Otak Seperti Smartphone – Lama Lama Boleh Jadi Berat

Otak Seperti Smartphone – Lama Lama Boleh Jadi Berat

Pernah saya dgr org kata “Sehebat mana smartphone, lama-lama slow juga bila diisi dgn macam2 apps. Tp otak kita ni makin banyak isi makin power”.

Saya setuju, partly.

Otak bila diisi ilmu & maklumat berguna memang power.

Tp sayangnya otak kita ni tidak kita isi dgn ilmu & info je.

Kalau dalam handphone ni berat dgn gambar2 sama yang sayang nak delete, otak kita pun berat dgn benda2 dari pemakanan dan persekitaran yang tak sepatutnya ada di situ.

Benda2 yang kita makan, kita sedut, aktiviti yang kita buat, ada impaknya kepada otak kita.

Benda2 ni takkan mematikan otak kita dgn segera, tp dia pelan-pelan-pelan… macam smartphone tu lama2 jadi ‘makan bateri’. Otak kita pun macam tu. tau2 eh, kaput dah.

Otak kita ni banyak sangat kerjanya, mcm CPU komputer (skg org pakai CPU lagi ke? Kahhh). CPU tu lama2 pakai jd panas. Otak pun jd ‘panas’ bila lama guna tak shut down. Tak caya ce tegur org yang tgh penat. Kepanasan dia tu level boleh naik suara (atau pelempang kalau dh di luar kawal).

Cut the story short… bagi ruang utk otak kita ni nk berfungsi dgn baik. Mcm smartphone jugak, boleh delete, reformat, disconnect, shut down…

(-) Makan makanan berkhasiat

(-) Jgn tengok benda merepek

(-) Berakitiviti secara sihat

(-) Bersosial secara sihat

(-) Guna otak, jgn simpan

Tingkatkan fungsi mitokondria yer. Kurangkan exposure pd toxin & protect ia drp oxidative stress uols.

Berilmiah rasanya mlm ni ya.

aKak Lyna.

4 thoughts on “Otak Seperti Smartphone – Lama Lama Boleh Jadi Berat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open chat