DIET DIET SIHAT

Sihat Dengan Diet Yang Sihat

Manfaat Vitamin E

Manfaat Vitamin E

Salam sejahtera, adui, lama tak update, blog, padahal semalam pun terhegeh-hegeh nak update, selepas menghadiri sesi Magic Touch bersama Master Shareeza Hashim @ Kak Cerry yang penyayang, Oklah, dalam sesi kali ini, saya nak cerita sikit pasal Vitamin E, dulu ada juga cerita masa entry lepas, tapi bercampuk aduk dengan cerita kahwin sepupu saya. Oklah, kali ni nak mendalam sikit. Banyak sumber pun dari internet juga.

Larut Lemak dan Anti Oksidan
Vitamin E ini kiranya adalah dari kalangan vitamin yang larut lemak, yang terdapat dalam organ penting kita seperti jantung, testis,uterus, darah dan otot. Vitamin E selalu dikaitkan dengan Antioksida yang menghalang dari pembentukan radikal bebas oleh molekul-molekul yang tidak seimbang di dalam badan kita. Radikal bebas ini boleh menyebabkan penyakit-penyakit tertentu seperti serangan jantung dan kanser.

Manfaat Vitamin E 
Sebelum ini, saya cerita sikit manfaat Vitamin E kepada sepupu saya yang kerja askar kat laut sana, bajet baru kahwin, manalah tahu nak ambil sikit supplement . Apapun, jom kita tengok beberapa manfaat yang saya senaraikan di bawah, terima kasih sekali lagi kepada pakcik google.

Merawat dan mencegah penyakit-penyakit jantung dan saluran darah termasuk pengerasan arteri, serangan jantung, sakit dada, sakit kaki kerana arteri disekat, dan tekanan darah tinggi.
juga digunakan untuk merawat diabetes dan komplikasinya. 
Mencegah kanser, terutamanya paru-paru dan kanser mulut di kalangan perokok, kanser prostat, dan kanser pankreas.
Merawat penyakit otak dan sistem saraf termasuk penyakit Alzheimer dan demensia yang lain, penyakit Parkinson, kekejangan malam, sindrom kaki resah, dan untuk epilepsi, bersama-sama dengan ubat-ubatan lain.
Mencegah komplikasi dalam kehamilan lewat akibat tekanan darah tinggi, sindrom prahaid (PMS), sakit ketika haid, dan sindrom menopaus.
Mengurangkan kesan buruk daripada rawatan perubatan seperti dialisis dan radiasi.
meningkatkan ketahanan fizikal, meningkatkan tenaga, mengurangkan kerosakan otot selepas senaman, dan meningkatkan kekuatan otot.
Merawat penyakit katarak, asma, jangkitan pernafasan, gangguan kulit, penuaan kulit, selaran matahari, kemandulan, mati pucuk, sindrom keletihan kronik (CFS), ulser peptik.
mencegah penuaan kulit.
melindungi kulit daripada kesan bahan kimia yang digunakan untuk kanser terapi (kemoterapi).

Sumber Vitamin E
Selain itu juga anda perlu tahu mana nak dapat sumber vitamin ni dalam makanan harian, selain dari supplement Vitamin E.
benih gandum.
hati
telur
Kacang – badam, hazelnuts, dan walnut
biji bunga matahari
mayonis
Minyak zaitun,
Minyak jagung,
Minyak soya,
bayam
sawi
lobak
keledek
asparagus
keladi 
Berapa banyak Vitamin E kena ambil ?

Menurut Institut Perubatan Makanan dan Pemakanan Lembaga, Amerika Syarikat, berikut adalah disyorkan kerana pengambilan harian vitamin E:

Bayi sehingga 6 bulan – 4 mg sehari 
Bayi dari 7 ke 12 bulan – 5 mg setiap hari 
Kanak-kanak berumur 1 hingga 3 tahun – 6 mg sehari 
Kanak-kanak berumur 4 hingga 8 tahun – 7 mg sehari 
Kanak-kanak berumur 9 hingga 13 tahun – 11 mg sehari 
Mereka yang berumur 14 tahun atau lebih – 15 mg sehari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.