DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Minuman Tenaga Anti Nutrien ?

Minuman Tenaga  Anti Nutrien ?

SARANAN DOKTOR – Ambil 100plus utk hidrat kembali badan adalah amalan yg salah. Gula halus atau refined sugar tidak mengandungi apa-apa nutrisi malah ia juga menyebabkan badan mengeluarkan magnesium dari deposit di dalam badan kita melalui buah pinggang. Untuk menghasilkan gula halus daripada tebu melibatkan proses membuang sirap pekat, yang mana pelucutan kandungan magnesium sepenuhnya.

Dan gula bukan hanya berfungsi untuk mengurangkan tahap magnesium. malah makanan manis dikenali oleh pakar pemakanan sebagai “anti-nutrien”. Anti-nutrien seperti gula sebenarnya mengambil nutrien apabila dicerna, menyebabkan kerugian besar. Oleh kerana semua makanan memerlukan vitamin dan mineral untuk proses penghadaman, ia adalah penting untuk memilih makanan/minuman yang “mengisi kembali” nutrien penting

Dengan gula proses, penapisan hanya membuang segala kekotoran dan bahan-bahan sekitar tumbuhan yang terlibat seperti tebu sehingga meninggalkan hanya sukrosa tulen. Gula dalam nama lainnya adalah sukrosa.
Resipi minuman elektrolit semulajadi adalah sgt mudah, air kelapa cth.

Leave a Reply

%d bloggers like this: