DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Parasit Sangat Bahaya Menyerang Sistem Dalaman Badan Manusia

Parasit Sangat Bahaya Menyerang Sistem Dalaman Badan Manusia

SERANGAN PARASIT pada tubuh manusia adalah sejenis penyakit yang tersembunyi. Simptom-simptom yang diberi oleh jangkitan parasit ni menyamai simptom penyakit lain, jadi tak ramai orang sedar sebenarnya mereka mengalami masalah parasit.

APAKAH PARASIT ?

Adalah organisma yang masuk ke dalam tubuh kita, hidup dengan memakan nutrient kita, dan meninggalkan toksin pula kepada kita! Pendek kata ianya umpama tetamu tak diundang yang menyusahkan. Antara jenis-jenis  yang biasa menyerang manusia adalah cacing tambang (paru-paru dan usus), anisakis (cacing dalam ikan dan biasa berpindah ke usus manusia bila makan ikan mentah), cacing gelang (menyerang usus, paru-paru, otak dan hati), Acanthamoeba (bila tak bersihkan contact lense), dan banyak lagi. Oleh itu menjaga kebersihan terutama persekitaran dan makanan amat penting untuk mengelakkan jangkitan parasit.

SIMPTOM-SIMPTOPM JANGKITAN

MAKANAN PANTANG DETOKS

Kalau nak ikutkan, memang banyak jugaklah nak kene pantang sewaktu berdetoks parasit ni. Tapi untuk memudahkan kita terutamanya mereka yang baru pertama kali nak mencuba detoks parasit, makanan larangan utama sewaktu berdetoks adalah seperti berikut:-

  • Gula putih (termasuklah makanan yang bersumberkan gula putih). Tapi boleh ganti dengan pemanis yang asli seperti gula tebu organik, gula perang, madu, gula kabung, gula apong dan sebagainya.
  • Tepung gandum dan segala macam makanan yang berasaskan tepung seperti biskut, kek, roti.
  • Segala jenis roti
  • Kafein kecuali yang organik
  • Kordial kecuali jus buah asli atau kita blend sendiri

Leave a Reply

%d bloggers like this: