DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

7 Manfaat Masker Madu Tomato Untuk Kulit

7 Manfaat Masker Madu Tomato Untuk Kulit

1. Membersihkan kotoran dan sel kulit mati

Masker madu dan tomato sangat baik bagi kesihatan kulit wajah anda. Kandungan Vitamin C yang terdapat dalam buah tomato dan madu dapat berperanan sebagai antioksidan yang berguna untuk membuang kotoran dan sel-sel kulit mati sehingga menjadikan kulit tampak lebih bersih dan segar.

2. Menghilangkan jerawat dan bekas jerawat

Kandungan vitamin C pada tomato dan madu ditambah dengan kandungan antibakteria pada madu mampu menghilangkan jerawat sekaligus bekas-bekas jerawat yang sangat mengganggu penampilan anda. Jadi masker madu dan tomato ini sangat disarankan bagi anda yang memiliki masalah kulit yang berjerawat.

3. Mencerahkan kulit wajah yang kusam

Kulit wajah yang kusam disebabkan sel kulit mati pada wajah dapat diatasi dengan menggunakan masker madu dan tomato. Sel-sel kulit mati akan terangkat dan kulit pun menjadi cerah dan bersinar.

4. Mengecilkan pori-pori kulit

Pori-pori wajah yang besar sangat mengganggu penampilan dan berisiko mengundang jerawat di wajah anda. Penggunaan masker madu dan tomato dipercayai mampu mengecilkan pori-pori anda sehingga mencegah munculnya jerawat.

5. Mengurangkan penghasilan minyak berlebih

Kombinasi dari dua bahan ini juga mampu menyerap kadar minyak yang berlebihan pada kulit wajah anda. Membiarkan keadaan wajah dengan penghasilan minyak berlebih dalam waktu yang lama dapat menyebabkan masalah wajah yang lain seperti wajah kusam dan jerawat.

6. Menghilangkan bintik hitam

Madu dipercaya mampu menghilangkan bintik hitam di wajah anda. Beberapa kandungan zat yang terdapat dari tomato pun akan melengkapi khasiat madu ini.

7. Melindungi kulit dari serangan sinaran UV.

Tomato dapat digunakan sebagai pelindung cahaya semulajadi. Kandungan lycopene yang terdapat dalam buah tomato berperanan sebagai antioksidan yang melindungi kulit dari sinaran UV. Madu juga memiliki kandungan zat yang berperanan sebagai antioksidan. Jadi menggunakan masker madu dan tomato ini akan saling melengkapi manfaat yang ada dan tentunya sangat baik bagi kesihatan kulit anda.

sumber : azistarstore

Leave a Reply

%d bloggers like this: