MITOKONDRIA – Kaitan Antara Penyakit Kronik, Kanser, Dan Penuaan

MITOKONDRIA – Kaitan Antara Penyakit Kronik, Kanser, Dan Penuaan

Mitokondria ? anda mungkin tidak tahu, tetapi ianya penting untuk kesihatan anda. Dr. Rhonda Patrick, saintis bioperubatan yang telah mengkaji interaksi antara masalah metabolisme mitochondria, abnormal metabolisme, dan kanser. Dia juga melakukan penyelidikan mengenai penuaan di Institut Sains Salk untuk Sains Biologi di La Jolla, California.

Tumpuan utama penyelidikan adalah peranan pemakanan dalam mencegah penyakit yang berkaitan dengan usia seperti kanser, penyakit neurodegeneratif, dan penyakit berkaitan dengan keradangan seperti obesiti dan diabetes. Dalam kajian tersebut, kekurangan mikronutrien tertentu boleh membawa kepada kerosakan berbahaya yang boleh berkumpul selama beberapa dekad seperti kanser dan Alzheimer.

Sebahagian daripada kerjanya melibatkan identifikasi biomarker awal penyakit. Sebagai contoh, kerosakan DNA adalah biomarker awal untuk kanser. Dia kemudian cuba untuk menentukan mikronutrien mana yang boleh membantu membaiki kerosakan DNA. Dia juga menyiasat fungsi mitochondria dan metabolisme, yang merupakan salah satu daripada nafsu saya yang paling baru-baru ini.

KEPENTINGAN MENGOPTIMUMKAN METABOLISME MITOKONDRIA

Mitochondria anda mempunyai potensi yang besar untuk mempengaruhi kesihatan anda, khususnya kanser, dan sila percaya bahawa mengoptimumkan metabolisme mitochondria sebenarnya boleh menjadi teras rawatan kanser yang berkesan.

Mitochondria adalah organ kecil, yang asalnya dianggap berasal dari bakteria. Sel-sel darah merah dan sel-sel kulit tidak mempunyai sedikit pun, sementara sel-sel kuman mempunyai 100,000, tetapi kebanyakan sel-sel mempunyai satu hingga 2,000. Mereka adalah sumber utama tenaga untuk badan anda. Agar organ anda berfungsi dengan betul, mereka memerlukan tenaga, dan tenaga itu dihasilkan oleh mitokondria.

Oleh kerana fungsi mitokondria adalah segala-galanya, mengoptimumkan fungsi mitokondria dan mencegah kerosakan mitokondria amat penting. Ianya dapat dilakukan dengan memastikan anda mendapat semua nutrien yang betul diperlukan oleh mitokondria anda dan ianya sangat penting untuk kesihatan dan pencegahan penyakit. Contohnya, salah satu ciri sejagat sel kanser ialah mereka mempunyai masalah mitokondria yang serius dengan jumlah mitokondria berfungsi secara radikal.

Mitokondria masih boleh berfungsi dalam sel-sel kanser, tetapi salah satu perkara yang berlaku di sel-sel kanser ialah mereka bergantung kepada glukosa dan mereka tidak menggunakan mitokondria mereka walaupun mereka mempunyai mitokondria di sana.

Dr. Otto Warburg adalah seorang doktor Ph.D. dalam kimia dan berkawan rapat dengan Albert Einstein. Kebanyakan ahli mengiktiraf Warburg sebagai biokimia terbesar abad ke-20. Beliau menerima Hadiah Nobel pada tahun 1931 kerana penemuannya bahawa sel-sel kanser menggunakan glukosa sebagai sumber pengeluaran tenaga. Ini dipanggil “Kesan Warburg” dan, sayangnya, hingga hari ini ianya tidak diendahkan oleh hampir semua pakar.

BAGAIMANA MITOKONDRIA MENGHASILKAN TENAGA ?

Untuk menghasilkan tenaga, mitokondria anda memerlukan oksigen dari pernafasan, dan juga lemak dan glukosa dari makanan yang anda makan. Kedua-dua proses – pernafasan dan makan – digabungkan bersama dalam proses yang dipanggil fosforilasi oksidatif. Itulah yang digunakan oleh mitokondria untuk menghasilkan tenaga dalam bentuk ATP.

Mitokondria anda mempunyai siri rangkaian pengangkutan elektron di mana ia melepaskan elektron daripada makanan yang kekurangan elektron untuk bergabung dengan oksigen dari udara, dan akhirnya membentuk air. Proses ini memacu proton merentasi membran mitokondria, yang mengembalikan ATP (adenosine triphosphate) dari ADP (adenosine diphosphate). ATP adalah pembawa tenaga di seluruh badan anda.

Walau bagaimanapun, proses itu juga menghasilkan produk sampingan seperti spesies oksigen reaktif (ROS), yang merosakkan sel-sel anda, dan DNA mitokondria anda, yang kemudian dipindahkan ke DNA nuklear anda. Jadi ada trade-off. Dalam menghasilkan tenaga, badan anda juga mengalami penuaan dari aspek ROS yang dihasilkan. Berapa kerap proses penuaan berlaku sebahagian besarnya bergantung kepada seberapa baik mitokondria berfungsi, dan berapa banyak kerosakan yang dapat dikurangkan dengan pengoptimuman diet.

PERANAN MITOKONDRIA DALAM KANSER

Apabila terdapat sel-sel kanser, spesies oksigen reaktif dihasilkan sebagai hasil sampingan pengeluaran ATP biasanya menghantar isyarat yang menggerakkan proses pembunuhan selular, yang juga dikenali sebagai apoptosis. Kerana anda menjana sel kanser setiap hari, ini adalah perkara yang baik. Dengan membunuh sel-sel yang rosak, tubuh anda boleh menghilangkan dan menggantikannya dengan sel yang sihat.

Walau bagaimanapun, sel-sel kanser adalah tahan terhadap protokol bunuh diri ini dan mempunyai pertahanan yang terbina terhadapnya seperti yang diterangkan oleh Dr Warburg dan seterusnya oleh Thomas Seyfried, yang telah melakukan penyelidikan yang mendalam mengenai kanser sebagai penyakit metabolik

Seperti yang dijelaskan oleh Patrick, salah satu mekanisme ubat-ubatan chemotherapeutic yang digunakan ialah membuat spesies oksigen reaktif dan menyebabkan kerosakan. Ianya cukup untuk mendorong sel kanser itu mati. Ini berlaku kerana sel kanser – yang tidak menggunakan mitokondria, bermakna ia tidak menghasilkan spesies oksigen reaktif lagi – tiba-tiba anda memaksanya menggunakan mitokondria dan ianya menghasilkan sejumlah oksigen reaktif Spesies. Sebab itu sel kanser sudah siap untuk kematian itu. Ia sudah bersedia untuk mati. ”

MANFAAT MENGHINDARI MAKAN LEWAT MALAM

Puasa seketika untuk beberapa waktu untuk bukan sahaja bagus untuk panjang umur dan kesihatan, malah ianya memberikan manfaat pencegahan dan rawatan kanser yang kuat. Dan mekanisme itu berkaitan dengan kesan berpuasa yang ada pada mitokondria anda.

Seperti yang disebutkan, kesan sampingan utama pemindahan elektron yang melibatkan mitokondria adalah bahawa beberapa kebocoran dari rantai pengangkutan elektron bertindak balas dengan oksigen untuk membentuk radikal bebas superoxide.

Anion superoxide, produk pengurangan oksigen satu elektron, adalah pendahulu spesies oksigen yang paling reaktif dan pengantara dalam tindak balas rantai oksidatif. Radikal bebas oksigen ini menyerang lipid dalam membran sel anda, reseptor protein, enzim, dan DNA yang boleh membunuh mitokondria pada awalnya.

Sesetengah radikal bebas sebenarnya adalah baik dan badan anda memerlukan mereka untuk mengawal selia fungsi selular, tetapi masalah berkembang apabila anda mempunyai pengeluaran radikal bebas yang berlebihan. Ianya adalah kes bagi majoriti penduduk dan mengapa kebanyakan penyakit, terutama kanser, diperolehi. Terdapat dua kemungkinan penyelesaian untuk masalah ini, samaada meningkatkan antioksidan anda atau mengurangkan pengeluaran radikal bebas mitokondria.

Salah satu strategi terbaik untuk mengurangkan pengeluaran radikal bebas mitokondria adalah untuk mengehadkan jumlah bahan api yang memberi makan kepada tubuh anda. Ini adalah cara yang tidak kontroversial kerana sekatan kalori telah menunjukkan banyak manfaat terapeutik. Ini adalah salah satu sebab mengapa berpuasa seketika berfungsi, kerana ia menghalang anda makan dan secara automatik mengurangkan kalori anda.

Ia amat berkesan jika anda mengelakkan makan beberapa jam sebelum tidur kerana waktu itu adalah keadaan yang paling rendah metabolisme badan anda. Kertas kajian yang menyediakan banyak kerja percubaan untuk penjelasan di atas diterbitkan pada tahun 2011, bertajuk “Mitochondrial DNA Damage and Animal Longevity: Insights from Comparative Studies.”

Ia mungkin terlalu rumit untuk banyak orang awam, tetapi mesej penting adalah kerana tubuh anda menggunakan kalori paling sedikit ketika tidur. Elakkan makan ketika dekat dengan waktu tidur kerana ianya menambah bahan bakar yang boleh menghasilkan radikal bebas yang berlebihan. Radikal bebas inilah yang akan merosakkan tisu anda, mempercepat penuaan, dan menyumbang kepada penyakit kronik.

CARA LAIN PUASA MENINGKATKAN FUNGSI MITOKONDRIA SIHAT

Patrick juga menyatakan bahawa sebahagian daripada mekanisme yang berfungsi sebagai puasa ialah badan anda harus bergantung pada lipid dan lemak yang disimpan untuk tenaga, yang bermaksud sel anda terpaksa menggunakan mitokondria mereka. Mitokondria anda adalah satu-satunya mekanisme di mana tubuh anda boleh membuat tenaga daripada lemak. Jadi, puasa membantu mengaktifkan mitokondria anda.

Dia juga percaya ini memainkan peranan penting dalam mekanisme yang berpuasa berselang-seli dan diet ketogenik boleh membunuh sel-sel kanser, dan mengapa ubat-ubatan tertentu yang mengaktifkan mitokondria dapat membunuh sel-sel kanser. Sekali lagi, ia disebabkan oleh pecahnya spesies oksigen reaktif, kerosakan dari mana petua skala dan menyebabkan sel-sel kanser mati.

Sudah tentu, terdapat banyak mekanisme menarik yang sangat menarik apabila berpuasa. Tubuh juga membersihkan sel-sel yang rosak melalui proses yang dipanggil autophagy, yang pada dasarnya bermakna apabila sel yang rosak dapat mati, tetapi jika ia tidak mati, kadang-kadang menjadi apa yang disebut senescent dan ini berlaku dengan penuaan. Ini bermakna bahawa sel tidak mati tetapi ia juga tidak benar-benar hidup, dan ianya tidak berfungsi.

Ianya duduk dalam badan anda dan menghasilkan molekul-molekul pro-radang, yang boleh merosakkan sel-sel yang berhampiran dengannya dan mempercepat proses penuaan kerana keradangan menyebabkan penuaan dalam banyak cara yang berbeza. Autophagy membersihkan sel-sel yang hanya melakukan kerosakan, dan tidak melakukan benda lain. Mekanisme biologi ini yang sangat penting untuk kita kekal sihat.

vivix untuk kesihatan mitokondria

PERMAKANAN SIHAT UNTUK MITOKONDRIA

Dari segi pemakanan, Patrick menekankan pentingnya nutrien berikut; Faktor-faktor penting yang diperlukan untuk enzim mitokondria anda berfungsi dengan baik:

  • CoQ10 atau ubiquinol
  • L-Carnitine, yang mengangkut asid lemak ke mitokondria
  • D-ribose, yang merupakan bahan mentah untuk molekul ATP
  • Magnesium
  • Asid lemak omega-3
  • Semua vitamin B, termasuk riboflavin, tiamin, dan B6
  • Asid Alpha-lipoik (ALA)

Anda perlu berhati-hati dalam memastikan anda makan spektrum yang sangat luas [makanan] dan mendapatkan mikronutrien yang betul. Pengambilan suplemen kompleks B baik untuk sebab itu. Dan juga kerana sebab usia kita, kita juga tidak mendapat vitamin B dengan mudah, sebahagian besarnya disebabkan oleh membran sel kita menjadi lebih kaku. Ini mengubah cara vitamin B diangkut ke dalam sel. Vitamin B adalah larut air supaya ia tidak disimpan dalam lemak.

SENAMAN MEMBANTU MITOKONDRIA KEKAL MUDA

Senaman juga menggalakkan kesihatan mitokondria, kerana ia memaksa mitokondria anda bekerja lebih keras. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, salah satu kesan sampingan mitokondria yang bekerja lebih keras ialah mereka membuat spesies oksigen reaktif, yang bertindak sebagai molekul isyarat. Salah satu fungsinya adalah untuk membuat lebih banyak mitokondria. Oleh itu, apabila anda bersenam, badan anda akan bertindak balas dengan membuat lebih banyak mitokondria untuk mengikuti keperluan tenaga yang semakin meningkat.

Penuaan tidak dapat dielakkan. Tetapi usia biologi anda boleh berbeza dari umur kronologi anda, dan mitokondria anda mempunyai banyak kaitan dengan penuaan biologi anda. Patrick memetik satu kajian baru-baru ini yang menunjukkan bagaimana seseorang boleh bertahan secara biologi pada kadar yang sangat berbeza. Para penyelidik mengukur lebih dari selusin biomarker yang berbeza, seperti panjang telomere, kerosakan DNA, LDL kolesterol, metabolisme glukosa, dan kepekaan insulin, pada tiga mata dalam kehidupan orang: umur 22, 32 dan 38.

Hasil kajian menunjukkan jika anda melihat seseorang yang berusia 38 tahun, mereka secara biologi boleh dilihat 10 tahun lebih muda berdasarkan penanda biologi mereka, atau 10 tahun lebih tua. Walaupun mereka berada pada usia yang sama, umur biologi mereka adalah pada kadar yang sangat berbeza.

Oleh itu tanpa mengira umur sebenar anda, berapa umur anda kelihatan sesuai dengan biomarker biologi anda, yang sebahagian besarnya didorong oleh kesihatan mitokondria anda. Oleh itu, intinya adalah bahawa walaupun penuaan tidak dapat dielakkan, anda mempunyai kawalan yang sangat besar ke atas cara anda menjadi tua. Salah satu faktor utama ialah menjaga mitokondria anda dalam urutan kerja yang baik.

VIVIX

VIVIX™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

4 MEKANISME VIVIX

1. Membantu melindungi dan membaiki DNA – Kandungan Vivix melindungi dan memperbaiki sel DNA. Setiap hari, sel-sel tubuh badan kita diserang oleh hampir sejuta agen yang mampu merosakkan DNA kita. Ia mampu merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan ‘typo’ (kesilapan susunan DNA dari yang asal) yang mana ini boleh mengganggu fungsi sel. Vivix mengandungi resveratrol iaitu sejenis anti-oksidan yang sangat hebat dan terbukti membantu melindungi DNA dari terus rosak. Pada masa yang sama membetulkan sel-sel yang telah rosak.

2. Pengawalaturan gen – Kerosakan dan kecacatan DNA boleh menyebabkan kemerosotan umur pada tahap sel. Dalam satu penemuan utama ramuannya,Vivix membantu mengaktifkan satu sistem pengawalan genetik utama yang membantu melambatkan penuaan terus pada tahap sel.

3. Biogenesis  – Mitokondria sangat penting dalam penghasilan tenaga yang diperlukan oleh sel. Mitokondria merupakan penjana tenaga dalam tubuh. Apabila jumlah mitokondria berkurangan, kecekapan sel badan dalam menghasilkan tenaga juga berkurangan. Salah satu kelebihanVivix adalah ia menggalakkan biogenesis (penghasilan baru) bagi memastikan penghasilan tenaga sentiasa mencukupi seperti yang diperlukan oleh sel.

4. Melambatkan pembentukan protein AGE – Pembentukan dan pengumpulan protein AGE (Advanced Glycation End Products) boleh menyebabkan kerosakan pada tahap sel yang mengganggu kekuatan dan jangka hayat sel. Ramuan Vivix yang mengandungi 10x ganda resveratoral (kandungan unik dalam Anggur Muscadine) sangat membantu melambatkan pembentukan protein AGE itu tadi.

pesakit buah pinggang makin cergas bertenaga minum vivix shaklee

badan lenguh sakit belakang hilang 3 minggu minum vivix shaklee

lutut makin elok badan bertenaga awet muda minum vivix shaklee

CARA ORDER VIVIX SHAKLEE ATAU BERMINAT NAK JADI PENGEDAR VIVIX

Cara 1 – Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 – Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.

Ainul Mustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
www.wasap.my/60133612717

SUMBER

  1. MERCOLA

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu