Peluang Business Untuk Engineer Yang Sibuk Dan Boleh Tambah Income Sama gaji dengan Engineer

Peluang Business Untuk Engineer Yang Sibuk Dan Boleh Tambah Income Sama gaji dengan Engineer

Kerjaya sebagai engineer sangat menyeronokkan, mencabar. Pengalaman 7 tahun bekerja sebagi projek engineer di sebuah syarikat GLC banyak meninggalkan kenangan manis, pengalaman hidup yang tidak boleh dilupakan.

kerjaya yang mencabar, banyak perlu ke tapak tapak projek dan sebagai wanita terutama yang sudah berkahwin , ianya akan menjadi lebih mencabar apabila selalu terpaksa tinggalkan anak anak.

Betul ke Gaji Engineer ni Besar?

Jika anda adalah engineer O&G mugkin gaji anda besar. Bagaimana dengan engineer sektor lain? gaji besar atau tidak ianya subjektif. makin besar income makin besar kehendak, hutang , keinginan kita.

Kehidupan di bandar juga sedikit sebanyak menghantui kita. Sewa atau bayaran bulanan rumah majoriti 4 angka, bayar bulan kereta juga 4 angka, tol minyak, parking. Campur tolak bahagi baki untuk simpanan, bagi ibu bapa , kecemasan.. adoii berapa je la tinggal.

Peluang Business Untuk Engineer Yang Sibuk Dan Boleh Tambah Income Sama gaji dengan Engineer

kesibukkan bekerja bukan penghalang untuk seorang engineer juga buat part time business. malah engineer lah golongan paling cemerlang dalam business walaupun sibuk bekerja.

 Ainul Mustafa, Engineer dan kini bertukar Career Menjadi Usahawan Berjaya

Saya bangga menjadi seorang suri rumah dan pada masa yang sama saya bekerja dari rumah. Saya pernah bekerja 7 tahun di GLC Company sebagai seorang Jurutera .

Jarak antara rumah dengan pejabat agak jauh. Takde la jauh sangat cuma di KL ni traffic jam bila teruk perjalanan 20minit boleh jadi 2jam. Ye saya sendiri pernah stuck di jalan raya selama 2 jam. Setiap pagi perlu keluar 6.30pagi baru boleh sampai ke office sebelum jam 8.30 pagi dan sampai balik rumah jam 8malam. Bila ada meeting sampai jam 10-11 malam. Itu kehidupan yang saya mahu 20 tahun lagi ? saya tiada pilihan sebab saya ada banyak hutang. Husband saya masih belajar PHD.

Kerja sebagai  engineer memerlukan saya ke site, tapak projek selalu. Selalunya di luar KL. dan ianya mengambil masa kadang kadang seminggu. kesian Arreessa selalu kena tinggal. Kadang kadang terpaksa bawa bersama sebab saya menyusukan dia. stok ebm sayang nak guna takut tak cukup masa pergi kerja.

Kerja engineer orang dengar macam best, gaji besar. Sebenarnya tidak pun. Hidup di KL bukan mudah. Rumah perlu dibayar RM1500 ( saya beli rumah ini pada 2009 ) , parking di office sekali masuk sahaja RM7 , sekali makan RM10 ( breakfast, lunch selalu dalam RM20 sehari ) , tol ke office sehari dalam RM2.20 sehari , minyak kereta

Boleh dikatakan perbelanjaan sehari RM50. Belum masuk nursery anak, perbelanjaan rumah, bayar hutang sana sini. Belum masuk gaji seterusnya sudah mengeluh bila gaji nak masuk. Nak bagi mak ayah pun berkira kira. nak bayar zakat pun nak paling min 0.25%

Zaman sekarang kita perlu ada extra income. suka atau tidak , pandai ke tak kita kena buat. kalau kita rasa kita nak menikmati kehidupan, beri mak ayah lebih, zakat lebih

Bermula dengan vitamin Lecithin, saya akhirnya menjadi ahli Shaklee. Ahli makan sendiri je tau. Saya taknak buat business Shaklee pun sebab saya takut jadi macam kes MLM yang saya pernah join dulu. Labur puluh ribu lepas tu kena cari orang labur lagi puluh ribu. Maybe salah saya tak ikut cakap upline buat betul betul. Akhirnya saya keluar dari MLM itu.

Bila makan Shaklee ni, saya rasa shaklee effect nya. Boleh baca kisah saya, lecithin dan turun 4kg seminggu

Bila makan start berkongsi di blog. Tak sangka ramai kawan kawan di blog order. dan itu la titik tolak permulaan kerjaya baru saya di Shaklee. Hasil sharing di blog saya berjaya mendapat income dari Shaklee RM800++ . Itu la permulaan saya serius buat Shaklee. Dan sebulan saya serius saya berjaya mendapat 4 angka dengan Shaklee

Setahun lebih saya pulun buat Shaklee betul betul dan ianya tidak mengganggu saya walaupun saya buat ianya secara part time sahaja. Business Shaklee yang sangat sesuai untuk mereka yang ingin buat ianya sebagai extra income

Pada 1 Jan 2014, Alhamdulillah saya membuat keputusan untuk resign sebagai engineer dan focus pada business Shaklee saya.  Alhamdulillah masa saya resign income Shaklee saya sudah mencecah 5 angka. 3 kali ganda dari gaji enginner tau. Kalau nak income macam tu di office maybe kena tunggu umur pun 40an. Bila serius buat business sebelum 30 tahun saya sudah rasa

Yang saya nak tekankan di sini, bukan income sangat pun menjadi motivasi untuk saya buat Shaklee.

blogging into business

5 Tahun dalam Business ini dan Ainul yakin business Shaklee paling mudah dan tidak memerlukan modal yang besar. Sangat sesuai untuk mereka yang ingin tambah pendapatan tetapi tiada modal.

Product Shaklee yang sesuai untuk semua golongan. Dari anak dalam rahim sehingga warga tua.

Anda berminat untuk jadi Pengedar VIVIX seperti saya

 

Untitled

 

17757512_10155177907012838_3826768546895843879_n

 

berjaya jual 50 botol vivix dalam masa 1bulan. 1 botol vivix untung runcit RM100. Kalau 50 botol? itu baru sahaja untung runcit…belum masuk bonus bonus lain yang company akan bagi.

Special untuk yang mendaftar dengan saya

Personal coaching bagaimana saya menjual menggunakan medium blog sehingga artikel blog viral dan sms masuk tanpa henti untuk membeli

Takkan nak stuck dengan gaji enginner yang mungkin setahun sekali nak naik pun susah. Dengan business setiap bulan increment boleh naik 4 angka.

Jadi tunggu apa lagi? Hubungi saya jika anda adalah engineer hebat dan sertai kami

Ainul Mustafa

SMS/whatsapp  : 013-3612717

email : ainulfadzilah@gmail.com

 

This Post Has 2 Comments

  1. Kisah puan benar2 memberi semangat.Saya nak jadi seperti Puan.doakan saya.

    1. semoga berjaya puan, insyaallah yakin boleh

Leave a Reply

CommentLuv badge

Close Menu