DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

OMAD – Makan Sekali Sehari Hidup Lebih Sihat Lebih Lama

OMAD – Makan Sekali Sehari Hidup Lebih Sihat Lebih Lama

Betul ke kajian nih ? Sebenarnya depa mat saleh dah buat kajian nih lama dah. Bagus ke OMAD nih. Depa try dekat tikus makmal. TIkus yang diberi makan sekali sehari, akan hidup lebih lama dari tikus yang asyik makan je kerjanya. Jadi kajian ni kata, kalau nak hidup lama, kena makan sekali sehari. Logik ke ?

Dulu abam joe pernah tengok satu rancangan yang menunjukkan seorang tabib Cina yang dah berumur 80 lebih. Badan dia menten kurus je, dan sihat lagi. Dia kata dia memang amalkan makan sehari sekali. Wah dasyat tuh. Kalau korang dengar nasihat tun M pasal makan pun, korang akan sedar, tun M jenis makan sikit, yes tapi tak tahulah kan, sebab makan je nanti perut kau membesar, dan perut membesar asyik makan lagi, lagi lagi lagi dan tak sedar badan dah gemuk.

Maksud Sebenar OMAD

Istilah One Meal A Day ini atau OMAD nih muncul dalam kepala otak abam joe masa buat diet dry fasting atau puasa dulu. Abam joe cuba amalkan, paling senang ialah puasa. Confirm makan time berbuka je. cuma masa sahur tuh amek special protein shake untuk maintain muscle dan memberi tenaga . Jadi lama kelamaan abam joe dah biasa makan sekali sehari. Kalau tak tahan nafsu makan, jawabnya makan tak hingat, asyik makan je.

Makan sekali sehari tuh, maksudnya bukanlah tak makan. Tapi makan heavy meal tuh kena rancang. Contohnya abam joe makan nasi lengkap protein sayur semua sekali je. hahha, tak boleh makan banyak kali ok ? Jadi nak senang kami puasa je setiap hari, boleh kuruskan badan tuh. Itu kalau rajin boleh follow #jurnalkurusjoelabu .

Nak lagi best kalau rajin buat OMAD, boleh jimat duit banyak, hehehe, dapatlah saving sikit. Tapi itulahkan , kalau tak cukup duit tuh, jawabnya kena cari extra duitlah hehe. (kalau berminat nak cari extra duit, klik sini )

So korang yang makin tua, tuh, bolehlah ye belajar pasal OMAD nih. kita ni hidup dah makan macam macam. Ingat ye, orang Malaysia mati bukan tak cukup makan, tapi ramai mati pasal TERLEBIH MAKAN !!!!

Lapar Buat Anda Sihat ?

Walaupun manusia telah wujud beribu tahun lamanya, namun topik makan masih lagi kompleks. Jika anda membuka laman sesawang berkenaan dengan topik diet, anda akan jumpa lebih daripada 50,000 unit buku yang membincangkan topik ini. Namun bagaimanakah caranya untuk kita kekal sihat? Ada ura-ura mengatakan bahawa makan sekali pun dah cukup untuk kekal sihat. Betul ke?

Lapar membuatkan anda sihat. Setiap individu mempunyai prinsip tersendiri apabila ia berkaitan dengan gaya pemakanan yang sihat. Ada yang berpegang kepada prinsip keseimbangan keluar masuk kalori, ada yang percaya bahawa fokus sepatutnya diberikan kepada nutrien makro dan ada juga berpendapat bahawa berpuasa adalah cara yang paling berkesan untuk kekal sihat.

Masing-masing mempunyai mekanisme yang tersendiri namun sebahagian besar daripadanya menggunakan proses ketosis sebagai cara untuk mengekalkan kesihatan badan pada tahap yang optimum.

Apakah yang anda bayangkan jika terdengar perkataan kelanjutan usia? Banyak perumpamaan telah digunakan dalam menerangkan kelanjutan usia boleh dicapai dengan cara mengurangkan pengambilan kalori harian.

“Jika diambil mana-mana hidupan di muka bumi ini dan dikurangkan pengambilan kalori oleh mereka sebanyak 30%, mereka akan hidup 30% lebih lama. Manusia sahaja yang belum pernah diuji oleh saintis berkenaan dengan fakta ini”.

Demikianlah kesimpulan yang dibuat oleh Michio Kaku, salah seorang saintis terkemuka di dalam video yang berjudul “how to reverse ageing”. Namun apakah fakta itu benar? Menurut kajian yang telah dijalankan oleh Anna Picca pada tahun 2017, pengurangan pengambilan kalori harian boleh menyebabkan perubahan pada aktiviti protein, terutamanya sirtuin.

Ia boleh mendorong kepada kelanjutan usia hasil daripada impak yang positif ke atas kesihatan metabolik. Ini bermakna, lapar tidak semestinya membawa impak negatif. Ia boleh menyihatkan tubuh badan! Diet makan sekali sehari untuk kekal sihat

Jika anda makan sekali sehari, adakah ia berkesan dalam memastikan diri anda kekal sihat dalam jangka masa panjang? Jawapannya adalah bergantung kepada individu tersebut. Ramai yang berpendapat bahawa makan sekali sehari untuk kekal sihat adalah sangat ekstrem.

Namun buat individu yang lain, ia merupakan alternatif terbaik untuk mengekalkan berat badan ideal dan dalam masa yang sama, menikmati makanan tanpa had pada satu hidangan yang ditetapkan.

Walau bagaimanapun, manfaat ini hanya dilihat pada subjek dengan berat badan normal dan dijalankan pada jangka pendek. Kajian lanjut masih diperlukan untuk membuktikan kaitan antara kedua-duanya.

Kebaikan OMAD

Penurunan berat badan: Sangat sukar buat mereka yang mengamalkan pelan OMAD untuk mendapat lebihan keperluan kalori dalam masa sehari memandangkan mereka makan hanya sekali sahaja. Pelan ini mampu mencetuskan ketosis, pembakaran lemak badan untuk digunakan sebagai tenaga justeru memudahkan usaha untuk menurunkan berat badan (Ini hanya berlaku jika mengawal kalori. Mereka yang tidak mengawal kalori hanya dapat mengekalkan berat badan dalam lingkungan 2kg sahaja)

Peningkatan fokus dan produktiviti: Jika anda sedar, kadang kala selepas makan tengah hari, anda akan berasa lembap. Tanpa makan tengah hari, anda tidak akan merasakan kesan daripada sistem penghadaman anda sedang mencerna makanan

Kebebasan daripada merancang pelan pemakanan: Disebabkan anda hanya makan sekali sehari, anda tidak perlu merancang pemakanan anda 3 ke 4 kali sehari. Diet anda juga tidaklah begitu ketat dan anda boleh mengambil apa sahaja yang anda inginkan apabila tiba saat anda menjamu selera

Ia merupakan kaedah yang berkesan untuk melatih disiplin diri. Kini terdapat lebih daripada 50,000 ajaran berkenaan dengan pelan pemakanan berkesan untuk mencapai berat badan ideal. Namun, pastikan anda memilih cara yang bukan sahaja berkesan, malah sesuai untuk jangka masa panjang.

Pengalaman Diet Makan Sekali Sehari

Saya suka melakukan #OMAD (satu kali makan sehari sekejap-sekejap) beberapa hari, terutamanya hari-hari saya dalam perjalanan. Memanfaatkan faedah berpuasa (seperti peningkatan keton untuk otak anda), OMAD adalah cara mudah untuk mengurangkan kesan penerbangan (seperti makanan di lapangan terbang, jet lag, dan perubahan tekanan udara, yang boleh mengganggu pencernaan anda).

Saya tetap terhidrasi dengan banyak air, dan saya suka menghirup teh Earl Grey semasa OMAD saya cepat kerana ia meningkatkan autofagi. Saya berasa hebat pada hari-hari itu dan menikmatinya. Gila, ya? Saya telah melihat banyak pesakit selama bertahun-tahun yang baik dengan hari OMAD yang dicincang sepanjang hidup mereka.

Adakah saya OMAD setiap hari? Tidak. Saya melakukannya ketika saya merasa seperti itu. Saya melakukan tetingkap puasa yang lain pada waktu yang lain dan makan tiga kali makan pada hari yang lain. Ada rahmat dan keringanan puasa saya, dan harus ada bagi siapa saja yang ingin melakukan puasa dengan sihat dan berkesinambungan.

OMAD atau puasa lain tidak boleh stres atau sengsara. Cara berpuasa yang betul adalah jenis puasa yang sesuai untuk anda dan badan anda. Jangan memaksa sesuatu jika itu tidak membuat anda merasa hebat.

Sekiranya anda baru berpuasa, saya sarankan memulakan dengan lebih banyak variasi pemula puasa berselang. Sekiranya anda tidak makan secara sihat, saya cadangkan untuk memusatkan perhatian pada makanan sebenar dan makan sehingga anda kenyang dari makanan sihat itu sebentar sebelum anda menjelajahi puasa.

Dapatkan asas yang baik terlebih dahulu. Kurangkan pengambilan gula dan fokus pada lemak sihat, protein bersih, dan sayur-sayuran. Ini akan menjadi peralihan semula jadi yang baik untuk berpuasa (baca buku saya #ketotarian untuk idea makanan keto berasaskan tumbuhan )

Pada tahap ini, semakin stabil gula darah anda dan semakin banyak anda menyesuaikan diri dengan lemak, semakin banyak kali puasa akan berlaku secara semula jadi. Apabila anda diberi makan, berkhasiat, dan tidak lagi merasa lapar, OMAD (dan tingkap puasa lain) akan berlaku dengan mudah.

Leave a Reply

%d bloggers like this: