Mati pucuk petanda mati awal. Cegah Sebelum Terlambat

Mati pucuk petanda mati awal. Cegah Sebelum Terlambat

Bagi lelaki, kejantanannya akan tercabar dan keegoannya menebal apabila berbincang mengenai Disfungsi Erektil (ED) atau mati pucuk, lantas pelbagai perkara bersarang di minda.

Topik ini dianggap pantang dibincangkan kepada umum, walhal mati pucuk umumnya antara masalah kesihatan seks lelaki yang perlu segera dirawat.

 

 

Kajian bebas oleh Pfizer ‘Mengenai Disfungsi Erektil’ mendapati seorang daripada lima lelaki di Malaysia mengalami masalah mati pucuk dan semakin ketara dalam kalangan berusia lebih muda.

Mengejutnya, kajian mendapati kira-kira 30 peratus golongan muda diramalkan mengalami mati pucuk belum lagi didiagnos oleh pakar sakit tuan.

Semuanya kerana gara-gara gaya hidup di bandar yang mementingkan kerjaya terutama membabitkan gajet berteknologi, komputer, kurang bersenam, pengambilan alkohol, merokok dan suka mengambil makanan secara berlebihan.

Pakar Runding Urologi Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Prof Dr George Lee Eng Geap, berkata peningkatan golongan muda itu antaranya lain berpunca daripada amalan gaya hidup kurang sihat seperti mengabaikan penjagaan kesihatan.

Katanya, akibatnya ia mempengaruhi fungsi seks, mati pucuk dan seharusnya memerlukan perhatian dan rawatan.

“Walaupun ramai yang melihat mati pucuk sebagai masalah kesihatan seks semata-mata.

“Mati pucuk sering dikaitkan dengan penyakit lain berlaku secara serentak termasuk penyakit kardiovaskular, hipertensi, diabetes, simptom saluran kencing lebih rendah (LUTS) dan kemurungan, yang kebanyakan mempunyai beberapa faktor risiko vaskular yang sama.

“Kajian membuktikan mati pucuk ialah petanda penting kematian awal kerana penghidap penyakit ini mempunyai risiko kematian awal sebanyak 70 peratus lebih tinggi.

“Sebab itu lelaki perlu tampil mendapatkan diagnosis dan rawatan awal,” katanya yang menjadi ahli panel dalam kempen “H4RD TALK: In Bed with Dr Jason Leong” (Bicara Ketegangan: Di atas Katil bersama Dr Jason Leong), baru-baru ini.

Dr George Lee berkata, lelaki muda hari ini perlu memahami mati pucuk fenomena biasa dan bukan sebahagian daripada proses penuaan semula jadi hingga menimbulkan kerisauan mereka yang tinggal di bandar.

“Walaupun mati pucuk meningkat seiring usia, ia boleh dirawat dengan ubat-ubatan atau dengan menukar gaya hidup mereka yang lebih sihat.

sumber

 

Sila berjumpa Doktor Jika Anda ada masalah ini

 

VITAMIN KHAS UNTUK LELAKI PERKASA , TAHAN LAMA

Penyakit atau masalah kesihatan lelaki yg biasa adalah:

* letih dan kurang tenaga zahir dan lemah tenaga batin(ED).

* penyakit 3 serangkai terutama risiko serangan jantung di awal usia

* prostat menyerang bila melangkaui 40an

*kanser usus jga bila umur 50an ke atas

Jika anda sygkn org lelaki di sekeliling anda pasti mereka mgamalkn items di atas ya.

1) Omega 3 baik utk saluran darah yg sihat dan mcegah inflamasi.Baik utk cegah gout dan darah tinggi jga improve blood circulation..jga baik utk sakit sendi dan lutut.

2) Zinc..mineral utk lelaki sejati..kebanyakn zinc tletak d prostate lelaki..ia akn mcergaskn hormon dan enzyme mjadikn lelaki lebih sensitif thadap pasangan.Ia mjadikn sperma lbh baik dari sudut kuantiti dan kualiti.

3) CoQ trol..ada vitamin Cq10 makanan enjin sel kite..jantung dan organ penting mjadi lebih efisien dan produktif mgeluarkn tenaga terutama yg selalu komplain lesu dan kurang upaya.

Ayahanda amalkn sume pdt shaklee di smping yg 3 ni..dose ayahanda Omega 5 bj 2x sehari,zinc 2-3bj 2x dan coq troll 2bj.

Jika anda sygkn ayah, abg atau suami anda beri hadiah pd mereka.

Pastikn depa telan utk seminggu wpun tpaksa kena suap lps tu depa akn minta sendiri sbb power depa dah lain macam.(mcm turbo)

Tak percaya cuba le ya.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.