MATA – Atasi Masalah Silau, Rabun, Kabur, Cantik Tanpa Spek Mata

masalah silau mata berair

Apakah itu rabun silau mata ? Rabun silau atau astigmatisma adalah masalah gangguan penglihatan yang disebabkan oleh kelengkungan kornea atau kelengkungan kanta yang tidak sekata.
Keadaan ini akan mengakibatkan penglihatan kabur pada sebarang jarak. Rabun silau boleh dialami pada sebarang peringkat umur.

Selalu terjadi semasa lahir dan kadang-kadang terjadi selepas kecederaan atau pembedahan pada organ penglihatan kita. Hampir semua orang mengalami rabun silau tetapi pada tahap keterukan yang berbeza. Rabun silau selalunya datang bersama – sama rabun jauh dan rabun dekat.

PUNCA SEBENAR ?

Punca sebenar rabun silau masih tidak diketahui. Yang normal adalah berbentuk sferikal di mana kelengkungan kornea adalah sama pada semua kedudukan. Apabila cahaya memasuki, ia akan terfokus sebagai satu titik diatas retina dan objek akan kelihatan jelas. Manakala bentuk retina bagi penghidap rabun silau adalah bujur seperti bola ragbi atau belakang sudu.

Keadaan ini menyebabkan cahaya yang memasukinya akan terfokus pada banyak tempat atau dengan kata lain organ kita tidak berupaya untuk memfokus sebagai titik diatas retina. Ini akan mengakibatkan hanya sebahagian objek sahaja akan kelihatan jelas. Oleh itu objek kelihatan kabur dan terherot pada sebarang jarak.

Penglihatan boleh menjadi kabur apabila terdapat halangan cahaya dari hadapan kornea untuk sampai kebelakang retina. Gangguan pada saraf optik yang berfungsi untuk menghantar maklumat penglihatan ke otak juga antara punca kabur penglihatan. Sebarang perubahan pada tahap penglihatan boleh dirawat dengan mudah dengan menggunakan cermin mata, tetapi untuk kes-kes yang lebih rumit pemeriksaan mata yang rapi diperlukan untuk menentukan puncanya.

mata kabur

GEJALA PENGHILATAN KABUR

Dalam beberapa situasi, gejala kabur penglihatan memerlukan perhatian segera, antaranya

  • mereka yang mengalami kabur penglihatan secara tiba-tiba.
  • mereka yang mengalami kebutaan separa atau sepenuhnya pada sebelah atau kedua-dua mata, walaupun sementara.
  • mereka yang mengalami penglihatan berganda, walaupun sementara.
  • mereka yang merasa seolah-olah pandangannya terlindung oleh sesuatu atau seperti melihat tabir menutup dari bahagian tepi.
  • mereka yang melihat lingkaran disekeliling cahaya(halo) atau melihat suatu kawasan yang herotberot secara tiba-tiba.
  • Orang yang mengalami sakit mata, terutamanya jika mata mereka merah, mata merah yang sakit adalah suatu kecemasan.

BELAJAR REHATKAN MATA

Langkah ni sebenarnya mudah sahaja. Yang perlu buat :

  1. Tidur secukupnya.
  2. Rehatkan apabila terlalu lama melihat skrin telefon bimbit, komputer dsb atau terlalu lama membaca. Rehat sekurang-kurangnya 10 minit setiap 50 minit.
  3. Ingat, jika kita inginkan mata dan penglihatan yang sihat dan baik, amalkan rutin ini. In Sha Allah dengan keizinan-Nya, akan membantu penglihatan kita.

makanan untuk mata

FUNGSI RESVERATROL UNTUK PENGLIHATAN TERBAIK

Resveratrol membantu meningkatkan kesihatan otak dan mata dengan mekanisme meningkatkan aliran darah ke mata dan otak sehingga kesihatan otak terjaga dan mata dapat berfungsi dengan optimal. Kesan antioksidan pada resveratrol juga mampu mencegah terjadinya kerosakan mata seperti katarak akibat sinar UV dan radikal bebas.

Penelitian yang dilakukan oleh para ilmuan yang dipimpin Rajendra Apte, MD, menunjukkan bahawa resveratrol memiliki fungsi perlindungan dan pelancaran aliran darah ke mata melalui suatu jalur unik yang disebut jalur eukaryotic elongation factor-2 kinase (eEF2).

Penelitian yang dilakukan oleh para ilmuwan di Brain, Performance and Nutrition Research Centre di Nirthumbria University menunjukkan resveraterol memiliki kemampuan melewati blood-brain barrier untuk dapat melindungi otak dan sistem saraf dan memberikan kesan signifikan dalam meningkatkan aliran darah ke otak dengan dos yang diambil peserta penelitian sebanyak 250-500mg per hari.

VIVIX : 10 KALI LEBIH HEBAT DARI RESVERATROL BIASA DI PASARAN

Vivix mengandungi resveratrol,  terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL! Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis.

Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah. Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

mata kabur

TESTIMONIAL – SILAU MENURUN SETELAH AMALKAN VIVIX SHAKLEE TERBAIK

Silau mata Jiha tinggi hingga perlu contact lense khas. Bermula dengan masalah rabun, dah la power tinggi. Ditambah dengan silau pula. Selama ini memang semakin menaik ataupun tak turun-turun silau mata Jiha ni. Mata pun sangat sensitif. Ada masa yang tiba-tiba sahaja sebelah mata keluar air, kelam, tak nampak. Paling cemas kalau masa memandu. Dulu kerja berulang alik dari KL ke Sepang.

Tu kalau cuaca biasa, kalau cuaca panas lagi lah hai, rasa macam nak tertutup macam ada pemberat. Tapi tu dulu, Jiha perasan sekarang dalam setahun nak kena macam tu pun payah. Memang Jiha amalkan Vivix dan vitamin Shaklee yang lain untuk kesihatan. Tak sangka pula bila buat pemeriksaan mata, bacaan silau menurun. Teruja sangat sebab selama ni tak pernah turun malah asek menaik aje. Jiha akan teruskan pengambilan Vivix dengan lebih konsisten. Harap silau mata akan menurun lagi dan power mata akan menurun juga. Terima Kasih Shaklee.

silau mata hilang dengan vivix shaklee

BAGAIMANA NAK BELI VIVIX UNTUK MATA DENGAN PANTAS DAN MUDAH ?

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

cara nak kurangkan darah tinggi

ATAU

ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

sumber: hafizamri, myhealth, ainsofiya, transresveratrol

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu