LUKA KENCING MANIS – Dari Luka Kecil Menjadi Parah

LUKA KENCING MANIS – Dari Luka Kecil Menjadi Parah

Masalah kaki bernanah atau berulat adalah amat biasa terjadi di kalangan pesakit kencing manis. Walaupun luka yang sedikit, pesakit kencing manis perlu berhati hati ini kerana luka yang kecil boleh menjadi besar, bernanh dan berulat jika tidak mendapatkan rawatan awal.

Kenapa luka kencing manis lambat sembuh?

ia ada kaitannya dengan kandungan gula di dalam darah. Kandungan utama dalam plasma darah adalah air. Manakala gula amnya bersifat menarik air. Dengan adanya kandungan gula yang tinggi, ia akan menarik air yang ada pada plasma darah dan menyebabkan darah mengental atau cepat beku. Jadi pesakit diabetes akan menderita luka lebih lambat sembuh berbanding orang normal.

Selain itu, gula juga penyumbang utama kepada ereksi pada kulit. Bakteria lebih suka dan cepat merebak dalam keadaan yang lembap. Sebab itu, Dr Mahyuddin (Doktor Pakar Bedah Ortopedik) di dalam artikelnya Kencing Manis dan Kaki Bernanah menyarankan agar pesakit diabetes mengawal ketat kandungan gula di dalam pemakanan seharian di samping memastikan 5 langkah awal bagi mengelak luka berlaku, antaranya;

  1. Elak tapak kaki dari terlalu kering. Boleh sapukan baby oil atau olive oil bagi mengelak dari kaki merekah dan senang terluka.
  2. Kaki perlu dilap sebelum dan selepas keluar dari tandas kerana fungus lebih cepat berjangkit terutama di celah-celah jari.
  3. Pesakit perlu memeriksa stoking selalu dari adanya batu kecil atau objek tajam.
  4. Sentiasa memakai kasut yang bersesuian semasa berjalan. Elakkan selipar atau sandal yang mendedahkan jari kerana ia menyebabkan kaki mudah luka.
  5. Sentiasa memeriksa kaki sebelum tidur dengan menggunakan cermin bagi kawasan yang sukar dilihat.

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU LUKA KENCING MANIS

Bila bacaan gula dalam darah terlalu tinggi, arteri akan menjadi keras dan menyebabkan salur darah menyempit. Salur darah yang sempit akan menghalang zat dan nutrisi yang penting untuk penyembuhan luka, untuk pergi ke arah tempat yang luka untuk merawat luka. Bila nutrisi di bahagian luka berkurang, sel darah putih pun jadi tak banyak kat kawasan luka.

Sel darah putih bertindak untuk melawan jangkitan kuman. Bila sel darah putih tak efektif, susah lah luka nak sembuh. Vivix mengandungi resveratorol, iaitu sejenis bahan yang berperanan untuk membantu mengawal bacaan gula dalam darah dengan cara memperbaiki sensitivity insulin supaya insulin akan buat kerja tukar gula jadi tenaga- bukan biarkan gula begitu sahaja. Vivix juga membantu menghasilkan semula tisu yang sihat dan memperbaiki sistem saraf yang rosak yang mengganggu pengaliran darah untuk merawat luka.

Luka teruk kencing Manis sembuh dalam Masa 7 Hari . Perlu diingatkan vivix adalah makanan sihat. Tumbuhan terpilih yang membantu sel sel aktif  dan sihat. Bila sel kita sihat, tisu badan kita akan aktif dan terbina dengan cepat. Oleh sebab itu luka cepat sembuh. Luka lambat sembuh bila kita kurang makan makanan yang sihat, cukup makan tetapi makanan itu belum lengkap nutrisi yang badan kita perlukan untuk proses penyembuhan.

Jom bantu keluarga tersayang yang menderita akibat kencing manis supaya mereka juga dapat tersenyum bahagia, kembali sihat. Jangan tunggu luka yang kecil menjadi besar sampai bernanah, berulat pulak. Nak tunggu sampai dah kena potong baru nak cari penawar?

luka kencing manis kesan makan vivix

luka kencing manis

luka kencing manis makin elok minum vivix shaklee

luka kencing manis cepat sembuh

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

jadi ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
www.wasap.my/60133612717

8 thoughts on “LUKA KENCING MANIS – Dari Luka Kecil Menjadi Parah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat
Powered by