DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Mengapa Perlu Detox ?

Mengapa Perlu Detox ?

Kebanyakan kita menyedari risiko kesihatan obesiti di bahagian abdomen, atau lemak perut, juga dikenali sebagai lemak visceral. Mengapa perlu detox setiap hari ? Kita tahu bahawa adalah berbahaya kerana ia boleh menyebabkan radang. Apa yang berlaku seterusnya adalah lebih teruk lagi!

Kita mula menyimpan lemak dalam otot, hati dan pankreas. Apabila kita menyimpan lemak dalam tisu boleh menyebabkan halangan insulin (insulin resistance), sindrom metabolik, diabetes type 2 dan penyakit jantung.

Penyelesaian mudah untuk masalah obesiti ialah mengamalkan diet sihat dan senaman. Tetapi anda juga mungkin perlu memeriksa sinki, jenis pembersih, penyegar udara, dan detergen dobi yang digunakan di sekeliling anda.

Sesuatu yang anda mungkin tidak pernah mendengar tentang adalah bahawa bahan kimia tertentu dalam bekalan makanan kita dan persekitaran kita, seperti racun perosak, racun herba, dan petrokimia tertentu daripada pencemaran udara dan air, pembersih rumah, kosmetik, dll. boleh bertindak balas dengan tubuh anda dan membuat badan anda menyimpan lemak berlebihan di abdomen. Bahan kimia ini dikenali sebagai xenoestrogens.

Xenoestrogens adalah bahan kimia yang kita tak boleh elak dalam dunia moden sekarang. Ia mempunyai kesan estrogen di dalam badan anda. Pendedahan berlebihan ini boleh menyebabkan gangguan keseimbangan hormon untuk kedua-dua lelaki dan wanita.

Jika kita terdedah setiap hari pada unsur estrogen ini, ia boleh merangsang badan anda untuk menyimpan lemak perut, bersama-sama dengan masalah-masalah lain (termasuk risiko kanser dalam jangka masa panjang).

Leave a Reply

%d bloggers like this: