DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Masalah Dengkur Yang Kronik

Masalah Dengkur Yang Kronik

Masalah Dengkur Yang Kronik. Berdengkur adalah pernafasan yang bising semasa anda tidur. Ini adalah keadaan biasa yang boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, walaupun ia lebih kerap berlaku pada lelaki dan orang yang berlebihan berat badan. Berdengkur cenderung menjadi semakin teruk seiring bertambahnya usia.

Berdengkur sekali sekala biasanya bukan masalah serius. Ini sangat mengganggu pasangan tempat tidur anda. Tetapi jika anda seorang pendengkur jangka panjang, anda bukan sahaja mengganggu corak tidur mereka yang dekat dengan anda, anda juga akan merosakkan kualiti tidur anda sendiri.

Berdengkur dengan sendirinya boleh menjadi gejala masalah kesihatan seperti apnea tidur yang obstruktif. Bercakap dengan doktor anda jika anda terlalu mengantuk pada siang hari, jika anda sering berdengkur atau dengan kuat, atau jika pasangan anda menyedari bahawa anda kadang-kadang berhenti bernafas sama sekali. Anda mungkin memerlukan bantuan perubatan supaya anda (dan orang tersayang) dapat tidur nyenyak.

Punca Berdengkur

Berdengkur berlaku apabila aliran udara melalui mulut dan hidung anda tersekat. Beberapa perkara boleh mengganggu aliran udara, termasuk:

 • Saluran udara hidung tersumbat. Sebilangan orang berdengkur hanya pada musim alergi atau ketika mereka mengalami jangkitan sinus.
 • Masalah pada hidung anda seperti septum yang menyimpang (apabila dinding yang memisahkan satu lubang hidung dari yang lain berada di luar pusat) atau polip hidung juga dapat menyekat saluran udara anda.
 • Nada otot lemah di tekak dan lidah anda. Otot tekak dan lidah boleh menjadi terlalu rileks, yang memungkinkan mereka jatuh ke saluran udara anda.
 • Tisu tekak besar. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan ini. Beberapa kanak-kanak mempunyai amandel dan adenoid yang besar yang menjadikannya berdengkur.
 • Lelangit lembut panjang dan / atau uvula. Lelangit lembut yang panjang atau uvula panjang (tisu yang menggantung di bahagian belakang mulut anda) dapat menyempitkan bukaan dari hidung ke tekak anda. Semasa anda bernafas, ini menyebabkan mereka bergetar dan saling bertentangan, dan saluran udara anda menjadi tersumbat.
 • Penggunaan alkohol dan dadah. Minum alkohol atau mengambil pelonggaran otot juga boleh membuatkan otot lidah dan tekak anda terlalu santai.
 • Kedudukan tidur. Tidur di punggung boleh membuatkan anda berdengkur. Jadi boleh menggunakan bantal yang terlalu lembut atau terlalu besar.
 • Kurang tidur. Otot tekak anda mungkin terlalu banyak berehat jika anda tidak cukup tidur.

Diagnosis dan Rawatan Berdengkur

Pasangan anda mungkin orang yang memberitahu anda bahawa anda berdengkur. Doktor anda akan bertanya kepada anda mengenai gejala anda.

Doktor anda juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda dan melakukan pemeriksaan fizikal untuk mencari perkara yang boleh menyekat saluran udara anda, seperti kesesakan hidung kronik akibat rhinitis atau sinusitis, septum yang menyimpang, atau amandel yang bengkak. Mereka juga boleh memberi anda beberapa ujian:

 • Ujian pengimejan. Imbasan sinar-X, MRI, atau CT dapat mencari masalah di saluran udara anda.
 • Kajian tidur. Anda mungkin memerlukan mesin mengawasi tidur semasa anda berada di rumah atau bermalam di makmal untuk ujian yang disebut polysomnografi. Ini akan mengukur perkara seperti degupan jantung, pernafasan, dan aktiviti otak semasa anda tidur.

Rawatan untuk berdengkur termasuk:

 • Perubahan gaya hidup. Doktor anda mungkin memberitahu anda untuk menurunkan berat badan, berhenti merokok, atau berhenti minum alkohol sebelum tidur.
 • Peralatan lisan. Anda memakai alat plastik kecil di mulut semasa anda tidur. Ia menjadikan saluran udara anda terbuka dengan menggerakkan rahang atau lidah anda.
 • Pembedahan. Beberapa jenis prosedur dapat membantu berhenti berdengkur. Doktor anda mungkin mengeluarkan atau mengecilkan tisu di kerongkong anda, atau menjadikan lelangit lembut anda kaku.
 • CPAP. Mesin tekanan saluran udara positif yang berterusan menangani apnea tidur dan dapat mengurangkan berdengkur dengan meniup udara ke saluran udara semasa anda tidur.

Rawatan Rumah untuk Berhenti Berdengkur

Cubalah penyelesaian lain ini untuk tidur nyenyak.

 • Tidur di sisi anda, bukan belakang anda.
 • Angkat kepala katil anda beberapa inci.
 • Gunakan jalur elastik yang melekat pada jambatan hidung untuk melebarkan lubang hidung anda.
 • Gunakan dekongestan untuk membuka saluran udara anda. Jangan gunakannya lebih dari 3 hari tanpa berbincang dengan doktor anda.
 • Ikuti jadual tidur.

Komplikasi Berdengkur

Berdengkur sepertinya tidak mempunyai komplikasi. Tetapi apnea tidur boleh menyebabkan masalah, termasuk:

 • Kerap bangun dari tidur, walaupun anda mungkin tidak menyedarinya
 • Tidur ringan. Bangun malam berkali-kali mengganggu corak tidur biasa anda, menyebabkan anda menghabiskan lebih banyak masa dalam tidur ringan daripada tidur yang lebih nyenyak dan lebih nyenyak.
 • Terikan di hati anda. Apnea tidur obstruktif jangka panjang sering meningkatkan tekanan darah dan boleh membuat jantung anda menjadi lebih besar, dengan risiko serangan jantung dan strok yang lebih tinggi.
 • Tidur malam yang buruk. Ini membuat anda mengantuk di siang hari, boleh mengganggu kualiti hidup anda, dan boleh menyebabkan kemalangan kereta lebih mungkin.

Masalah Dengkur

Anda mungkin berfikir berdengkur sebagai kadang-kadang menjengkelkan atau memalukan, kesan sampingan daripada tidur. Tetapi sebelum anda menolak berdengkur anda sebagai apa-apa yang luar biasa, pertimbangkan ini:

Orang yang berdengkur adalah disebabkan oleh apnea tidur yang teruk mempunyai peluang 40 peratus lebih besar mati awal daripada orang biasa. Ini kerana gangguan tidur ini adalah berkaitan dengan pelbagai masalah kesihatan, penyakit jantung kepada kemurungan Pakar Perubatan Karl Doghramji, MD, pengarah perubatan pusat tidur Thomas Jefferson University dan Hospital di Philadelphia.

Masalah Kesihatan Yang Mungkin Anda Hadapi Akibar Dengkuran Yang Teruk

1. Stroke

Analisa data kesihatan dari satu kajian tidur mendapati bahawa berdengkur adalah berkaitan dengan risiko karotid aterosklerosis – penyempitan arteri di leher disebabkan oleh deposit lemak yang dikenali sebagai plak – dan hasilnya, strok. Ringkasnya, lebih kuat dan lebih lama anda berdengkur setiap malam, risiko jangka panjang anda yang lebih besar untuk strok. Lindungi diri anda dengan mendapatkan bantuan untuk berdengkur, terutamanya jika anda mengalami rasa mengantuk siang hari, jika pasangan anda berkata pernafasan anda berhenti dalam tidur anda (kedua-dua tanda-tanda apnea tidur), atau jika anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, seperti tekanan darah tinggi.

2. Penyakit jantung

“Kita tahu bahawa apnea tidur dikaitkan dengan masalah kardiovaskular, seperti tekanan darah tinggi dan penyakit arteri koronari, akhirnya membawa kepada serangan jantung mungkin,” Menurut  Dr Doghramji Pengarah Perubatan Pusat Tidur Thomas Jefferson University dan Hospital di Philadelphia. Malah, data menunjukkan bahawa orang-orang dengan apnea tidur adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai serangan maut  penyakit jantung dan serangan jantung secara tiba tiba. Rawatan untuk gangguan tidur ini adalah berkesan: Kajian klinikal juga menunjukkan bahawa merawat apnea tidur dengan tekanan saluran udara positif berterusan (CPAP) mengurangkan risiko penyakit jantung anda yang orang tanpa apnea tidur .

3. Kesihatan Mental

Dengkuran tidur boleh menjejaskan mental kesejahteraan anda, yang membawa kepada isu-isu dari sifat mudah tersinggung kekurangan tidur untuk kemurungan yang serius. Satu kajian baru-baru ini 74 pengdengkur menunjukkan bahawa mereka mengantuk pada waktu siang lebih besar peluang mereka juga mempunyai kebarangkalian kemurungan atau keresahan gejala.

 

4. Sakit kepala

Adakah anda sering bangun dengan sakit kepala? Menurut kajian 268 orang yang berada snorers biasa, penyelidik mendapati mereka sering hadapi sakit kepala pagi yang kerap dan gangguan tidur termasuk insomnia dan apnea tidur.

5. Kepuasan seksual kurang

Satu kajian ke atas 827 lelaki yang lebih tua mendapati bahawa lebih banyak dan lebih kuat mereka berdengkur, semakin besar kemungkinan mereka mempunyai kepuasan seksual yang lebih rendah. Ramai orang yang begitu terjejas oleh dengkuran mereka dan mereka tidak mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan intim dengan pasangan mereka

6. Komplikasi janin

Berdengkur semasa trimester terakhir kehamilan biasanya disebabkan oleh pertambahan berat badan. Yang lebih membimbangkan  adalah bahawa dengkuran ini juga disertai dengan peningkatan risiko untuk komplikasi janin.

Dapatkan Rawatan Jika Teruk

Rujuk pakar yang berdekatan dengan anda, jangan lupa untuk mengamalkan diet yang sihat, kuruskan badan, dan juga dapatkan rawatan dengkur terbaik.

SUMBER

Leave a Reply

%d bloggers like this: