DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

3 Makanan Penyumbang Strok

3 Makanan Penyumbang Strok

“A stroke happens when blood flow to a part of the brain stops. A stroke is sometimes called a “brain attack.” Jadi kena tahu makanan penyumbang strok supaya kurangkan risiko kena serangan tiba-tiba. Bahaya juga tuh. Kalau risau sangat jawabnya kena makan vitamin. Tapi takpa, kita cerita pasal makanan je hari nih.

3 Makanan Penyumbang Strok

1. Donut, Muffin, Keropok

Muffins, donat, kerepek, keropok  tinggi lemak trans. Sebenarnya, lemak trans itu sendiri mampu mengakibatkan kerosakan terhadap lapisan dalam salur darah. Bayangkan lemak trans seakan peluru berpandu yang menyerang kubu pertahanan badan atau sel-sel lapisan dalam salur darah manusia. Lemak adalah berbahaya kerana arteri-blockers, meningkatkan kepekatan lipid dan kolesterol tidak baik dalam darah dan menurunkan kolesterol baik.

Kajian di University of North Carolina mendapati bahawa wanita yang makan 7 gram lemak trans setiap hari – kira-kira jumlah yang dalam dua donat atau setengah hidangan kentang goreng – mempunyai 30 peratus lebih banyak strok (jenis iskemia, yang disebabkan oleh disekat aliran darah ke otak) berbanding wanita yang makan hanya 1 gram sehari. Satu lagi kajian baru-baru ini, juga di kalangan wanita, didapati bahawa lemak trans menigkatkan keradangan dan meninggikan protein C-reaktif, yang telah dikaitkan dengan peningkatan risiko diabetes, penyakit jantung, dan stroke.

2. Daging Yang Diproses

Daging diproses merupakan penyumbang utama kepada risiko strok dengan dua cara: Proses penyediaan  penuh dengan sodium, tetapi lebih teruk lagi adalah bahan pengawet yang digunakan untuk menyimpan daging yang diproses daripada rosak. Natrium nitrat dan nitrit telah dibuktikan oleh penyelidik boleh merosakkan saluran darah, menyebabkan arteri menjadi keras dan sempit. Dan sudah tentu rosak, saluran darah terlalu sempit adalah apa yang anda tidak mahu jika kamu takut strok.

Banyak kajian telah dikaitkan daging yang diproses kepada penyakit arteri koronari (CAD); salah satu meta-analisis dalam Edaran jurnal dikira peningkatan 42 peratus dalam penyakit jantung koronari bagi orang-orang yang makan satu hidangan daging diproses sehari.

3. Diet Soda

Orang yang minum soda diet sehari boleh sehingga risiko strok mereka sebanyak 48 peratus. Satu kajian University Columbia dibentangkan pada 2011 Persidangan Stroke Antarabangsa Persatuan Strok Amerika didapati  2,500 orang umur 40 dan lebih tua dan mendapati bahawa diet harian peminum soda mempunyai 60 peratus lebih banyak strok, serangan jantung, dan penyakit arteri koronari berbanding mereka yang tidak minum soda diet .

Leave a Reply

%d bloggers like this: