OMAD – Makan Sekali Sehari, Hidup Lebih Lama

OMAD – Makan Sekali Sehari, Hidup Lebih Lama

KAJIAN MENGATAKAN MAKAN SEHARI SEKALI BOLEH MEMANJANGKAN HIDUP KITA

Betul ke kajian nih ? Sebenarnya depa mat saleh dah buat kajian nih lama dah. Depa try dekat tikus makmal. TIkus yang diberi makan sekali sehari, akan hidup lebih lama dari tikus yang asyik makan je kerjanya. Jadi kajian ni kata, kalau nak hidup lama, kena makan sekali sehari. Logik ke ?

Dulu abam joe pernah tengok satu rancangan yang menunjukkan seorang tabib Cina yang dah berumur 80 lebih. Badan dia menten kurus je, dan sihat lagi. Dia kata dia memang amalkan makan sehari sekali. Wah dasyat tuh. Kalau korang dengar nasihat tun M pasal makan pun, korang akan sedar, tun M jenis makan sikit, yes tapi tak tahulah kan, sebab makan je nanti perut kau membesar, dan perut membesar asyik makan lagi, lagi lagi lagi dan tak sedar badan dah gemuk.

Istilah One Meal A Day ini atau OMAD nih muncul dalam kepala otak abam joe masa buat diet dry fasting atau puasa dulu. Abam joe cuba amalkan, paling senang ialah puasa. Confirm makan time berbuka je. cuma masa sahur tuh amek special protein shake untuk maintain muscle dan memberi tenaga . Jadi lama kelamaan abam joe dah biasa makan sekali sehari. Kalau tak tahan nafsu makan, jawabnya makan tak hingat, asyik makan je.

Makan sekali sehari tuh, maksudnya bukanlah tak makan. Tapi makan heavy meal tuh kena rancang. Contohnya abam joe makan nasi lengkap protein sayur semua sekali je. hahha, tak boleh makan banyak kali ok ? Jadi nak senang kami puasa je setiap hari, boleh kuruskan badan tuh. Itu kalau rajin boleh follow #jurnalkurusjoelabu .

Nak lagi best kalau rajin buat OMAD, boleh jimat duit banyak, hehehe, dapatlah saving sikit. Tapi itulahkan , kalau tak cukup duit tuh, jawabnya kena cari extra duitlah hehe. (kalau berminat nak cari extra duit, klik sini )

So korang yang makin tua, tuh, bolehlah ye belajar pasal OMAD nih. kita ni hidup dah makan macam macam. Ingat ye, orang Malaysia mati bukan tak cukup makan, tapi ramai mati pasal TERLEBIH MAKAN !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat