pembedahan

LUKA BERSALIN – 8 Tanda SERIUS Luka Cesarean/Pembedahan

Luka bersalin caesarean adalah luka akibat pembedahan dan terdapat dua jenis iaitu jenis menegak dan melintang. Biasanya seboleh-boleh doktor akan memilih cara melintang kerana lebih cepat sembuh dan kurang sakit.

luka pembedahan, tempoh tersebut cukup untuk kulit bercantum kembali. Walau bagaimanapun, tempoh penyembuhan ini boleh diguna pakai selagi tidak ada sebarang jangkitan kuman pada bahagian pembedahan. Umumnya, semua jenis luka boleh sembuh sepenuhnya dalam masa 42 hari iaitu 6 minggu.

luka pembedahan melibatkan banyak lapisan. Lapisan dalam rahim itu sendiri, lapisan pada selaput kemudian baru kulit. Hal ini menyebabkan tempoh penyembuhan sepenuhnya luka tersebut adalah 6 minggu

Sekiranya inginkan luka cepat sembuh, pengambilan makanan seimbang penting. Pastikan tubuh cukup vitamin terutama vitamin C kerana dapat mempercepatkan proses penyembuhan. Selepas bersalin digalakkan mengambil multivitamin. Makan sayur dan buah-buah banyak kerana kandungan seratnya boleh mengurangkan sembelit. Akan tetapi sekiranya sudah lebih 14 hari namun luka masih tidak sembuh, jumpalah doktor segera kerana takut ada jangkitan

TANDA AMARAN SERIUS SELEPAS LUKA BERSALIN

  1. Demam berterusan.
  2. Sakit pada tempat luka
  3. Pendarahan yang banyak, berterusan dan berketul dari faraj
  4. Keluar nanah dari tempat luka
  5. Tanda kemerahan pada sekitar luka
  6. Keluar air jernih dari tempat luka
  7. Tempat luka nampak berlubang atau bengkak
  8. Benang jahitan keluar dari luka atau terbuka

BERSALIN CZER JAHITAN TERBUKA

Siapa cakap bersalin czer ni senang je.. mudah je.

Ainul sendiri pernah bersalin czer & normal. Terus terang cakap bersalin czer paling berisiko, paling leceh nak jaga dan bertahun tahun kalau tak jaga elok elok still terasa sakit.

Masa bersalinkan Arreessa belum kenal Shaklee. Seminggu selepas czer nak bangun duduk pun menderita. bersin batuk lagi la.

ini baru aak 1st tau. perut tu kira fresh lagi kena potong.. Jadi bayangkan kalau orang yang 3-4kali kena czer.. atau bersalin anak yang ke 5-6 walaupun sebelum itu normal.

Usia kita makin meningkat, rahim pun makin tua.. asyik bekerja je non stop. kita tak bantu pun rahim aset utama wanita ni kembali hot, sihat, vogue.

Luaran je ke nak makan colagen, tepek makeup 10 inci.. rahim yang ada 1 ni je pun nak jugak tau.

Tapi bukan la suruh telan make up mac pulak..huhuhu

cara mudah… masa dalam pantang sila makan vitamin yang 1st class berkualiti tinggi, ada klinikal test, ada landmark study.

tengok akak ni bersalin czer anak no 6 .. hari ke 2 boleh bangun sendiri.. luka cepat sembuh. jangan tak tahu ada orang czer 40hari berpantang pun luka masih tak ok..

sebab itu pemakanan yang terbaik , lengkap dengan nutrisi penting ketika berpantang. Takde la berpantang muka sembab, pucat macam hantu kak limah.

penat tau berpantang ni.. baby selalu akan bangun 2jam sekali untuk menyusu. sebab itu mak mak dalam pantang banyak yang meroyan. sebab stress, zat nutrisi tak cukup. paksa badan bekerja…

takde budget budget dalam set berpantang. kalau kita boleh kumpul duit nak bersalin dekat private yang berpuluh ribu maka kita pun boleh kumpul duit untuk full set berpantang ni.

Harga tak sampai RM1k pun sebab kalau beli full set ni terus layak jadi ahli. dapat free membership

Dalam set berpantang WAJIB ada vivix kalau nak cepat luka sembuh, badan cergas, mantop, sexy semula..

kalau konsistent makan set ni seminggu berpantang pun dah boleh dapat berat sebelum bersalin.. kalau tak caya kena la try dulu

Sementara promosi vivix ni, cepat lerr beli set ni. dapat harga superrr murah uolss.

Pelaburan bukan sekadar nak cepat kaya tapi paling penting melaburlah pada kesihatan.. duit berkepuk kepuk tapi tak sihat alangkah ruginya..

EPISIOTOMI

Episiotomi adalah teknik memotong sedikit kemaluan dibahagian “Perineum” yang terletak antaravagina dan anus.

Tujuannya untuk memudahkan kepala bayi keluar dari vagina.

Lazimnya luka episiotomi atau luka jahitan bersalin akan mengambil masa 2 hingga 4 minggu untuk sembuh.

Benang surgeri untuk jahitan yang digunakan adalah dari jenis ‘Absorbable Suture‘ yang boleh terurai sendiri tanpa perlu dibuka setelah luka jahitan sembuh.

Sesetengah ibu mengaku telah mencuci sendiri lukanya dengan menggunakan “Dettol”.

Tetapi mungkin sama ada cecair antiseptik itu tidak serasi atau mungkin ia tidak dilarutkan terlebih dahulu sebelum diguna dan ia boleh menghakis benang jahitan.

sumber: yourfabulousmama

luka episiotomi

9 LANGKAH ELAK GUNTINGAN EPISIOTOMI

  1. Cuci tangan anda dengan sempurna. Pastikan kuku sentiasa pendek.
  2. Kedudukan yang sesuai untuk melakukan urutan ini ialah bersandar pada bantal di atas katil atau sofa dengan lutut dibengkokkan ataupun duduk di tandas. Dapatkan kedudukan yang selesa dan pastikan lokasi urutan adalah selamat dan tiada gangguan.
  3. Sapukan jari dengan minyak pilihan anda.
  4. Masukkan satu jari ke dalam dinding faraj iaitu lebih kurang 1 hingga 1.5 inci ke dalam faraj.
  5. Pastikan empat jari lagi jari di bahagian punggung.
  6. Tekankan ke bawah iaitu ke arah dubur dan ke sisi sehingga mengalami sedikit rasa regangan.
  7. Tetapkan keadaan tersebut selama satu hingga dua minit.
  8. Gerakkan kesemua jari mengikut bentuk U dan lakukannya berulang kali. Urut selama mana yang anda mahu atau sekurang-kurangnya lima minit setiap kali.
  9. Selepas selesai melakukan urutan, buat kemutan pada bahagian faraj. Ia dilakukan sama seperti anda hendak menahan kencing atau menahan angin keluar. Tahan selama 10 saat dan lepaskan 10 saat. Ulang semula sehingga 10 kali.

sumber: majalah pa&ma

kanser rahim

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol.

Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis.

Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC

(Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

bersalin czer

luka cepat sembuh

vivix untuk berpantang

pengalaman heaven berpantang dengan vivix shaklee batu meroyan mengecut

susu badan banyak vivix shaklee

susu badan banyak milk booster vivix shaklee

luka pembedahan sembuh berpantang dengan vivix shaklee

vivix shaklee elak bentan masa pantang

SET BERPANTANG BERSALIN SHAKLEE

Dapat full Set Berpantang dan dengan setiap pembelian full set ini anda akan layak mendapat FREE MEMBERSHIP ( RM69), FREE POSTAGE ( RM10) dan dapat cash back RM30++ untuk masalah luka bersalin czer jahitan terbuka.

set berpantang bersalin shaklee platinum

  1. Vita-Lea Iron Formula – multivitamin dan multimineral lengkap dengan zat besi. Penting buat ibu-ibu yang banyak kehilangan darah ketika proses melahirkan bayi!
  2. Sustained Release Vita-C Plus (500mg) – sumber vitamin C untuk bantu penyerapan optimum zat besi, sumber kolagen dan antibodi bagi ibu. Bantu ibu berpantang bermaya, kulit cantik
  3. B-Complex – 8 kumpulan B yang lengkap dengan Asid Folik, beri tenaga dan penenang saraf. ianya juga bagus untuk elak meroyan
  4. OsteMatrix – sumber kalsium-magnesium dan vitamin D yang lengkap buat ibu menyusu, mengurangkan rasa sakit badan, sakit pinggang, serta melawaskan penghadaman. Terbaik untuk elak sembelit ketika berpantang
  5. Energizing Soy Protein – sumber protein yang penting untuk baik pulih sel yang rosak ketika proses melahirkan, memberi tenaga berpanjangan, serta menggalakkan penghasilan susu (milk booster).
  6. Alfalfa – membantu merapatkan kembali miss V , kembalikan kehangatan hubungan suami isteri selepas bersalin, elak keputihan, milk booster
  7. VIVIXmembantu mempercepatkan luka czer atau luka bersalin normal cepat sembuh. vivix membantu baiki terus dari sel. sel sel yang rosak akibat proses kelahiran akan diantu dipulihkan segera

BAGAIMANA MAHU MEMBELI VITAMIN SET BERPANTANG LUKA BERSALIN SHAKLEE ?

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan masalah bersalin czer jahitan terbuka, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

cara bersihkan dinding

ATAU

ulser mulut sembuh dengan shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.

Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.