DIET DIET SIHAT

SIHAT DENGAN DIET SIHAT

Pengalaman Diet Omad

Pengalaman Diet Omad

Saya suka melakukan #OMAD (satu kali makan sehari sekejap-sekejap) beberapa hari, terutamanya hari-hari saya dalam perjalanan. Memanfaatkan faedah berpuasa (seperti peningkatan keton untuk otak anda), OMAD adalah cara mudah untuk mengurangkan kesan penerbangan (seperti makanan di lapangan terbang, jet lag, dan perubahan tekanan udara, yang boleh mengganggu pencernaan anda). Saya tetap terhidrasi dengan banyak air, dan saya suka menghirup teh Earl Grey semasa OMAD saya cepat kerana ia meningkatkan autofagi. Saya berasa hebat pada hari-hari itu dan menikmatinya. Gila, ya? Saya telah melihat banyak pesakit selama bertahun-tahun yang baik dengan hari OMAD yang dicincang sepanjang hidup mereka.

Adakah saya OMAD setiap hari? Tidak. Saya melakukannya ketika saya merasa seperti itu. Saya melakukan tetingkap puasa yang lain pada waktu yang lain dan makan tiga kali makan pada hari yang lain. Ada rahmat dan keringanan puasa saya, dan harus ada bagi siapa saja yang ingin melakukan puasa dengan sihat dan berkesinambungan. OMAD atau puasa lain tidak boleh stres atau sengsara. Cara berpuasa yang betul adalah jenis puasa yang sesuai untuk anda dan badan anda. Jangan memaksa sesuatu jika itu tidak membuat anda merasa hebat.

Sekiranya anda baru berpuasa, saya sarankan memulakan dengan lebih banyak variasi pemula puasa berselang. Sekiranya anda tidak makan secara sihat, saya cadangkan untuk memusatkan perhatian pada makanan sebenar dan makan sehingga anda kenyang dari makanan sihat itu sebentar sebelum anda menjelajahi puasa. Dapatkan asas yang baik terlebih dahulu. Kurangkan pengambilan gula dan fokus pada lemak sihat, protein bersih, dan sayur-sayuran. Ini akan menjadi peralihan semula jadi yang baik untuk berpuasa (baca buku saya #ketotarian untuk idea makanan keto berasaskan tumbuhan πŸ‹πŸ₯‘βœŒπŸΌ) Pada tahap ini, semakin stabil gula darah anda dan semakin banyak anda menyesuaikan diri dengan lemak, semakin banyak kali puasa akan berlaku secara semula jadi. Apabila anda diberi makan, berkhasiat, dan tidak lagi merasa lapar, OMAD (dan tingkap puasa lain) akan berlaku dengan mudah.

Leave a Reply

%d bloggers like this: