MENOPAUSE – Wanita Berisiko Kepada Penyakit Jantung, Diabetes, Sendi

menopause

Semasa peralihan menopause, ovari mula mengeluarkan kurang estrogen dalam persediaan untuk pemberhentian haid (iaitu, putus haid). Penurunan dalam estrogen adalah punca utama kekeringan faraj semasa menopaus, yang biasanya bermula pada usia 40-an atau 50-an wanita. Tahap estrogen yang perlahan biasanya menyebabkan vulva dan tisu faraj menjadi nipis, kering, dan kurang elastik, keadaan yang dipanggil atrofi.

MASALAH MENOPAUSE

Pada masa ini, cecair faraj juga berkurangan, dengan penurunan menghubungkaitkan dalam pelinciran. Titis dalam estrogen juga menukar tahap pH faraj, menjadikan persekitaran berasid sekali lebih beralkali, yang boleh meningkatkan kerengsaan dan kemungkinan jangkitan faraj. Selain sebab-sebab hormon, fisiologi yang lain, alam sekitar, dan faktor-faktor emosi boleh menyebabkan atau menyumbang kepada kekeringan faraj.

  1. Penyakit autoimun (contohnya, sindrom Sjogren)
  2. Jangkitan (bakteria, virus, atau kelamin)
  3. Ubat-ubatan tertentu (contohnya, antihistamin, ubat sejuk, antidepresan)
  4. rawatan kanser
  5. Merokok dan pengambilan alkohol
  6. douching
  7. Reaksi alahan kepada bahan kimia dalam sabun, detergen, dan lain-lain

menopause simptom

WANITA TERDEDAH KEPADA PENYAKIT LAIN

Pasca-menopause merupakan saat-saat tersulit bagi wanita. Mengapa? Kerana ada banyak penyakit yang sedang “menunggu” . Hingga waktu menopause tiba, akibat berkurangnya estrogen, hormon yang sangat penting untuk wanita, terutama dalam reproduksi. “Estrogen melindungi sejumlah sistem dalam tubuh, seperti otak, kulit, vagina, tulang, dan jantung,” jelas Michelle Warren, MD., pengarah kesihatan Center for Menopause, Hormonal Disorders and Women’s Health di New York. “Ketika anda membuang estrogen tersebut, akan terjadi penuaan yang mendalam pada seluruh sistem mereka, terutama hati dan tulang.”

Sayangnya, banyak sekali wanita yang tidak memperhatikannya dan bahkan mengacuhkannya. Untuk mengetahui apa saja penyakit yang dapat muncul pada wanita pasca menopause. Banyak penyakit yang akan datang, tapi 3 penyakit yang utama selalu datang kepada wanita ketika pasca menopause.

1. Diabetes

“Estrogen rendah dapat meningkatkan resistensi insulin dan memicu keinginan untuk ngemil yang menyebabkan kenaikan berat badan, sehingga besar kemungkinan untuk menderita diabetes,” ujar Warren. Anda akan lebih rentan terkena diabetes jika Anda sudah memiliki faktor keturunan untuk diabetes, riwayat Polycystic Ovary Syndrome (yang berhubungan dengan resistensi insulin), diabetes gestasional, atau memiliki berat badan berlebih. American Diabetes Association mengesyorkan agar para wanita melakukan ujian kesihatan secara rutin setiap 3 tahun, dimulai pada usia 45 tahun, terutama jika kelebihan berat badan.

2. Penyakit jantung dan pembuluh darah

Ketika kadar estrogen menurun, risiko mengidap penyakit jantung akan semakin meningkat. Penyakit jantung adalah penyebab utama kematian pada wanita mahupun lelaki. Jadi, penting untuk mendapatkan latihan rutin, makan makanan yang sihat, dan menjaga berat badan normal.

3. Sakit sendi

Menurut North American Menopause Society, sendi yang kaku dan pegal akan terjadi seiring dengan penuaan, namun keluhan ini cenderung dialami oleh orang pasca menopause. Inflamasi yang disebabkan oleh perubahan hormon biasa menjadi penyebabnya. “Estrogen memiliki efek anti-inflamasi, sehingga ketika tubuh kekurangan estrogen, ada respon inflamasi yang lebih besar,” sahut Warren. Hubungan antara estrogen dan inflamasi telah dinyatakan dalam studi, sehingga terapi penggantian hormon akan dapat meringankan sakit sendi.

komplikasi menopause

PRODUK SHAKLEE UNTUK MASALAH MENOPAUSE

1. Vivix

Vivix adalah suplemen paling digemari oleh wanita khususnya wanita2 yang menghampiri waktu menopause juga wanita2 yang sedang menopause. Ianya memberi kesan kepada 4 mekanisme utama penuaan selular,bahkan bukan sahaja membantu mengembalikan keremajaan kulit tetapi juga organ dalaman. Vivix dikatakan suplemen terbaik untuk kesihatan menyeluruh yang melibatkan DNA dan sel. Ianya memperbaiki struktur sel dan membantu meningkatkan keanjalan kulit.

Secara tak langsung, ianya membantu melembutkan kulit dan ini sangat membantu mengelakkan rasa sakit saat mengadakan hubungan intim bersama suami. Selain itu, Vivix juga bantu memberi tenaga dan rangsangan yang lebih ketika bersama pasangan. Bahkan ia membantu wanita menopause mampu untuk memberikan kepuasan kepada suami saat bersama…insyaAllah.

vivix merah shaklee

2. ESP

 

Fitoestrogen adalah sebatian yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang kimia yang serupa dengan hormon estrogen. Biasanya dianggap sebagai terlibat dalam pembiakan wanita, sebenarnya estrogen mengawal banyak aspek penting bagi tubuh pada lelaki dan wanita: metabolisme, tulang dan kesihatan saluran darah, warna kulit, tahap kolesterol, keseimbangan cecair dan keinginan seksual.

Soya adalah salah satu sumber yang kaya dengan phytoestrogen, yang mengandungi tahap tertinggi isoflavon dalam makanan. isoflavon soya mengaktifkan reseptor estrogen badan anda, protein yang mengesan kehadiran estrogen dan menjalankan kesan seperti perubahan dalam gen. ESP Shaklee yang mengandungi phytoestrogen semulajadi yang membantu seimbangkan hormon wanita

esp shaklee

3. GLA Complex

GLA merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

gla complex

TESTIMONIAL MENOPAUSE

testimonial vivix menopause

 MASIH SUBUR BELUM MENOPAUSE

alhamdulillah, hari ni kami nak share sikit karangan yang best dari Master Aishah Amin, ni memang kopi paste dari facebook dia, memang best cerita makcik kat bawah nih, jom baca kisah dia kat bawah nih, memang sempoi punye. Ni pangkat makcik ni. Makcik shimah, 60 tahun. Jadi ahli Shaklee tahun 1993 sebab nak suruh upline cepat2 blah (anti direct selling macam i ) lulz Dari kecil dia ada masalah alergik kronik.

Kalau tersentuh habuk — tangan dia akan jadi kering dan berdarah. Gusi berdarah.. Dia jarang buka mulut sebab kadangkala org akan nampak darah pada gigi dia. Jantung dia pun ada injap bocor sejak kecil. Doktor IJN kata dia kena hidup je dgn injap tu sebab umur dah banyak, jadi nak elak komplikasi dia wajib jaga paras kolesterol. Forever. Jalani rawatan selama 20 tahun utk alergi kronik. Datang lagi macam2 penyakit seperti buasir dan resdung. Doktor kata itu tanda2 penuaan. Masa tu umur 38 tahun, dia frust jugak lah.

Upline dia seorang doktor bagi satu buku tentang ascorbic acid flush. Untuk keluarkan toxin badan menggunakan Vitamin c dan kalsium. Dia ambil dosage tinggi Vitamin C kali pertama (kalau nak tau berapa pm me sbb megamega dose). Warning: vitamin C boleh megadose tetapi hanya jenis sustained release ya ..Dan kalsium shaklee (skrg nama dia ostematrix)

Dan ada lagi beberapa produk yg diambil secara konsisten sejak 22 tahun lalu.Sekarang semua masalah di atas dah selesai Alhamdulillah tanpa ubat ubatan dan rawatan. Kolesterol beliau sentiasa cantik dan syukur di usia 60 tahun beliau masih subur ok. Haa ternganga kami dengar.

menopause

CARA NAK ORDER SET MENOPAUSE SHAKLEE

Untuk keterangan lanjut atau sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya

Ainul Mustafa  013-3612717

atau klik icon di bawan ini.

e-sell

ATAU

ahli shaklee

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Penghantaran sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar, Kelana Jaya, Alam Impian, Denai Alam,

Ainul Mustafa
Pengedar Shaklee Shah Alam
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

sumber: hellosehat

Leave a Reply

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close Menu