Merokok Lepas Makan Punca Kanser Usus ?

Merokok Lepas Makan Punca Kanser Usus ?

Sedia maklum amaran bahaya merokok pada kotak rokok ditampal sangat jelas, walaupun dengan imej-imej ngeri kesan daripada merokok, tetapi untuk penagih rokok ia seperti imej biasa sahaja.

Di mana-mana, walaupun dalam pengangkutan awam jika perokok ingin menghisap rokok, mereka akan lakukan tanpa mengambil kira hak pengguna dalam likungan kawasan yang sama. Apatah lagi di ruang makan, seperti kafe, gerai-gerai makanan, kami mendapati kawasan ini mempunyai banyak asap rokok.

Sebabnya mereka biasanya memberikan alasan sangat mudah, jika anda tidak merokok selepas makan, mulut akan berasa geram dan masam. Tetapi adakah anda tahu, apa yang berlaku kepada badan apabila anda merokok selepas makan? Baca penjelasan ini.

Sudah tentu, tidak pernah merokok selepas makan adalah disyorkan, walaupun beberapa ahli-ahli sains dan doktor memberi amaran, bagaimana sangat berbahaya jika anda merokok selepas makan.

Merokok boleh mengganggu sistem pencernaan dalam usus. Sistem penghadaman yang memberi kesan seluruh badan, terjejas disebabkan oleh nikotin terikat kepada oksigen, yang diedarkan dalam darah. Kerana nikotin lebih mudah diserap, sehingga oksigen yang diperlukan untuk sistem penghadaman terhalang.

Disebabkan situasi ini berlaku sangat kerap selepas makan, ianya mampu mencetuskan berlakunya kanser kolon dan kanser paru-paru. Walaupun doktor menyampaikan lebih baik memberikan selang masa selama 20 minit selepas makan, tetapi masih, rokok ini tidak baik untuk badan.

Anda tidak bersetuju, terutamanya dalam pembungkusan rokok dilekatkan sekali maklumat, jika merokok boleh menyebabkan keguguran, meningkatkan serangan jantung, dan kanser. Jadi di mana pilihan anda? Sihat atau sakit?

Menurut ahli farmasi kebangsaan Nigeria, Lanre Alege Universiti Hospital Ilorin berkata satu rokok dihisap selepas makan, bahaya adalah sama dengan merokok 10 rokok. Ini kerana, proses peredaran dalam saluran pencernaan selepas makan meningkat, menyebabkan sejumlah besar kandungan dalam rokok tidak baik untuk kesihatan diserap, jadi boleh merosakkan hati, otak dan saluran darah utama dan menyebabkan penyakit yang berkaitan dengan jantung dan mempercepatkan aspek-aspek ini. Kerosakan kepada organ-organ dalam badan akan menjadi lebih cepat dan risiko kanser juga lebih besar.

Malangnya, walaupun bahaya dan risiko yang mungkin timbul, tetapi masih aktiviti merokok adalah sangat sukar untuk berhenti. Terutamanya dengan keadaan tergesa-gesa menghisap rokok selepas makan. Perokok mendakwa bahawa aktiviti merokok selepas makan mempunyai keseronokan sendiri dan sukar untuk dielakkan.

RESVERATROL MERENCATKAN PERTUMBUHAN SEL KANSER

Resveratrol dipercayai dapat merencatkan pertumbuhan sel kanser selain dapat membina daya ketahanan terhadap kanser di mana terdapat 3 fasa iaitu:

  • Fasa Pertama – Pada fasa ini, resveratrol bertindak mengurangkan kerosakkan sel-sel sihat yang berpunca dari serangan agen-agen karsinogenik.
  • Fasa Pertumbuhan – Resvertrol mengaktifkan gen Sirtuin 1 iaitu gen anti-penuaan bagi tujuan menghalang pertumbuhan sel-sel kanser.
  • Fasa Pertumbuhan Pesat – Di peringkat ini, resveratrol membantu mempercepatkan proses apoptosis iaitu proses mematikan sel-sel kanser.

3 CARA RESVERATROL DAPAT MEMBANTU PEROKOK

  1. Resveratrol mendetoxkan nikotin dari dalam darah, organ, otak, dan tempat lain. Bila nikotin berkurangan, rasa ketagih pada nikotin pun hilang.
  2. Orang merokok merasakan satu perasaan bila dia menghisap rokok. Sebab itu bila dia berhenti merokok, otak dia rasa lain macam dan memanggil-manggil untuk dia merokok balik bagi mendapatkan semula perasaan itu. Resveratrol boleh memberikan perasaan tu, jadi dia tak rasa terpanggil nak merokok.
  3. Resveratrol mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal sememangnya teruk, sebab itu orang yang berhenti merokok secara tiba-tiba, dia kena macam-macam penyakit. Senang cakap, badan ‘terkejut’ dengan keadaan yang dia tidak biasa (tiada sumber nikotin dalam badan). Resveratrol boleh redakan kejutan tu.

VIVIX : MINUMAN BOTANI TERBAIK POLIFENOL RESVERATROL

Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!

Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.

Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.

Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods ).

TESTIMONIAL KANSER USUS

makin sihat pesakit kanser usus dengan vivix shaklee

kanser usus cegah dengan vivix shaklee

kanser usus tiada dengan vivix shaklee

vivix shaklee untuk kanser usus

Perlu diingatkan VIVIX bukan ubat tetapi vitamin. Ini bermakna makan VIVIX bukan bermakna anda tidak perlu buat kimo. Stop kimo atau tidak bergantung kepada pemeriksaan Doktor Pakar. VIVIX adalah vitamin yang bantu kuatkan sel sel sihat supaya boleh lawan sendiri sel sel kanser. Vitamin adalah makanan tambahanan yang support supaya badan kita sendiri boleh melawan penyakit.

TESTIMONIAL BERHENTI MEROKOK

berhenti merokok dengan vivix shaklee

orang masjid tanah berhenti merokok dengan vivix shaklee isteri suruh makan

berhenti-merokok-dengan-vivix-shaklee

ketagihan-rokok-hilang

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

SUMBER

1. http://petuaibu.com/awas-merokok-selepas-makan-10-kali-ganda-bahayanya/

Kongsi Kepada Kawan

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu